Βασικά σημεία ομιλίας Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους διασωληνωμένους- θανάτους εκτός ΜΕΘ

Βασικά σημεία ομιλίας Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους διασωληνωμένους- θανάτους εκτός ΜΕΘ

Βασικά σημεία ομιλίας Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους διασωληνωμένους- θανάτους εκτός ΜΕΘ

·       Στην απλή γρίπη είχαμε πολλαπλάσιους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και πολλαπλασια θνητότητα

Να δούμε τι Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρχε τον Ιούλιο του 2019, κύριοι συνάδελφοι, όταν παραδώσατε την εξουσία:

Από το σύνολο των δημόσιων δομών μόνο το 63% είχε εκθέσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων. Το 37% δεν έκανε.

Για το 29% υπήρχε έκθεση των εποπτών δημόσιας υγείας, το 43% είχε σχέδιο δράσης και οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 557.

Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, εφημερίες, κενά εφημεριών, όλη η ανάλυση για το ήταν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Για την κοινή γρίπη υπήρχαν δύο μελέτες: Λύτρας, Τσιόδρας, γιατί γίνονταν και τότε μελέτες. Στην απλή γρίπη και του 2016 και του 2017 οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν πολλαπλάσιοι και η θνητότητα αυτών των ανθρώπων ήταν πολλαπλάσια. Χωρίς πανδημία, χωρίς παραπάνω πίεση παραπάνω.

Όσοι είστε γιατροί εδώ, ακούσατε πρώτη φορά στην πανδημία ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ;  Αυτό δεν ήταν πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όταν δεν υπήρχε και πανδημία;

·       Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στον απόλυτο βαθμό

 Μετράμε προσωπικό μόνιμο, επικουρικό ή συνολικά προσωπικό; Γιατί στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15.000 επικουρικοί. Αυτοί δεν προσμετρώνται επειδή είναι επικουρικοί; Δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο επειδή δεν είναι μόνιμοι;

 Για αυτό αρέσκεστε πάντοτε να κάνετε συγκρίσεις χωρίς να υπολογίζετε το προσωπικό. Συνεπώς, μπήκε όποιος μπορούσε να μπει στο ΕΣΥ σε επίπεδο γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού για να το ενισχύσει.

 Αλλά και όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις: Από το 2015 μέχρι το 2019 προκηρύξατε 2.857 θέσεις γιατρών. Στα 2 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ- μέχρι το Σεπτέμβριο είναι τα στοιχεία- στα 2 χρόνια και 2 μήνες προκηρύξαμε 2.913 θέσεις και υπάρχουν 2.200 μόνιμοι γιατροί και επιπλέον 2.000 επικουρικοί γιατροί.

Ενισχύσαμε σε ανθρώπινο δυναμικό, στο μέτρο το οποίο γινόταν, στον απόλυτο βαθμό, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά που υπήρχαν.

·       Υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα

Κλίνες ΜΕΘ. Ήταν 557 επί των ημερών σας και τώρα είμαστε στις 1.323. Για να καταλάβετε τι εμμονές έχετε, έρχεστε και λέτε, «ναι, μέσα σε αυτές υπολογίζετε και τις κλίνες που έχετε πάρει από τον ιδιωτικό τομέα». Προφανέστατα τις υπολογίζουμε. Γιατί δεν τις είχε το ΕΣΥ πριν; Τις κλίνες που είχαν οι ιδιώτες τις χρησιμοποιούσε το ΕΣΥ; Το ότι καταφέραμε και έχουμε το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για τις ανάγκες του ΕΣΥ, και σε μόνιμη βάση 200 κλίνες, δεν είναι επιτυχία του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έπρεπε να είχαμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ στις 557 που είχατε εσείς, το μισό δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και ένα κομμάτι δεν λειτουργούσε γιατί κάποιος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε κρατήσει τους φακέλους για να στελεχωθούν και στελεχώθηκαν στο τέλος της θητείας σας, γιατί με 450 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούσατε πιο πριν.

Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες πολίτες έχουν 1300 και πλέον κλίνες ΜΕΘ. Και αυτές σε μια δύσκολη εξίσωση είναι μοιρασμένες κλίνες ΜΕΘ Covid και ΜΕΘ non Covid. Όσοι είστε γιατροί μπορείτε να καταλάβετε τη δυσκολία να διαχειρίζεσαι δυο  λίστες κλινών ΜΕΘ για non Covid και για Covid περιστατικά.

Υπήρξε λοιπόν ενίσχυση και στις ΜΕΘ σε απόλυτο βαθμό.

·       Αυξήσαμε κατά 17 μονάδες την εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να μειώσουμε τη θνητότητα

Ένας βασικός παράγοντας για τη θνητότητα ήταν και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. 

Όλες οι μελέτες δείχνουν την αναλογία των θανάτων και των σοβαρών λοιμώξεων που οδηγούν σε ΜΕΘ σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό. Και αυτή η Κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει δύσκολα μέτρα που δεν στηρίξατε κανένα. Κανένα. Υποχρεωτικότητα σε διάφορες μορφές, είτε με περιορισμούς στην πρόσβαση στους ανεμβολίαστους, με διοικητικό πρόστιμο, με αναστολή στο υγειονομικό προσωπικό, που θα αναφερθούμε εκτενώς στο συγκεκριμένο θέμα.  

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα ήταν, γιατί όλες οι υποχρεωτικότητες εφαρμόστηκαν από 1η Σεπτεμβρίου, ότι ανέβηκε 17 μονάδες η εμβολιαστική κάλυψη. 

