Σημαντικές ανακοινώσεις στο 20ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο

Σημαντικές ανακοινώσεις στο 20ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο

Σημαντικές ανακοινώσεις στο 20ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο & 29η Διημερίδα «Στ. Χατζηγιάννης»

Με σημαντικές ανακοινώσεις ολοκληρώθηκαν οι κοινές εργασίες του 20ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου και της 29ης Διημερίδας «Στ. Χατζηγιάννης». Οι εργασίες, τις οποίες παρακολούθησε μεγάλος αριθμός συνέδρων, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και εξ αποστάσεως, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Για συνολικά τέσσερις ημέρες, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου η Ηπατολογική κοινότητα της χώρας συναντήθηκε ξανά από κοντά έχοντας την ευκαιρία για διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση εμπειριών στη μετά-COVID εποχή. Το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα με μεγάλη διεπιστημονική συμμετοχή από έμπειρους και διεθνώς καταξιωμένους συναδέλφους, που πλαισιώθηκαν από σημαντικούς ξένους προσκεκλημένους, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων. Μεταξύ των ξένων προσκεκλημένων ομιλητών ήταν και ο επιστήμονας, που το 1977 ανακάλυψε τον ιό της Ηπατίτιδας Δ, Καθηγητής Mario Rizzeto από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, η καθηγήτρια Fiona Oakley από το Newcastle University της Αγγλίας και ο D. van Doorn από το Πανεπιστήμιο του Amsterdam Ολλανδίας. Σημαντική θέση στην κορυφαία εκδήλωση για τα νοσήματα του ήπατος στην Ελλάδα, κατείχε και φέτος η εκπαίδευση των ειδικευομένων και νέων ιατρών, μέσω των μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και συναντήσεων με τους ειδικούς με παρουσίαση περιστατικών και διαδραστική συμμετοχή.

Επίκαιρα ζητήματα και νέα δεδομένα

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της σύγχρονης Ηπατολογίας και οι νέες, καινοτόμες θεραπείες που δίνουν ελπίδα στους ασθενείς με παθήσεις του ήπατος, καθώς αυξάνουν την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Μεταξύ άλλων, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια πάθηση που αφορά ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών στο δυτικό κόσμο. Επίσης, έγινε αναφορά στις προσπάθειες ανεύρεσης πιο αποτελεσματικών θεραπειών για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, που αποσκοπούν  να εκριζώσουν οριστικά τον ιό, τον οποίο οι μέχρι σήμερα θεραπευτικές επιλογές ελέγχουν ήδη αποτελεσματικά. Τέλος, συζητήθηκαν εκτενώς οι θεαματικές εξελίξεις στον τομέα της συστηματικής θεραπείας για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των πασχόντων.

Σημαντικές ανακοινώσεις

Το νέο Εθνικό Σχέδιο για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα ανέπτυξε κατά τη διάλεξή του στο 20ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο ο Καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου  Β. Παπαλόης. Σε δηλώσεις του στο ειδικό interview corner του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γ. Παπαθεοδωρίδης ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τη νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις με την ολοκλήρωση της πρώτης νομοθετικής ρύθμισης.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών Αθ. Θεοχάρης ανακοίνωσε το πρώτο πανελλαδικό πρόγραμμα «εκρίζωσης» της ηπατίτιδας C, που θα εφαρμοστεί στο σύνολο των περίπου 8.000 ωφελουμένων των θεραπευτικών μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι ασθενείς και να παραπεμφθούν σε Ηπατολόγους, ώστε να λάβουν θεραπεία.

Φόρος τιμής στον Δ. Τσαντούλα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος κατά τη διάρκεια του 20ου Πανελλήνιου Ηπατολογικού Συνεδρίου απέτισε φόρο τιμής στο Δημήτρη Τσαντούλα. Ο Δ. Τσαντούλας αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΕΜΗ και συνέβαλε τα μέγιστα στην εξάπλωση των δραστηριοτήτων και των δράσεων της ΕΕΜΗ μέσω των θέσεων, που κατείχε για πολλά χρόνια στα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρείας.