Όταν διαφωνείτε έντονα με κάποιον: Πώς να βρείτε κοινό έδαφος

Όταν διαφωνείτε έντονα με κάποιον: Πώς να βρείτε κοινό έδαφος

Όταν διαφωνείτε έντονα με κάποιον: Πώς να βρείτε κοινό έδαφος

«Η αλήθεια που πιστεύεις και στην οποία κολλάς σε κάνει να μην μπορείς να ακούσεις οτιδήποτε νέο». ~Pema Chodron

Πρόσφατα είχα δείπνο με μια ομάδα φίλων και ανέφερα ότι έχω κάνει προσπάθειες στη ζωή μου για να βοηθήσω στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Από το τραπέζι, κάποιος με κοίταξε κατευθείαν και είπε: «Ξέρεις ότι η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο δεν είναι πραγματική, σωστά;»

Σοκαρίστηκα γιατί γνωρίζω αυτό το άτομο χρόνια και πάντα συμφωνούσαμε σε σημαντικά θέματα στο παρελθόν. Αμέσως απάντησα λέγοντας Ναι είναι!» και συνέχισα να του λέω ακριβώς γιατί έκανε τόσο λάθος.

Δεν θα μπω σε θλιβερές λεπτομέρειες, αλλά ας πούμε απλώς ότι η υπόλοιπη συζήτηση δεν πήγε καλά. Σταδιακά θερμαινόταν όλο και περισσότερο μέχρι που ήμασταν οι μόνοι δύο άνθρωποι που μιλούσαν (φώναζαν) ο ένας στον άλλο από το τραπέζι.

Στο τέλος, κάποιος έκλεισε τη συζήτηση  λέγοντας: «Θα πρέπει απλώς να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε». Πήραμε και οι δύο τον υπαινιγμό, αποσυρθήκαμε στις γωνίες μας και κοιτάζαμε ο ένας τον άλλο για το υπόλοιπο βράδυ.

Λίγες μέρες αργότερα, διηγήθηκα το περιστατικό σε έναν άλλο φίλο. Με κάθε ειλικρίνεια, έψαχνα για έναν σύμμαχο που θα με βοηθούσε να πυροδοτήσω τη δίκαιη αγανάκτησή μου. Αλλά αντί να κουνήσει καταφατικά το κεφάλι και να συμφωνήσει μαζί μου, είπε: «Ακούγεται πολύ σαν να προσπαθούσες να του επιβάλεις τις πεποιθήσεις σου και τρελάθηκες όταν δεν έκανε πίσω».

Αυτό το σχόλιο με προβλημάτισε και με τον καιρό αναγκάστηκα να παραδεχτώ ότι είχε δίκιο. Ήμουν τόσο παγιδευμένη στο να έχω δίκιο που είχα αρνηθεί να δεχτώ ότι κάποιος μπορούσε να πιστεύει κάτι διαφορετικό. Ακόμη χειρότερα, το συναίσθημα είχε κυριαρχήσει εντελώς και δεν είχα κάνει καμία προσπάθεια να βρω κοινό έδαφος ή να προσπαθήσω να δω τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησα ότι μου έλειπε η μεγαλύτερη αλήθεια ότι όλοι πιστεύουμε ότι βλέπουμε τον κόσμο όπως θα έπρεπε να είναι. Οι παγιωμένες πεποιθήσεις μας γίνονται μέρος της ταυτότητάς μας επειδή μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον χαοτικό κόσμο στον οποίο ζούμε. Και όταν κάποιος έχει μια ριζικά διαφορετική άποψη από τη δική μας, κλονίζει τα θεμέλια των δικών μας πεποιθήσεων και μας κάνει να νιώθουμε εκτός ισορροπίας.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι, ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικά βλέπετε τον κόσμο από κάποιον άλλο, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να βρείτε κάποιο κοινό έδαφος.

1. Εστιάστε στο αποτέλεσμα

Όταν βαλτώνετε να διαφωνείτε για συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ανεβάστε το επιχείρημα σε όσα επίπεδα χρειάζεστε μέχρι να βρείτε κοινό έδαφος.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και οι δύο εύκολα ότι το περιβάλλον είναι σημαντικό και θέλουμε να αφήσουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για τα παιδιά μας. Απλώς έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πώς θα φτάσουμε εκεί. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επαναφέρετε τη συζήτηση, επειδή επικεντρώνεστε στη συζήτηση του αποτελέσματος αντί να κερδίσετε τη συζήτηση.

