Στο δρόμο των αλλαγών

Στον δρόμο των αλλαγών

Στον δρόμο των αλλαγών

Η συνάντησή μας με τον φίλο-γυμναστή έγινε σε ένα όμορφο καφέ Παρασκευή μεσημέρι μετά τη δουλειά. Είχαμε οριστικοποιήσει τη συνάντησή μας από την προηγούμενη ημέρα και είχαμε αρκετό χρόνο μπροστά μας να τα πούμε αναλυτικά.

Η αφορμή ήρθε από μια κοινωνική συνάντηση λίγες μέρες πριν και μία φράση του που με θορύβησε :

-Έχεις πρόβλημα με τον αυχένα σου;

-Όχι, απάντησα…

-Σε ένα χρόνο το πολύ θα έχεις, ήταν η δική του απάντηση.

Η αναφορά του, την ίδια ημέρα και σ΄ ένα περιστατικό με κάποιον ο οποίος ξεπέρασε με τη γυμναστική το πρόβλημα με τη μέση του, έδωσε τις αφορμές για την επικείμενη συνάντηση και το επόμενο θέμα για γράψιμο…

Κι ενώ θα περιμένατε να ξεκινήσω από τα οφέλη της γυμναστικής (τα οποία είναι γνωστά…) εγώ ξεκίνησα από αλλού : γιατί κάποιος δεν ξεκινάει γυμναστική;

Οι λόγοι είναι διάφοροι και διαφορετικοί, μου εξηγεί. Αρχικά είναι οικονομικοί. Η κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν συρρικνώσει το εισόδημα των περισσότερων με αποτέλεσμα να ρίχνουν το βάρος αλλού και όχι στην προσωπική φροντίδα. Ειδικά οι οικογενειάρχες δυσκολεύονται πάρα πολύ.

Ένας άλλος λόγος είναι η έλλειψη χρόνου και η αυξημένη τηλεργασία. Όταν μπεις στο σπίτι και κυρίως όταν δεν χρειάζεται να βγεις για να πας στη δουλειά δεν πας εύκολα στο γυμναστήριο. Η συντριπτική πλειοψηφία πηγαίνει γυμναστήριο πριν ή αμέσως μετά τη δουλειά.

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι η εμφάνιση του ενδιαφερόμενου. Αν έχει, δηλαδή, κάποια παραπανίσια κιλά δυσκολεύεται να ξεκινήσει γυμναστική, να βρεθεί σε χώρο όπου πολλοί είναι ήδη σε πολύ καλύτερη φάση…

  • Πες λοιπόν ότι θέλει κάποιος να ξεκινήσει γυμναστική, το θέλει πραγματικά και ψάχνει να βρει τρόπους. Τι επιλογές έχει;

Πρώτη επιλογή είναι οι αλυσίδες γυμναστηρίων. Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος μια και έχουν προσφορές και μπορεί κάποιος να γυμναστεί δαπανώντας ελάχιστα χρήματα. Το αρνητικό σ΄ αυτή την επιλογή είναι τα παλαιωμένα μηχανήματα και αλλά και οι γυμναστές που δεν μπορούν να παρακολουθούν τον κάθε γυμναζόμενο σε όλη τη διάρκεια της προπόνησής του, μια και έχουν υπό την εποπτεία τους πολλά άτομα. Αν όμως έχει κάποιο πρόγραμμα ή προηγούμενη εμπειρία από προγράμματα γυμναστικής, είναι μία λύση.

Η αλήθεια είναι ότι προτιμότερη επιλογή είναι ένα γυμναστήριο στη γειτονιά, γιατί τα περισσότερα έχουν αξιοπρεπή και καλοσυντηρημένα μηχανήματα και οι γυμναστές προσπαθούν να είναι πιο κοντά στους ανθρώπους που γυμνάζονται για ευνόητους λόγους.

Αν όμως πραγματικά θέλει κάποιος να κάνει κάτι ουσιαστικό για τον εαυτό του και μπορεί να του το προσφέρει συστηματικά είναι να συμμετέχει σε μικρά groups (μέχρι 4 άτομα) όπου εκεί πια το άγρυπνο βλέμμα του γυμναστή είναι πολύ περισσότερο πάνω του. Το αρνητικό εδώ είναι ότι τα άτομα του γκρουπ πιθανόν να είναι σε διαφορετικά επίπεδα, άλλοι πιο προχωρημένοι άλλοι πιο αρχάριοι με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι δεύτεροι κυρίως να συμμετέχουν. Λίγο η ντροπή που είπαμε πιο πάνω, λίγο το κλίμα που με τους «παλιούς» μπορεί να είναι πιο «θερμό»…

Πάντως για κάποιον που θέλει να γυμναστεί σωστά, συστηματικά και να δει άμεσα αποτελέσματα ιδανικό είναι το personal. Ούτε ντροπές, ούτε αφηρημάδες ούτε τίποτα. Ο γυμναστής είναι από πάνω και ο γυμναζόμενος εκτελεί με την απαραίτητη προσοχή αδιάλειπτα πάνω του. Αν κάποιος μπορεί να επενδύσει για τον εαυτό του, είναι η καλύτερη περίπτωση. Ρυθμίζεις και την ώρα που σε βολεύει οπότε όλα είναι οκ.

  • Για λύσε μου τώρα μια απορία…. Όταν λες σύντομα αποτελέσματα, πόσο σύντομα εννοείς;

Εξαρτάται τι από όλα αυτά θα παρακολουθήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις θα δεις αποτελέσματα: στο σώμα, στην ψυχική διάθεση, στην απόδοσή σου στη δουλειά και στην καθημερινότητα. Απλά, ανάλογα με το ποια περίπτωση θα επιλέξεις θα έχεις αντίστοιχα αποτελέσματα.

Βασικότερο όμως όλων είναι ο άνθρωπος που θα σε αναλάβει να είναι σωστός και ενημερωμένος επαγγελματίας και να προτείνει χρονοδιάγραμμα και πλάνο εκγύμνασης σύμφωνα με τις ανάγκες του γυμναζόμενου.

Πολύ σημαντικοί επίσης παράγοντες είναι οι σωστοί συνεργάτες όπως διατροφολόγος (για να καθοριστεί συγκεκριμένη και επιστημονικά καθορισμένη διατροφή), ένας καλός φυσικοθεραπευτής, χειροπράκτης, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων (μυοσκελετικών) ακόμα κι ένας άλλος γυμναστής (που μπορεί να προταθεί στην περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες).

Εν ολίγοις, χρειάζεται μια καλή ομάδα και τότε τ΄ αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Κάπου εδώ βάλαμε μια άνω τελεία στην κουβέντα μας και είπαμε πως θα τη συνεχίσουμε και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας…

Σκεφτόμουν, φεύγοντας από τη συνάντηση την τελική φράση του : πόσο σημαντική είναι η ομάδα. Πόσες λεπτομέρειες υπάρχουν που δεν τις λαμβάνει κάποιος υπόψη και πάει «στα τυφλά».

Άρα …. συνεχίζεται…