Η ενημέρωση είναι δικαίωμα των κωφών και των βαρήκοων

Διεθνής Ημέρα για το Αφτί και την Ακοή σήμερα! Γιατί 03/03; Επειδή το σχήμα των αριθμών μοιάζει με τα αφτιά του ανθρώπου!

Στην πατρίδα μας, υπάρχουν 1.200.000 άνθρωποι που έχουν μερική ή ολική κώφωση! Εκ γενετής – προγλωσσικοί κωφοί – αλλά και 1 εκατομμύριο μεταγλωσσικοί κωφοί. Και τι έχουμε κάνει γι’ αυτούς τους ανθρώπους; Τίποτα! Τους δώσαμε μία ώρα υποχρεωτικά υποτιτλισμένο πρόγραμμα στα κανάλια και μέχρι εκεί. Και όμως εδώ και χρόνια έχουν αναπτυχθεί τεχνολογίες που επιτρέπουν τον ταυτόχρονο υποτιτλισμό. Δεκάδες χώρες, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες προκειμένου οι κωφοί και βαρήκοοι να μπορούν να διαβάζουν ομιλίες και διαλόγους την ίδια ώρα που γίνονται, με το σύστημα speech to text.

Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές και αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να ψηφίσουν χωρίς και αυτή τη φορά να έχουν καταφέρει να «ακούσουν» ούτε μία συζήτηση, ούτε στη Βουλή, ούτε στην τηλεόραση. Όπως δεσμεύτηκαν λοιπόν στην εκδήλωση των συλλόγων «ακουστήριξη» και «ακουμπώ», οι υπεύθυνοι των τομέων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πρόνοιας και Αναπηρίας, Φωτεινή Λεομπίλλα και Βασίλης Χαρόπουλος, το Ποτάμι θα προτείνει και θα επιμείνει να γίνει πράξη ο ταυτόχρονος υποτιτλισμός στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και στο κανάλι της Βουλής. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι από σήμερα όλες οι εκδηλώσεις του Ποταμιού θα καλύπτονται από σύστημα αυτόματου υποτιτλισμού, κάνοντας έτσι την αρχή και ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Το δικαίωμα του ενός, για το Ποτάμι, είναι ιερό. Πόσω μάλλον το δικαίωμα ενός εκατομμυρίου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *