Πρότυπο Τμήμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Πρότυπο Τμήμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Πρότυπο Τμήμα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών για  τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς

Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια συνεχόμενων προσπαθειών, επιτέλους το τμήμα – πρότυπο στο ΠΓΝΠ είναι έτοιμο για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς . Με πρωτοβουλία του κύριου Δημήτρη Μπάκου, να μετατρέψει το εμβολιαστικό κέντρο σε δομή, οι ασθενείς θα υποβάλλονται με αξιοπρέπεια σε ημερήσια νοσηλεία με ασφάλεια , σε ένα χώρο εξαιρετικών προδιαγραφών.

Ένας χώρος διαμορφώθηκε με ειδικές προδιαγραφές , κατόπιν ενεργειών του Διοικητή του ΠΓΝΠ κύριου Δημήτρη Μπάκου, με την συμβολή του Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Μάρκου Μαραγκού, της Διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ιωάννας Μίχου και της υπεύθυνης της Ειρήνη Χήρα.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες που χρήζει ημερήσιας νοσηλείας, εμπίπτουν σε πέντε διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες είναι : ρευματολογία , γαστρεντερολογία , πνευμονολογία , ενδοκρινολογία και αιματολογία.

Ως Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα ( ΕΛΕΑΝΑ ) ,όπως τόνισε η κα Μάχη

Σαλαμαλίκη, Υπεύθυνη ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Ν. Αχαϊας ,είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί ήταν ένα αίτημα μας από το 2015, που είχαμε τονίσει τις ελλείψεις που υπήρχαν και την βασική ανάγκη για την δημιουργία μονάδων χορήγησης βιολογικών παραγόντων για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις.Συγκεκριμένα αναφέρει η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α ότι η χορήγηση τέτοιων φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται σε νοσοκομείο για ημερήσια νοσηλεία , σε ειδικά διαμορφωμένη μονάδα. Απαιτείται η παρουσία γιατρού και νοσηλευτικού προσωπικού  εκπαιδευμένου στην παρασκευή , την χορήγηση των ειδικών φαρμάκων καθώς και στην έγκαιρη διάγνωση αντιμετώπιση του επείγοντος! Κάθε μονάδα θα πρέπει να διαθέτει κλίνες ή ανάκλιντρα για την άνετη και ασφαλή χορήγηση των φαρμάκων , καθώς και εξοπλισμό αντιμετώπισης επείγοντος ( καταπληξία, εμβολή, ανακοπή κλπ ), όπως συλλογές διασωλήνωσης , καθετηριασμού μεγάλων αγγείων , παροχές οξυγόνου, μάσκες θετικής πίεσης! Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα αρχικά με την βοήθεια των θεραπόντων ιατρών και στη συνέχεια με διάλογο με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.Τα μέτρα που υποσχέθηκαν να ληφθούν , όπως η διάθεση κατάλληλου χώρου , κλινών και προσωπικού βλέπουμε ότι σιγά σιγά ευδοκιμούν.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους προσπάθησαν για να εξασφαλίσουν την άνεση και την ασφάλεια των υποβαλλόμενων σε θεραπεία ασθενών , επιτρέποντας την σωστή νοσηλεία τους από ένα εξειδικευμένο προσωπικό ! Ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα του Π.Γ.Ν.Π