Εσείς, δηλαδή, με ποιο τρόπο θα ανεβάζατε την εμβολιαστική κάλυψη; 17 μονάδες ανέβηκε η εμβολιαστική κάλυψη, έχοντας στελέχη δικά σας να βγαίνουν και να λένε ότι δεν πιάνει την «Όμικρον» ο εμβολιασμός. Αυτά γράφει ακόμα ο πρώην Αναπληρωτής Υγείας, αλλά και ο άνθρωπος τον οποίο είχατε επιλέξει για το ΗΤΑ για να κρίνει τα φάρμακα. Ο κύριος Κούβελας κάνει συλλαλητήρια κατά του εμβολιασμού. Αυτοί ήταν οι άνθρωποί σας στις καίριες θέσεις. 

Οπότε, με την υποχρεωτικότητα αυξήσαμε την εμβολιαστική κάλυψη κατά 17 μονάδες και αυτή τη στιγμή είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 84%. Και για τις πιο ευάλωτες ομάδες, στους άνω των 60 ετών, ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει το 90%. 

·       Η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναφορικά με την υπερβάλλουσα θνητότητα   

Την ξέρετε την υπερβάλλουσα θνητότητα, γιατροί είστε. Υπερβάλλουσα θνητότητα είναι κατά πόσο μία χώρα έχει παραπάνω θανάτους από αυτούς που υπήρχαν ετησίως. Πάμε, λοιπόν, να δούμε την υπερβάλλουσα θνητότητα. 

Σύμφωνα με στοιχεία του EuroΜΟΜΟ, βλέπετε, η κάτω γραμμή είναι η Ελλάδα, δεν έχει ξεπεράσει σε κανένα σημείο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Τη βλέπετε την Ελλάδα; Ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή, η οποία υπήρχε, εδώ είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, εδώ είναι η Ελλάδα στην υπερβάλλουσα θνητότητα. 

Θέλετε να τα δούμε ανά χώρα; Είμαστε στο επίπεδο πάνω από Αυστρία, Βέλγιο, Δανία στην υπερβάλλουσα και σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία και πάνω από Ιταλία, Αγγλία. 

Όλα αυτά θα κατατεθούν γιατί δεν καταθέσατε ούτε ένα έγγραφο. Μιλήσατε επτά  βουλευτές και δεν καταθέσατε ούτε ένα έγγραφο εδώ.  

Μελέτη του Lancet. Πάμε να δούμε την υπερβάλλουσα θνητότητα. Βλέπετε εδώ τις χώρες; Το πράσινο είναι η πιο χαμηλή υπερβάλλουσα θνητότητα. Τη βλέπετε την Ελλάδα να είναι στο πράσινο με άλλες χώρες να είναι σε σκούρο πράσινο; 

Πάμε να δούμε τα στοιχεία συγκριμένα της υπερβάλλουσας θνητότητας. Το Βέλγιο έχει 146 θανάτους παραπάνω, υπερβάλλουσα θνητότητα ανά 100.000. Η Γαλλία 124, η Γερμανία 120, η Ελλάδα 127,  7 παραπάνω από τη Γερμανία, 3 παραπάνω από τη Γαλλία, παραπάνω από το Βέλγιο. Η Ιταλία 227  υπερβάλλουσα θνητότητα. Η Πορτογαλία 202, η Ισπανία 186 ανά 100.000 κατοίκους. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας λοιπόν που παραδώσατε, που η προσδοκία θα ήταν για πολύ χαμηλές επιδόσεις, αυτό το Εθνικό Σύστημα παραδώσατε και έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ενίσχυσή του και ελήφθησαν και περιοριστικά μέτρα.  

Διότι ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή  είχε γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πήρε αυτά  τα δύσκολα μέτρα. 

Και με την ενίσχυση που κάναμε και με την πίεση και την υποχρεωτικότητα για εμβολιασμό, αυτή τη στιγμή  είμαστε στους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην υπερβάλλουσα θνητότητα είμαστε καλύτερα από πολλές μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

·       Ως Κεντροδεξία Κυβέρνηση δεν κρύβουμε τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά τα συζητάμε ανοιχτά, προκειμένου να τα λύσουμε

Εδώ υπάρχει ο Υπουργός Υγείας 4,5 ετών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.  Σε 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά τα οποία ακούσαμε τώρα εδώ γιατί δεν υλοποιήθηκαν;

Έρχεστε υποτίθεται να στηρίξετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και λέτε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα στην Ευρώπη. Αυτό δεν δείχνει ότι έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος που νομίζατε ότι θα στηρίζατε το ΕΣΥ;

Πριν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση υπήρχε διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το γεγονός ότι δημιουργήθηκε ανάγκη να υπάρχει τόσο μεγάλος ιδιωτικός τομέας δεν δείχνει ότι κάτι δεν λειτουργούσε σωστά και δεν καλύπτονταν οι ανάγκες οι οποίες έπρεπε; Επί των ημερών σας, δηλαδή, δεν υπήρχε αυτός ο μεγάλος ιδιωτικός τομέας; Ξαφνικά έγινε; Τώρα, στα δυο χρόνια;

Αυτή είναι η διαφορά μας. Ότι εσείς ως Αριστερά, αρέσκεστε να κρύβετε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, υπερασπιζόμενοι, υποτίθεται, το δημόσιο αγαθό, ενώ εμείς ως μία Κεντροδεξιά Κυβέρνηση βάζουμε όλα τα θέματα και τα συζητάμε ανοιχτά, προκειμένου ο πολίτης να έχει το καλύτερο δυνατό αγαθό.