Στροφή στην καινοτομία για το PHARMA point 2023

PHΑRMApoint 2023: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία ασθενών και φαρμακοποιών

PHΑRMApoint 2023: Η τεχνητή νοημοσύνη  στην υπηρεσία ασθενών και φαρμακοποιών

Έξυπνες λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την ευκολότερη οργάνωση των φαρμακείων υπόσχεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω στοχευμένων εφαρμογών, που μπορούν να στηθούν ακόμη και σε μόλις μία μέρα και με ελάχιστο κόστος, οι φαρμακοποιοί μπορούν να πετύχουν καλύτερη επικοινωνία και καθοδήγηση των ασθενών σε θέματα πρόληψης και συμμόρφωσης στη λήψη της θεραπευτικής αγωγής τους.

Επιπλέον, μπορούν να κάνουν ευκολότερη και καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων των φαρμάκων στις αποθήκες τους και να καταγράψουν σε λιγότερο χρόνο τα προϊόντα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, προχωρώντας σε έγκαιρη παραγγελία τους. 

Τα παραπάνω είναι μερικά από αυτά που επισήμανε χθες ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ανδρέας Συμεωνίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα “Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων στο χώρο της υγείας” στο πλαίσιο του PHARMApoint 2023, που διοργάνωσε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στην Θεσσαλονίκη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

“Η χρήση των τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να λύσει τα χέρια των φαρμακοποιών και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους με τρόπο εύκολο, έξυπνο και γρήγορο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να υποστηρίξει  εφαρμογές που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να παρέχουν προσωποποιημένη υπηρεσία και προσωποποιημένες συστάσεις στους πολίτες που εξυπηρετούν στα φαρμακεία τους, πάντα ανάλογα με τα φάρμακα που χρειάζονται ή τα παραφάρμακα που θέλουν να πάρουν”, εξήγησε ο κ. Συμεωνίδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό ακόμη και του πιο μικρού φαρμακείου, από την οργάνωση της αποθήκης του ώστε ο φαρμακοποιός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού είναι αποθηκευμένο κάθε φάρμακο μέχρι τον ορισμό αυτοματοποιημένων στρατηγικών τιμολόγησης και τη δημιουργία αποθέματος με βάση την εποχή, τους πολίτες που εξυπηρετεί και τις τρέχουσες τιμές στις φαρμακαποθήκες”.

Όπως επισήμανε ο κ. Συμεωνίδης, “η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει. Ωστόσο ο ρόλος του φαρμακοποιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα σύστημα ή λογισμικό όσο ευφυές κι αν είναι αυτό. Η σχέση που έχουν οι φαρμακοποιοί με τους πολίτες και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους δεν μπορεί να χτιστεί ανάμεσα στον άνθρωπο και οποιαδήποτε μηχανή. Η προσήνεια είναι και θα παραμείνει ανθρώπινο χαρακτηριστικό”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης δήλωσε ότι ο Σύλλογος είναι διατεθειμένος να παράσχει στο άμεσο μέλλον σε όλα τα μέλη του τις δυνατότητες που υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να επωφεληθούν τόσο οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί όσο και οι πολίτες που επισκέπτονται τα φαρμακεία.