Sanofi : Θα δημιουργήσει μια νέα ευρωπαϊκή εταιρεία για την παραγωγή δραστικών φαρμακευτικών συστατικών

Η Sanofi σχεδιάζει να δημιουργήσει μία κορυφαία ευρωπαϊκή εταιρεία που θα επικεντρώνεται στην παραγωγή και εμπορική διάθεση δραστικών φαρμακευτικών ουσιών (API). Οι δραστικές φαρμακευτικές ουσίες είναι τα κύρια μόρια που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση ενός φαρμάκου και προκαλούν τα ευεργετικά του αποτελέσματα. Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας, η οποία θα συνδυάζει τις δραστηριότητες εμπορικής διάθεσης και ανάπτυξης της Sanofi στον τομέα των δραστικών φαρμακευτικών ουσιών (API) με έξι μονάδες παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών ουσιών (API) της εταιρείας στην Ευρώπη: Brindisi (Ιταλία), Frankfurt Chemistry (Γερμανία), Haverhill (Ηνωμένο Βασίλειο), St. Aubin les Elbeuf (Γαλλία), Újpest (Ουγγαρία) και Vertolaye (Γαλλία).

Με τις αυξανόμενες ελλείψεις φαρμάκων να επηρεάζουν καθοριστικά τη φροντίδα των ασθενών, η νέα εταιρεία θα συμβάλλει στη στήριξη και διασφάλιση της παραγωγής, καθώς και της προμήθειας δραστικών φαρμακευτικών ουσιών (API) εντός και εκτός Ευρώπης. Στην Ευρώπη, η νέα εταιρεία ηγέτης στη βιομηχανία δραστικών φαρμακευτικών ουσιών (API) αναμένεται να συνεισφέρει στην εξισορρόπηση της σοβαρής εξάρτησης που έχει η Φαρμακευτική Βιομηχανία από τα δραστικά φαρμακευτικά συστατικά (API) ασιατικής προέλευσης.

Η νέα εταιρεία εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία δραστικών φαρμακευτικών ουσιών (API) στον κόσμο, με αναμενόμενες πωλήσεις ύψους περίπου €1 δις έως το 2022. Προβλέπεται να απασχολεί 3.100 ειδικευμένους εργαζόμενους, με την έδρα της να βρίσκεται στη Γαλλία. Η σχεδιαζόμενη δημόσια προσφορά (IPO) για εισαγωγή στο χρηματιστήριο Παρισιού Euronext θα αξιολογηθεί, με την τελική απόφαση να αναμένεται έως το 2022, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά.

Ο Philippe Luscan, Executive Vice President, Global Industrial Affairs της Sanofi, δήλωσε:

“Με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν συσσωρευθεί μετά από δεκαετίες δραστηριοποίησης στο βιομηχανικό μας δίκτυο, αυτή η νέα εταιρεία μπορεί να συμβάλλει ώστε να εξασφαλιστεί αυξημένη σταθερότητα στην προμήθεια φαρμάκων σε εκατομμύρια ασθενείς εντός και εκτός Ευρώπης. Με αυτό το εγχείρημα, η νέα εταιρεία θα είναι και ευέλικτη, ως ανεξάρτητη εταιρεία, και σε θέση να αξιοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξής της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην προσέλκυση νέων πωλήσεων και την αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που προσφέρονται σε μια αγορά που αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 6% ετησίως.”

Λειτουργώντας ανεξάρτητα, η νέα εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει τις πωλήσεις της σε τρίτους και να διευρύνει τις συνεργασίες της με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται με ευελιξία στις ανάγκες των πελατών. Επιπλέον, θα διαθέτει μοναδική τοποθέτηση ώστε να επωφεληθεί από τα σημαντικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα,  όπως το ευρύ χαρτοφυλάκιο μαζικών και εξειδικευμένων προϊόντων, οι υψηλές προδιαγραφές ποιότητας, η ανταγωνιστική τιμολόγηση, οι υπερσύγχρονες βιομηχανικές ικανότητες και τεχνολογίες σε ολόκληρη την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ουγγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και η αξιοποίηση ενός εκτεταμένου εμπορικού δικτύου που καλύπτει περισσότερες από 80 χώρες.

Η Sanofi έχει δεσμευτεί πλήρως στην επιτυχία της νέας εταιρείας και σκοπεύει να δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη πελατειακή σχέση με τον νέο προμηθευτή δραστικών φαρμακευτικών ουσιών (API), καθώς και να διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή περίπου 30% στη νέα εταιρεία. Για να διαμορφώσει τις βέλτιστες συνθήκες για την επιτυχία, η Sanofi σκοπεύει να διασφαλίσει ότι η νέα εταιρεία θα είναι απαλλαγμένη από χρέη, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τις μελλοντικές επενδυτικές της ικανότητες, ενώ παράλληλα δεσμεύεται να παραμείνει ένας σημαντικός πελάτης της.

*Σχετικά με τις δραστικές φαρμακευτικές ουσίες (API):

Οι δραστικές φαρμακευτικές ουσίες (API) είναι οι χημικοί ή βιολογικοί παράγοντες ενός φαρμάκου οι οποίες έχουν ευεργετικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Πρόκειται για τα κύρια μόρια που χρησιμοποιούνται στη σύνθεση και την παραγωγή κάθε φαρμάκου.