Συνεχίζεται η αυξητική τάση στις εξαφανίσεις ανηλίκων μετά την πανδημία
Η ολιστική αντιμετώπιση και διαχείριση των εξαφανίσεων, η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, στο επίκεντρο των δράσεων του έργου INTERSYC ΙΙ
Ανησυχητική ήταν η αύξηση των εξαφανίσεων ανηλίκων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ η πλειονότητα των παιδιών και εφήβων που εξαφανίζονται συνεχίζουν να είναι έφηβα κορίτσια, ελληνικής καταγωγής ηλικίας από 13 έως 18 ετών, λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων, σχέσεων με το άλλο φύλο και ενδοσχολικής βίας. Μόνο το 1ο τετράμηνο του 2023 καταγράφηκαν 71 εξαφανίσεις ανηλίκων. Το εν λόγω ζήτημα αποτέλεσε βασικό άξονα στο σχεδιασμό των δράσεων που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο του έργου «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργειες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών ΙΙ (“Integrated Territorial Synergies for Children Health & Protection ΙΙ”) – INTERSYC ΙΙ», υλοποιώντας σεμινάρια σε 14 πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, τη συλλογική κινητοποίηση και τη συνεργασία που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην άμεση και επιτυχή εύρεση του αγνοουμένου.
Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ολιστική πλαισίωση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, έμφαση δόθηκε και στην πρόληψη σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο και την ενδοσχολική βία, υλοποιώντας διαδικτυακά σεμινάρια απευθυνόμενα σε γονείς και τη σχολική κοινότητα, προκειμένου να θωρακιστούν με γνώσεις και δεξιότητες και να προστατεύσουν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Τα ανωτέρω, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου INTERSYC ΙΙ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, στη Θεσσαλονίκη από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οι εν λόγω δράσεις υλοποιήθηκαν από τους εταίρους του έργου, Foundation “Center Nadja”- Sandanski Branch – Βουλγαρία, το Regional Department of Education – Blagoevgrad – Βουλγαρία, τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρεία Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, καθώς και τον επικεφαλή εταίρο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», παράλληλα με ενέργειες που αποσκοπούν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά σε διασυνορειακό επίπεδο Ελλάδας – Βουλγαρίας, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομική περίοδο, που επιτάσσει τη συνεργασία και τη σύμπραξη δυνάμεων, για την αντιμετώπιση καίριων φαινομένων, που απειλούν την ευημερία των παιδιών.
Συνολικά το έργο αναπτύχθηκε σε τέσσερεις άξονες παρέμβασης και συγκεκριμένα στους εξής:
- 1ος άξονας: Προστασία παιδιών σε κίνδυνο – Προώθηση Ευρωπαϊκών εργαλείων
- 2ος άξονας: Βελτίωση των Υπηρεσιών Υγείας για τα παιδιά
- 3ος άξονας: Βελτίωση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας για τα παιδιά
- 4ος άξονας: Δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης COVID-19.
Από τις 5/9/2017 έως και σήμερα έχουν υλοποιηθεί οι κάτωθι δράσεις:
- 7.471 παιδιά στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία εξετάστηκαν προληπτικά στα κινητά πολυϊατρεία, που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
- 240 φιάλες αίματος συγκεντρώθηκαν στις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας που υλοποιήθηκαν εντός του Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με σκοπό την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία, λόγω της πανδημίας.
- 265 Εκπαιδευτικοί, Σχολικοί Ψυχολόγοι και Γονείς από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας & Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχαν σε 7 διήμερα διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια, που υλοποιήθηκαν μέσω της Ακαδημίας Επιμόρφωσης & Εκπαίδευσης ‘Smile Academy’ του Οργανισμού, με στόχο την εκπαίδευση τους στις θεματικές ενότητες: «Ασφάλεια Στον Διαδικτυακό Κόσμο. Τι Συμβαίνει … Πίσω Από την Οθόνη;» & «Εκφοβισμός στο Σχολείο; Μίλα Τώρα».
- 437 εκπρόσωποι φορέων, σωμάτων ασφαλείας, κοινωνικών υπηρεσιών και σχολικών μονάδων συμμετείχαν σε σεμινάρια με θέμα τις «Καλές Πρακτικές Διαχείρισης Περιστατικών Εξαφάνισης Ανηλίκων και Ενηλίκων», που πραγματοποιήθηκαν σε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
- Παροχή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης παιδιών και οικογενειών, εν μέσω της πανδημίας Covid-19, μέσω της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης 116111 και της Εθνικής Γραμμής SOS 1056, τις οποίες λειτουργεί δωρεάν 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στελεχώνεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους.
- 7 Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης BLS / AED (Basic Life Support / Automated External Defibrillation) με την επίσημη αναγνώριση του European Resuscitation Council * ERC σε 160 επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά στην Ελλάδα.
- 5 Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης σε 107 Εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα.
- Απόκτηση Πρότυπης Κινητής Ιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών και Παιδιών, με σκοπό την ενίσχυση των Εθνικών Συστημάτων Υγείας σε διασυνοριακό επίπεδο.
- Εκστρατεία Ενημέρωσης, Ευαισθητοποίησης, Εκπαίδευσης σχετικά με τη νόσο COVID-19 με τη χρήση ψηφιακών μέσων.
- 50 Εκπαιδευτικοί Α’ βάθμιας & Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για τον τρόπο δράσης εν μέσω της πανδημίας Covid-19, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίζουν μαθητές, γονείς και άλλους επαγγελματίες των σχολικών κοινοτήτων.
- 30 μέλη διασωστικών ομάδων Ελλάδας και Βουλγαρίας συμμετείχαν σε στρογγυλή τράπεζα, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και καλών πρακτικών σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων, καθώς και περιστατικών διαχείρισης κρίσεων & εκτάκτου ανάγκης.
Ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στην επιτυχημένη διεξαγωγή του πρώτου έργου ‘ΙΝΤΕRSYC’, το οποίο έλαβε το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό Project Slam Contest στο Λουξεμβούργο, αλλά και στα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα του έργου INTERSYC II, τόνισε ότι: «Σήμερα ¨Το Χαμόγελο του Παιδιού¨ δεν θα βρισκόταν εδώ, αν δεν υπήρχε ο μικρός Ανδρέας, ένας συνειδητοποιημένος μικρός που τα λόγια του είναι επίκαιρα ακόμα και σήμερα, καθώς γνώριζε ότι μόνο αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε. Αυτό που έχουμε όλοι ανάγκη, ως ελληνική κοινωνία και ως ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι η ένωση δυνάμεων για την υλοποίηση στοχευμένων και συντονισμένων ενεργειών, που όπως αποδείχτηκε και από τα αποτελέσματα του έργου, συντελεί επιτυχώς στην υλοποίηση κοινών δράσεων για την υγεία και την προστασία των παιδιών. Οφείλουμε να καταλάβουμε αρχικά που πάσχουμε ως κοινωνία, προκειμένου να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και δράσεις στους πολίτες που μας εμπιστεύονται».
Η εκπρόσωπος του NadjaCentreFoundation, κα RossankaVenelinova, ευχαρίστησε όλους τους εταίρους για την εξαιρετική συνεργασία και ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για τη δεκαετή πλέον συνεργασία μας, που έχει αποφέρει αξιοσημείωτα και θετικά αποτελέσματα για πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία. Κοινή μας επιδίωξη είναι να παλέψουμε για τα παιδιά μας, για το μέλλον μας, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και οφείλουμε να τα προστατέψουμε. Ελπίζω να υλοποιήσουμε στο μέλλον περισσότερες δράσεις, για περισσότερα παιδικά χαμόγελα, με τη βεβαιότητα ότι παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, θα τα καταφέρουμε».
Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Τμήματος Εκπαίδευσης Blagoevgrad Βουλγαρίας, κ. IvayloZlatanov, χαιρέτησε διαδικτυακά τους παρευρισκομένους, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου και παρόμοιων ενεργειών που στοχεύουν στην προστασία των παιδιών, τόσο σε επίπεδο υγείας, όσο και σε επίπεδο φροντίδας, αναφέροντας: «Όλες οι τοπικές κοινότητες στη Βουλγαρία, που επισκέφτηκε το Κινητό Πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στο πλαίσιο υλοποίησης προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, εξέφρασαν τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη τους, κάτι που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα, αφού συμμετείχε και εξετάστηκε η πλειοψηφία των παιδιών».
Ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανώνυμη Εταιρία Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ, κ. Αθανάσιος Λάπατας τόνισε: «Η υλοποίηση αυτού του έργου έδωσε σε όλους εμάς την ευκαιρία να αναμετρηθούμε με κοινωνικά θέματα που αφορούν το παιδί. Τώρα ολοκληρώνεται και είμαι βέβαιος ότι αφήνει αποτύπωμα τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά σε όλους εμάς. Κατά τη διάρκεια του έργου αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που μας ανάγκασαν να προσαρμοστούμε και τελικά να βελτιωθούμε, να αναπτύξουμε επιτυχημένες πρακτικές και να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα».
Το έργο «INTERSYC II», του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Interreg V-A “Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020”, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους των δύο συμμετεχουσών χωρών. Αποτελεί τη συνέχεια του έργου ‘ΙΝTERSYC’, το οποίο υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο «2007-2013», κεφαλαιοποιώντας τα αποτελέσματα και την άριστη εταιρική συνεργασία.