Σε άμεσο κίνδυνο χρόνια θαλασσαιμικοί και πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο λόγω ελλείψεων αίματος στο Αγ. Σοφία

Σε άμεσο κίνδυνο χρόνια θαλασσαιμικοί και πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο λόγω ελλείψεων αίματος στο Αγ. Σοφία

Σε άμεσο κίνδυνο χρόνια θαλασσαιμικοί και πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική νόσο λόγω ελλείψεων αίματος στο Αγ. Σοφία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τονίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας ότι βρίσκονται οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», καταγγέλλοντας τις συνεχείς ελλείψεις αίματος που οδηγούν σε υπομεταγγίσεις και αναβολές μεταγγίσεων των Θαλασσαιμικών πασχόντων, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οι μεταγγίσεις γίνονται με δυσκολία, με συχνότατες αναβολές και με περιορισμένες ποσότητες αίματος, εξαιτίας της αδυναμίας της Διοίκησης, της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Οι πάσχοντες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των αναβολών της μετάγγισής τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή τους λόγω της νόσου.

Η ΕΟΘΑ και η ΕΣΑμεΑ ζητούν την ανάπτυξη ενός Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας και να δρομολογηθούν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες για να σταματήσουν τα φαινόμενα ελλείψεων αίματος και αναβολής των μεταγγίσεων των θαλασσαιμικών ασθενών.

Η Αιμοδοσία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης ώστε να μην διακινδυνεύσουν ζωές ή να υπάρξουν παράπλευρες απώλειες λόγω κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου προτείνονται:

• Η συμπερίληψη του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) στον Εθνικό Σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία

• Να γίνει μια συντονισμένη ενημέρωση:

a. Για την ανάγκη αιμοδοσίας

b. Για την μη ύπαρξη κινδύνου για τους αιμοδότες να κολλήσουν covid 19 λόγω τήρησης όλων των μέτρων προστασίας

c. Για την οργάνωση και καθορισμό χώρων, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τις Διοικήσεις των νοσοκομείων, του Δήμους και την ευρύτερη κοινότητα, ακόμη και εκτός νοσοκομείων, που θα μπορούσε κάποιος να αιμοδοτήσει.

• Χρηματοδότηση και στελέχωση για πλήρη λειτουργία των 4 σταθερών αιθουσών αιμοληψίας στην Αθήνα όπως προβλέπεται από το σχεδιασμό του Ε.ΚΕ.Α.

• Να δημιουργηθούν διαφημιστικά σποτ που να προσελκύουν τους αιμοδότες αντίστοιχα του «μένουμε σπίτι», «δίνουμε αίμα» με άτομα που έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη

• Αποστολή μηνυμάτων μέσω του 112 που να κινητοποιεί τους υγιείς να δώσουν αίμα.

• Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αιμοδοσιών των νοσοκομείων κατά τις απογευματινές ώρες και όπου απαιτείται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και η επιβάρυνση της υγείας των ατόμων με Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, αλλά και όλων όσων χρειάζονται αίμα, για να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.