ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια στο Άσυλο Ανιάτων

ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια στο Άσυλο Ανιάτων

ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια στο Άσυλο Ανιάτων

Η site specific performance για τον καρκίνο του μαστού

επιστρέφει στο Άσυλο Ανιάτων

Πρεμιέρα: Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2023, για λίγες παραστάσεις

Τον Οκτώβριο κάθε Σάββατο, Κυριακή* και Δευτέρα στις 9μμ (*Κυριακή στις 8μμ)

Η site specific performance «ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια» της ομάδας Μικρός Νότος επιστρέφει στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την άνοιξη όταν πρωτοπαρουσιάστηκε. Η χειροποίητη περφόρμανς για τον καρκίνο του μαστού που δημιούργησε αίσθηση με την πρωτοτυπία και τη διεισδυτικότητά της και κέρδισε σπουδαίες κριτικές, συνεχίζει την πορεία της από την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, για λίγες μόνο παραστάσεις.  

Με αφετηρία τη δύναμη και την παρηγοριά που άντλησε η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου από το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα«ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια»,που κυκλοφορεί από τιςεκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, η επιζήσασα επιχειρεί με την καταλυτική συμβολή του εικαστικού Βασίλη Καβουρίδη να αποτυπώσει την εμπειρία της καταργώντας τον τέταρτο τοίχο, που χωρίζει τον καλλιτέχνη από τον θεατή.

Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» είναι η πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, που χρησιμοποιεί στοιχεία από το «καθηλωτικό θέατρο» (immersive theatre)ένα είδος σύγχρονου θεάτρου, που καταργεί τα θεατρικά καθίσματα και δημιουργεί την ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία. Οι θεατές περιηγούνται μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια της υπό ανακαίνιση Πτέρυγας του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων και μία αληθινή περιπέτεια ξεκινά!

Μία work in progress performance που συνδυάζει δημιουργικά τη θεατρική φόρμα με εικαστικές εγκαταστάσεις, ηχητικά τοπία και αληθινές μαρτυρίες, μέσα σε 9 δωμάτια που μετατρέπονται σε ένα δυναμικό πεδίο, όπου καλλιτέχνες, περιθαλπόμενοι και θεατές «συνομιλούν».To Άσυλο Ανιάτων αποτελεί τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσει την performance, καθώς πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φροντίδα και την περίθαλψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις.

Η κα. Ιωάννα Ηλιάδη, Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων, δήλωσε σχετικά: «Το Άσυλο Ανιάτων ανοίγει ξανά την υπό ανακαίνιση Πτέρυγα του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων για τον Μικρό Νότο και τους θεατές, για να ζήσουν μία πρωτότυπη θεατρική εμπειρία σχετικά με τη συνάντηση του ανθρώπου με την ασθένεια, ένα ζήτημα τόσο οικείο για εμάς στο Άσυλο Ανιάτων. Μας συγκινεί ιδιαίτερα η επιτυχία που γνώρισε η παράσταση και η σπουδαία δουλειά της καλλιτεχνικής ομάδας Μικρός Νότος. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!»

Η κα. Χρύσα Διαμαντοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, που ονειρεύτηκε, σχεδίασε και συντονίζει τη site specific performance λέει:«Η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2017 ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα. Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΣΩ».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PERFORMANCE: Μία Θεματοφύλακας με τη βοηθό της συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών, στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά τη μαστεκτομή. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν ελεύθερα μέσα στα 9 δωμάτια «σταθμούς», ακολουθώντας όποια διαδρομή επιθυμούν, με τον δικό τους ρυθμό, επιλέγοντας τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις δράσεις, βιώνοντας τελικά ο καθένας μία εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία θεάτρου. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενα-επιλογή κειμένων: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Φλώρα Σπύρου, εμπνευσμένες απ’ το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ Μια αληθινή περιπέτεια».                                                                                                                                

Σύλληψη ιδέας – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Συντονισμός: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Εικαστικός- Δημιουργία εγκαταστάσεων: Βασίλης Καβουρίδης  

Δημιουργία-επιμέλεια βιωματικών δράσεων: Φλώρα Σπύρου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη/Έλενα Αρβανίτη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη

Σχεδιασμός ήχου-μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης/Ελίνα Καλαμποκίνη  Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας  Φωτιστικός σχεδιασμός: Αποστόλης Τσατσάκος Γραφιστικός σχεδιασμός: LostyDesign    Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός Φωτογραφία προγράμματος: Άννα Ταγκάλου      

Βοηθός παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου  Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ψυχοθεραπεύτρια/Σύμβουλος Διαχείρισης Τραύματος: Λαμπρινή Σταμάτη Σύμβουλος δραματολογίου: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου 

Παραγωγή ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ΑΜΚΕ-Δράσεις Δημιουργίας και Πολιτισμού   

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ελεονώρα Σουρλάγκα και τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Ευχαριστούμε τον Τάσο Βρεττό, που είναι πάντα πλάι μας, τη Βάσω Διαμαντοπούλου για όλη τη φροντίδα της και τον Βίκο Ναχμία για το ταξίδι. Την Έλλη Κοτσάνου για την έμπνευση & το κείμενο Ακίνητη! Στοπ! Τον Στέλιο Ελληνιάδη και τον Γιώργο Στεφανακίδη. Ευχαριστούμε από καρδιάς το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ και τον χειρουργό μαστού Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη, καθώς και την παθολόγο-ογκολόγο Φλώρα Σταυρίδη. Eυχαριστούμε το Αλμα ΖωήςΜεγάλες ευχαριστίες στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων και στους ανθρώπους του για τη στήριξη, υλική και ηθική.

Ευχαριστούμε την COPYPLUS για το οπτικό υλικό και την COCOMAT για τη χορηγία υλικού. ΧΟΡΗΓΟΣ: evlogia

TAYTOTHTA SITE SPECIFIC PERFORMANCE

Στο ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ στην Κυψέλη – Αγίας Ζώνης 39 (Γιαγλοπούλειος Πτέρυγα)

Πρεμιέρα Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου & παραστάσεις 1*, 2, 7, 9, 14, 15*, 16, 21, 22*, 23, 28, 29* & 30 Οκτωβρίου στις 9μμ |*Κυριακή στις 8μμ

Προπώληση: www.ticketservices.gr https://www.ticketservices.gr/event/pasport/

Πληροφορίες: 210 7234567

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 14 ευρώ, Μειωμένο* 8 ευρώ    * ΑΜΕΑ, Άνεργοι, Πολύτεκνοι.

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά

Κατά τη διάρκεια της performance οι θεατές μετακινούνται ελεύθερα μέσα στον χώρο. Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ

Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» επιχορηγήθηκε & τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ

Αναλυτικά οι ημέρες & ώρες των παραστάσεων:

Σάββατο 30/9 στις 9μμ,

Κυριακή 1/10 στις 8μμ, 

Δευτέρα 2/10 στις 9μμ,

Σάββατο 7/10 στις 9μμ,

Δευτέρα 9/10 στις 9μμ,

Σάββατο 14/10 στις 9μμ,

Κυριακή 15/10 στις 8μμ

Δευτέρα 16/10 στις 9μμ

Σάββατο 21/10 στις 9μμ,

Κυριακή 22/10 στις 8μμ

Δευτέρα 23/10 στις 9μμ,

Σάββατο 28/10 στις 9μμ,

Κυριακή 29/10 στις 8μμ

& Δευτέρα 30/10 στις 9μμ.