Παγκόσμια ημέρα υγείας 2022: Ο πλανήτης μας-Η υγεία μας

Παγκόσμια ημέρα υγείας 2022: Ο πλανήτης μας-Η υγεία μας

Παγκόσμια ημέρα υγείας 2022: Ο πλανήτης μας-Η υγεία μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο και επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις 7 Απριλίου 1948 ιδρύθηκε το εξειδικευμένο όργανο του ΟΗΕ για θέματα Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με στόχο την συνεχή παρακολούθηση κινδύνων και τον συντονισμό δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Φέτος ο εορτασμός αφιερώνεται στο θέμα: «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας», αναδεικνύοντας την άρρηκτη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με την παγκόσμια υγεία, όπως αναδείχτηκε και στις πρόσφατες πανδημίες. Σήμερα την παγκόσμια υγεία απειλούν πληθώρα ασθενειών όπως η παχυσαρκία, οι ψυχικές νόσοι, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα που συνδέονται και με την «υγεία» του πλανήτη.     Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των 100 καλύτερων Ιατρικών Σχολών στην Ευρώπη, επί δύο αιώνες είναι αφοσιωμένη στην εκπαίδευση των Ελλήνων ιατρών και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών  για την επίτευξη και προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας. Με σημαντικές έρευνες, σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αναδείξει θέματα περιβάλλοντος και υγείας όπως η σύνδεση της διατροφής με ασθένειες.

Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 ανέδειξε την δύναμη της ιατρικής επιστήμης και έρευνας. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πρωτοπόρα σε θεραπευτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, συνεχίζει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στις πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια, ενημερώνοντας επιπλέον διεξοδικά τους πολίτες για την προστασία της ατομικής και κατ’ επέκταση και της δημόσιας υγείας, πολύτιμα αγαθά και τα δύο για την ευημερία και πρόοδο μιας κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος