Πρόσωπο: Μικρές λεπτομέρειες με μεγάλη σημασία

Πρόσωπο: Μικρές λεπτομέρειες με μεγάλη σημασία

Πρόσωπο: Μικρές λεπτομέρειες με μεγάλη σημασία

Το πρόσωπο μπορεί να εμφανίζει μικρές ασυμμετρίες και ατέλειες, είτε για γενετικούς λόγους, είτε ως αποτέλεσμα της φθοράς του χρόνου. Οι ατέλειες αυτές, αν και συχνά ανεπαίσθητες, μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην όψη μας.

Τα καλά νέα είναι ότι, με τις σύγχρονες τεχνικές, υπάρχει δυνατότητα να αποκατασταθούν εύκολα και γρήγορα, αλλάζοντας την έκφραση και εν γένει την εικόνα του προσώπου μας. Ενέσιμες θεραπείες, μηχανήματα λέιζερ και ραδιοσυχνοτήτων, ειδικά νήματα αλλά και μικροεπεμβάσεις, μπορούν να διορθώσουν τις λεπτομέρειες, κάνοντας τη διαφορά στην εμφάνισή μας.

«Οι θεραπείες αυτές εφαρμόζονται όλες στο ιατρείο με πολύ καλά αποτελέσματα. Κατά την εφαρμογή των ενέσιμων, των μηχανημάτων και των νημάτων δεν απαιτείται αναισθησία και η θεραπεία διαρκεί μερικά λεπτά. Όσον αφορά στις μικροεπεμβάσεις, η αναισθησία είναι τοπική και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες άμεση» επισημαίνει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS) και παραθέτει τα αισθητικά μικροπροβλήματα και τις διαθέσιμες λύσεις.

Πτώση κροτάφων και φρυδιών

Όταν είναι λίγο «πεσμένος» ο κρόταφος ή η έξω άκρη του φρυδιού, το πρόσωπο δείχνει θλιμμένο και πτωτικό. Η ανόρθωση του κροτάφου μπορεί να γίνει με την έγχυση τοξίνης ή/και υαλουρονικού οξέος, ή ακόμα και με την τοποθέτηση ειδικών νημάτων, τα οποία θα τραβήξουν την περιοχή προς τα πάνω, σηκώνοντας την άκρη του φρυδιού και προσφέροντας, παράλληλα, καλύτερο «άνοιγμα» στο βλέφαρο.

Τοξίνη και υαλουρονικό εφαρμόζονται και στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών (μεσόφρυο), όταν λόγω των ρυτίδων που δημιουργούνται στην περιοχή, η έκφραση φαίνεται «θυμωμένη». Οι δύο θεραπείες μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που «γαληνεύει» την όψη.

Όλες οι παραπάνω θεραπείες εφαρμόζονται χωρίς αναισθησία και δεν διαρκούν περισσότερο από 5 λεπτά, με άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα με τη χρήση ενέσιμων υλικών μπορεί να διαρκέσουν από 8 έως και πάνω από 12 μήνες, ανάλογα με το περιστατικό. Όσον αφορά στα νήματα, η διάρκεια του αποτελέσματος είναι πάνω από έναν χρόνο, ανάλογα με το περιστατικό και το πρόβλημα, ενώ αργότερα μπορεί να ενισχυθεί  με την τοποθέτηση επιπλέον νημάτων.

Πτωτικό άνω βλέφαρο

Σε κάποιες περιπτώσεις, είτε επειδή έτσι είναι από τη φύση του, είτε λόγω ηλικίας, το άνω βλέφαρο εμφανίζεται πτωτικό, προσδίδοντας «θλιμμένη» όψη στα μάτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις τη λύση μπορούν να δώσουν τα μηχανήματα (ραδιοσυχνότητες/λέιζερ), που συρρικνώνουν την περιοχή, προσφέροντας ανόρθωση στο βλέφαρο και κάνοντας το βλέμμα πιο «ξεκούραστο» και «ανοιχτό». Η θεραπεία διαρκεί έως 5 λεπτά  και γίνεται χωρίς αναισθησία. Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση και το αποτέλεσμα, διαρκεί για χρόνια, ενώ λειτουργεί και ως πρόληψη.

Εάν το πρόβλημα είναι πιο έντονο απαιτούνται περισσότερες συνεδρίες ή βλεφαροπλαστική με λέιζερ.

