Πανεπιστήμιο Κρήτης- Ιατρική Σχολή: Τελετή ορκωμοσίας και απονομής πτυχίων

Πανεπιστήμιο Κρήτης- Ιατρική Σχολή: Τελετή ορκωμοσίας και απονομής πτυχίων

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Ιατρική Σχολή – Τελετή ορκωμοσίας και απονομής πτυχίων

Mια ακόμη τελετή ορκωμοσίας και απονομής πτυχίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουλίου 2023 με τη συμμετοχή νέων Διδακτόρων, αποφοίτων Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην πανηγυρική εκδήλωση, η οποία τελέσθηκε στο κατάμεστο αίθριο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής με τη συμμετοχή γονέων, αλλά και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, απονεμήθηκαν 18 διδακτορικά διπλώματα και 59 Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ενώ ορκίσθηκαν και έλαβαν το πτυχίο τους 107 απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής.

Στην τελετή παρέστησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής Μιχαήλ Παυλίδης, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής Γεώργιος Κοχιαδάκης, η Γενική Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευδοξία Καψαλάκη, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ευάγγελος Ζάχαρης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ειρήνη Παπαδάκη Σκαλίδη, ο Υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Στυλιανός Κτενιαδάκης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Αλέξανδρος Πατριανάκος, μέλη του Διδακτικού προσωπικού της Ιατρικής Σχολής, καθώς και μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητής Γεώργιος Κοντάκης, ο οποίος αφού συνεχάρη τους αποφοίτους δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την διεθνή κατάταξη της Ιατρικής Σχολής, αλλά και την άρτια επιστημονική εκπαίδευση που προσφέρει το πρόγραμμα σπουδών της στα 50 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Γεώργιος Κοχιαδάκης, αφού συνεχάρη τους νέους πτυχιούχους για την επιτυχία τους, τους παρότρυνε να προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους στην ιατρική επιστήμη υπηρετώντας ένα λειτούργημα με οικουμενικό και

ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Με τον όρκο του Ιπποκράτη, όπως επισήμανε, αναλαμβάνουν τη δέσμευση να υπηρετήσουν με αφοσίωση, πάθος, συνέπεια και αυταπάρνηση τις αρχές, τις αξίες και το ανθρωπιστικό νόημα που αποπνέει η ιατρική παιδεία που έλαβαν. Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι θα αναδειχθούν σε άριστους πρεσβευτές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τοποθετώντας την πατρίδα μας στον διεθνή χάρτη της αναγνωρισμένης και τεκμηριωμένης ιατρικής εκπαίδευσης.

Ακολούθησε η ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Νικόλαου Σιαφάκα με θέμα: «Η Ιατρική στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Τον ομιλητή παρουσίασε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Νικόλαος Τζανάκης. Ο κ. Σιαφάκας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξέλιξη της τεχνολογίας στην Ιατρική και συγκεκριμένα πως η ιατρική και η τεχνητή νοημοσύνη αλληλοεπιδρούν έντονα σε διάφορους τομείς όπως στη διάγνωση και πρόβλεψη, στην εξατομικευμένη θεραπεία, στην έρευνα, στην χειρουργική, αλλά και στην προσωπική υγεία και φροντίδα των ασθενών. Έθεσε το ερώτημα αν στο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη υπερβεί και εκτοπίσει τον ανθρώπινο παράγοντα ενώ παράλληλα τόνισε ότι είναι στα χέρια των νέων γιατρών να την χρησιμοποιήσουν σωστά για τη βελτίωση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης στους ασθενείς τους.

Στη συνέχεια έγινε απονομή του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή σε δύο αφυπηρετήσαντες Καθηγητές της Σχολής. Για το έργο και την προσφορά της κ. Κυριακής Θερμού μίλησε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας κ. Αχίλλειος Γραβάνης και για το έργο και την προσφορά του κ. Χρήστου Λιονή η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννα Τσιλιγιάννη. Τις απονομές των τίτλων έκανε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου και ο Κοσμήτορας απένειμε τιμητικές πλακέτες από την Σχολή.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Πατριανάκος καλωσόρισε τους απόφοιτους στην μεγάλη επαγγελματική ιατρική οικογένεια και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στον επαγγελματικό τους βίο. Το καθιερωμένο Βραβείο Αριστείας του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου απονεμήθηκε για 24η φορά στην πρώτη σε βαθμολογία από τους αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής, κ. Πέτρου Μαρία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων από τη δωρεά της Ελισάβετ Καραμίντζου. Το βραβείο θεσπίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης εις μνήμην της Ελισάβετ Καραμίντζου, το γένος Παπουτσιδάκη με καταγωγή από τα Ακούμια Ρεθύμνου, η οποία κατέλειπε στη διαθήκη της χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ. Το βραβείο απονεμήθηκε φέτος στην κ. Πέτρου Μαρία με βαθμολογία ΑΡΙΣΤΑ 9,01 εκατοστά, στην κ. Σιφναίου Άννα με βαθμολογία ΑΡΙΣΤΑ 8,85 εκατοστά και στην κ. Μπουσβάρου Μαρία με βαθμολογία ΑΡΙΣΤΑ 8,75 εκατοστά.

Ακολούθησε η καθομολόγηση των διδακτόρων και η απονομή των 18 διδακτορικών διπλωμάτων από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια οι Διευθυντές των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής απένειμαν 59 συνολικά Διπλώματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ορκωμοσία και την απονομή των πτυχίων στους 107 αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής από τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής.

Με την τελετή ορκωμοσίας της 28ης Ιουλίου 2023 η Ιατρική Σχολή ολοκληρώνει αισίως 38 χρόνια προσφοράς στην προπτυχιακή εκπαίδευση, καταγράφοντας 2831 αποφοίτους, καθώς και 862 ενεργούς φοιτητές στο ενεργητικό της.