Χειρουργικά θαύματα κάνει η μικροχειρουργική

Χειρουργικά θαύματα κάνει η μικροχειρουργική

Χειρουργικά θαύματα κάνει η μικροχειρουργική

Καθημερινότητα είναι πλέον, χάρις στην μικροχειρουργική, λεπτές επεμβάσεις συρραφής νεύρων και μεταφοράς μοσχευμάτων, που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν με ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Εξαιτίας των επεμβάσεων αυτών που γίνονται και στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία, δεκάδες συμπατριώτες μας παραγωγικής ηλικίας αποφεύγουν τους ακρωτηριασμούς.

Η επιτυχία των Ελλήνων γιατρών έγκειται στην καλή ιατρική κατάρτιση αλλά και στην εξάσκηση σε πρακτικά εργαστηριακά σεμινάρια, όπως αυτό της Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (25-27 Οκτωβρίου).

« Χωρίς καμία υπερβολή η εξέλιξη της μικροχειρουργικής μας βοηθά να κάνουμε χειρουργικά θαύματα » αναφέρει ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Μικροχειρουργός Χεριού – Άνω Άκρου, κ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, ο οποίος μετέφερε την πλούσια εμπειρία του σε νέους χειρουργούς στο πρακτικό σεμινάριο της Ορθοπαιδικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον κ. Ιγνατιάδη η μικροχειρουργική σήμερα είναι σε θέση να δώσει θεραπευτική λύση με « τεχνική μικροσκοπικής υπερμεγένθυσης » και χρήση μικροραμμάτων και μικροεργαλείων σε διατομές περιφερικών νεύρων άνω ή κάτω άκρων, προσώπου ή κορμού μεγιστοποιώντας και βελτιστοποιώντας τα αποτελέσματα.

Την τελευταία δεκαετία οι μικροχειρουργικές επεμβάσεις σε συνδυασμό με την εφαρμοσμένη εξέλιξη της τεχνολογίας στην μετεγχειρητική αποκατάσταση όπως συσκευές φυσικοθεραπείας (tecar,αντλίες μαγνητικές, κ.λ.π), συσκευές βασιζόμενες σε υπερήχους ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μυοηλεκτρικές προθέσεις κλπ.

Μία τέτοια συσκευή η οποία ευοδώνει την αναγέννηση ενός χειρουργημένου νεύρου είναι ο ηλεκτρικός νευροδιεγέρτη ή ατομικός νευροδιεγέρτη μπαταρίας με την μετεγχειρητική καθημερινή χρήση του οποίου (τουλάχιστον 30 λεπτών) για 4-10 μήνες ανάλογα με το μήκος της καταστροφής του νεύρου αλλά και το ύψος (επίπεδο της βλάβης του νεύρου), κάνουν μικρά θαύματα.    

                             ΛΕΠΤΕΣ  ΣΥΡΡΑΦΕΣ  ΝΕΥΡΩΝ

 « Τα περιφερικά νεύρα είναι ζωντανοί σωλήνες με «καλώδια» (νευράξονες ή νευρικές ίνες) που εκτελούν δυο ειδών λειτουργίες : Πρώτον μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου στους μυς  προκειμένου να εκτελέσουν κίνηση και δεύτερον φέρνουν πληροφορία από το δέρμα αίσθησης πχ πόνου, πίεσης, ψύχους ή θερμότητας (αισθητικά νεύρα) προς τον εγκέφαλο » εξηγεί ο κ. Ιγνατιάδης και προσθέτει.

« Ο βασικός κανόνας για καλή προοπτική αποκατάσταση ενός επανορθωμένου νεύρου είναι ο εξής: Όσο πιο κοντά αποκοπούν τα νεύρα στο περιφερειακό όργανο .χ. ράγες ή μύες δακτύλων χεριών ) τόσο καλύτερη πρόγνωση έχει για γρήγορη αποκατάσταση, ενώ όσο πιο μακριά κοπεί ένα νεύρο από το τελικό όργανο που νευρώνει (δηλαδή όσο πιο ψηλά κοπεί – πιο κοντά στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό), τόσο πιο αργά και πιο δύσκολα θα επανέλθει ».  

Σύμφωνα με τους μικροχειρουργούς η ταχύτητα αυτόματης αναγέννησης ενός νεύρου από το σημείο που θα κοπεί μέχρι το τελικό  όργανο που πρέπει να ξαναφτάσει είναι 1mm/ την ημέρα. Όταν ράψουμε ένα νεύρο σ’ ένα σημείο, είναι σαν να ράβουμε ένα σωλήνα με καλώδια (νευράξονες), τα καλώδια στο ακέραιο κεντρικό τμήμα (προς το κεφάλι ή τη σπονδυλική στήλη) διατηρούνται ζωντανά, ενώ το περιφερικό τμήμα του σωλήνα συρράφτηκε για να χρησιμεύσει ως αγωγός και μόνο γιατί τα καλώδια που εμπεριέχονταν εντός του θεωρούνται νεκρά.

 Έτσι το νεύρο αρχίζει να ξαναμεγαλώνει σε μήκος (όπως η ουρά της σαύρας) απ’το ακέραιο κεντρικό τμήμα (προς το κεφάλι) βγάζοντας  νεαρές νευρικές ίνες (νευράξονες) κατευθυνόμενες προς το περιφερειακό όργανο στόχο. Όμως τα όργανα στόχος κυρίως για τα κινητικά νεύρα για μύες (τελικές κινητικές πλάκες ) εάν οι νέοι νευράξονες που αναγεννούνται δε φθάσουν εγκαίρως (εντός 6 μηνών) οι εντολοδόχοι πλάκες αυτές νεκρώνονται και οι μύες ατροφούν και αχρηστεύονται οριστικά.