«Κατά τη βλεφαροπλαστική αφαιρείται με τη χρήση χειρουργικού λέιζερ η περίσσια του δέρματος “ανοίγοντας” το βλέμμα. Η επέμβαση διαρκεί έως 10 λεπτά, η τομή είναι πολύ μικρή -χιλιοστών- και τα ράμματα απορροφήσιμα, ενώ η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση», σημειώνει η ειδικός.

Μαύροι κύκλοι

Όσον αφορά στο κάτω βλέφαρο, το πρόβλημα που συχνά παρουσιάζεται είναι το έλλειμμα όγκου στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μαύροι κύκλοι. Αυτό οφείλεται είτε στα γονίδια, οπότε υπάρχει από τη νεανική ηλικία, είτε στην κούραση και την ηλικία. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει την έγχυση ειδικού υαλουρονικού οξέος στην περιοχή, προσφέροντας «ξεκούραστο» και νεανικό βλέμμα. Ανάλογα με το πρόβλημα και τον οργανισμό, το αποτέλεσμα διαρκεί από 8 έως και πάνω από 12 μήνες.

Άκρη της μύτης

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κύρτωμα ή έλλειμα στη μύτη, τη λύση μπορεί να δώσει η ενέσιμη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ, με στόχο τον ευθειασμό της. Η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά και εφαρμόζεται χωρίς αναισθησία, ενώ το αποτέλεσμα διαρκεί από 8 έως και πάνω από 12 μήνες. Σε περίπτωση που η άκρη της μύτης (ακρορίνιο) εμφανίζει ατέλειες και ασυμμετρίες (π.χ. είναι μυτερή ή επίπεδη) είτε εγχύεται υαλουρονικό οξύ στις περιοχές, ή γίνεται μικροεπέμβαση για διόρθωση του ακρορινίου, έτσι ώστε να γίνει πιο συμμετρικό. Η επέμβαση διαρκεί 30-45 λεπτά, ανάλογα με το περιστατικό, γίνεται με τοπική αναισθησία και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Λοβία αυτιών

«Τα λοβία των αυτιών ενδέχεται να εμφανίζουν ασυμμετρία μεταξύ τους, η οποία «αποτυπώνεται» στην εμφάνιση του προσώπου. Επίσης, τα σκουλαρίκια επιβαρύνουν την περιοχή με αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, να δημιουργούνται μεγάλες τρύπες ή τα λοβία να “κρεμάνε”. Η αποκατάσταση γίνεται με μικροεπέμβαση, που διενεργείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15-45 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η αποκατάσταση στα πεταχτά αυτιά, όταν το πρόβλημα είναι ήπιο. Σε αυτές τις επεμβάσεις αφαιρείται περίσσια δέρματος ή ιστού, ούτως ώστε να επιτευχθεί συμμετρία μεταξύ των δύο, αλλά και αρμονία με το πρόσωπο. Στην περίπτωση των πεταχτών αυτιών η αφαίρεση γίνεται από το πίσω μέρος τους, με μία μικρή τομή. Στη συνέχεια τοποθετείται μικρό ράμμα, το οποίο είτε είναι απορροφήσιμο, είτε αφαιρείται μέσα σε τρεις ημέρες, ανάλογα με την περίπτωση», εξηγεί η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.

Ζυγωματικά τόξα 

Όταν τα ζυγωματικά τόξα δεν υπάρχουν ή δεν είναι έντονα, γίνεται έγχυση υαλουρονικού οξέος, προκειμένου να προστεθεί όγκος στην περιοχή. Η διαδικασία εφαρμόζεται χωρίς αναισθησία και διαρκεί έως 2 λεπτά. Μια άλλη εναλλακτική είναι η λιπομεταφορά, δηλαδή η αφαίρεση λίπους από περιοχή στην οποία υπάρχει περίσσια και μεταφορά της στα ζυγωματικά. Η διαδικασία διαρκεί 15-20 λεπτά και εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία. Με την αποκατάσταση των ζυγωματικών επιτυγχάνεται και ανόρθωση του προσώπου, με αποτέλεσμα να διορθώνεται το οβάλ και να αποκτά πιο νεανική όψη.

Το αποτέλεσμα με τη χρήση υαλουρονικού οξέος μπορεί να διαρκέσει από 8 έως και πάνω από 12 μήνες, ανάλογα με το περιστατικό, ενώ με τη λιπομεταφορά, πάνω από έναν χρόνο.

Λακκάκια στα μάγουλα

«Στις «φουσκωτές» παρειές (μάγουλα) μπορούν να δημιουργηθούν «λακκάκια» με μικροεπέμβαση μέσω της εσωτερικής επιφάνειάς τους. Με τοπική αναισθησία στο βλεννογόνο, αφαιρείται μικρή ποσότητα λίπους και δημιουργούνται τα “λακκάκια” και προσδίδοντας στο πρόσωπο “γωνίες”. Η αφαίρεση γίνεται μέσω μίας τομής χιλιοστών και τοποθετούνται 1-2 μικρά ράμματα. Η επέμβαση διαρκεί έως μισή ώρα, τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και πέφτουν μόνα τους μέσα σε 2-3 24ωρα. Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο», εξηγεί η δρ Σεφέρη-Δανιήλ.

Όγκος και περίγραμμα στα χείλη

Τα χείλη πολλές φορές είναι από τη φύση τους λεπτά ή ασύμμετρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, το περίγραμμα δεν είναι σαφές και έντονο. Ακόμα, όμως, και όταν δεν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά από τη νεανική ηλικία, με την πάροδο του χρόνου τα χείλη χάνουν τον όγκο τους. Όλα αυτά τα αισθητικά μικροπροβλήματα μπορούν να διορθωθούν με την έγχυση υαλουρονικού οξέος. Η θεραπεία διαρκεί έως 5 λεπτά και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση. Τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν από 8 έως και πάνω από 12 μήνες, ανάλογα με το περιστατικό.  Τα ίδια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και με λιπομεταφορά, με τη διάρκειά τους να ξεπερνά τον έναν χρόνο.

«Διπλοσάγονο»

Όταν υπάρχει περίσσιο λίπος στο πιγούνι («διπλοσάγονο»), μπορεί να εφαρμοστεί ενέσιμη θεραπεία, η οποία έχει στόχο τη διάλυση του λιπώδους ιστού στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η «φυσιολογική» γωνία στο πιγούνι και αποκαθίσταται το οβάλ του προσώπου. Η διαδικασία διαρκεί 1-2 λεπτά και γίνεται χωρίς αναισθησία. Όταν είναι μικρή η ποσότητα του λίπους το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Σε περίπτωση που πρόκειται για τοπική λιποαποθήκη, εφαρμόζεται λιποαναρρόφηση – λιπογλυπτική με lipo laser. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, διαρκεί 15-20 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.  

Πτωτικό οβάλ του προσώπου

Σε περίπτωση που το οβάλ του προσώπου είναι λίγο πτωτικό και χρειάζεται ανόρθωση και δημιουργία «γωνίας» στην περιοχή από το πιγούνι μέχρι το αυτί, η επιλογή είναι να τοποθετηθούν ειδικά νήματα, τα οποία θα το «τραβήξουν» προς τα πάνω, προσφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η θεραπεία δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά και εφαρμόζεται χωρίς αναισθησία. Για καλύτερο αποτέλεσμα, η λιποδιάλυση στο πιγούνι μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση νημάτων.

«Δαχτυλίδια της Αφροδίτης» στο λαιμό

«Είτε γονιδιακά, είτε λόγω ηλικίας, στο λαιμό μπορεί να εμφανίζονται παράλληλες έντονες ρυτίδες, γνωστές και ως “δαχτυλίδια της Αφροδίτης”. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με έγχυση υαλουρονικού οξέος για γέμισμα των ρυτίδων, ή τοποθέτηση νημάτων για το “τέντωμα” του δέρματος. Προκειμένου ο λαιμός να δείχνει πιο μακρύς και νεανικός, μπορεί να εφαρμοστεί από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς και τοξίνη στην περιοχή. Οι θεραπείες αυτές δεν διαρκούν παραπάνω από 5 λεπτά και εφαρμόζονται χωρίς αναισθησία» διευκρινίζει η ειδικός. Το αποτέλεσμα διαρκεί από 8 έως και πάνω από 12 μήνες, ανάλογα με το περιστατικό.

«Η ομορφιά κρύβεται στην ατέλεια. Ωστόσο, η διόρθωση κάποιων ατελειών μπορεί να αλλάξει την όψη ολόκληρου του προσώπου. Το σημαντικό είναι ότι για εκείνους που βλέπουν λεπτομέρειες στο πρόσωπό τους, οι οποίες τούς ενοχλούν και ρίχνουν την αυτοπεποίθησή τους, υπάρχει η δυνατότητα να τις διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια», καταλήγει η δρ Σεφέρη – Δανιήλ.