2. Κατανοήστε την προοπτική τους

Η εκμάθηση του βαθύτερου λόγου για τον οποίο κάποιος πιστεύει ότι κάτι μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε μια διαφορετική πλευρά του ζητήματος. Μπορεί να μην σας αλλάξει γνώμη, αλλά θα σας βοηθήσει να συμπεριφέρεστε στο άλλο άτομο με περισσότερη ενσυναίσθηση και θα σας δώσει νέες ιδέες για συζήτηση.

Για παράδειγμα, η άρνηση κάποιου να αποδεχθεί το πρόβλημα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μπορεί να προκαλείται από ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή του. Ίσως η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνει ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα αναγκαστούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους με τρόπους που δεν θέλουν να αποδεχτούν.

Εάν μπορείτε να κατανοήσετε αυτές τις βασικές ανησυχίες, θα είναι πολύ πιο πιθανό να βρείτε κοινό έδαφος και να έχετε μια παραγωγική συζήτηση.

3. Διαχωρίστε το συναίσθημα από τη λογική

Ένα αγχωτικό επιχείρημα μπορεί να κατακλέψει τον προμετωπιαίο φλοιό – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κριτική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων. Όταν συμβαίνει αυτό, μεταβαίνετε σε λειτουργία «μάχης ή φυγής» και έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσετε συναισθηματικά, να σκεφτείτε λιγότερο δημιουργικά και να πείτε πράγματα χωρίς να τα σκεφτείτε καλά.

Την επόμενη φορά που θα βρείτε τον εαυτό σας να θυμώνει ή να αμύνεται σε έναν καυγά, κάντε ένα βήμα πίσω και προσπαθήστε να αποκλιμακώσετε τα συναισθήματά σας αναγνωρίζοντάς τα. Μόλις νιώσετε πιο λογικοί και ήρεμοι, μπορείτε να αρχίσετε να αναζητάτε ξανά κοινό έδαφος.

4. Εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση είναι μια τεχνική επικοινωνίας που περιλαμβάνει την ακρόαση, την παράφραση και την απάντηση σε αυτό που λέει το άλλο άτομο. Είναι μια βασική δεξιότητα για την εύρεση κοινού εδάφους, επειδή δείχνει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά να κατανοήσετε την προοπτική τους.

Την επόμενη φορά που θα διαφωνήσετε, προσπαθήστε να επαναλάβετε αυτά που είπε ο άλλος με διαφορετικές λέξεις για να βεβαιωθείτε ότι τα καταλάβατε σωστά. Στη συνέχεια, προσθέστε την άποψή σας σε αυτά που είπαν. Για παράδειγμα, «Μπορώ να καταλάβω γιατί νιώθεις έτσι, αλλά επίσης σκέφτομαι…»

5. Να προσέχετε τις δικές σας προκαταλήψεις

Όλοι έχουμε προκαταλήψεις – είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Θέλουμε να κερδίζουμε επιχειρήματα, να έχουμε δίκιο και να μας αρέσουν, επομένως είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να ακούμε μόνο πληροφορίες που υποστηρίζουν την άποψή μας.

Σε αυτήν την περίπτωση, αναγκάστηκα να παραδεχτώ ότι στην πραγματικότητα δεν έχω διαβάσει καμία από τις έρευνες για την κλιματική αλλαγή. Οι πεποιθήσεις μου βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια φούσκα με άλλους ομοϊδεάτες που ενισχύουν αυτές τις πεποιθήσεις.

Η έκθεση του εαυτού σας σε διαφορετικές οπτικές γωνίες —ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε μαζί τους— μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο κριτικά για τις δικές σας πεποιθήσεις. Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να βρείτε κοινό έδαφος εκεί που νόμιζες ότι δεν υπήρχε.

6. Να θυμάστε ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι σημαντικές

Αν όλοι συμφωνούσαν σε όλα, ο κόσμος θα ήταν ένα αρκετά βαρετό μέρος. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό, οι διαφορετικές ιδέες βοηθούν στην προώθηση της κοινωνίας. Μας προκαλούν να σκεφτούμε κριτικά τις πεποιθήσεις μας και να βρούμε νέες λύσεις στα προβλήματα.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια διαμάχη με κάποιον, προσπαθήστε να το δείτε ως μια ευκαιρία να μάθετε και να αναπτυχθείτε και όχι σαν μια ευκαιρία να αποδείξετε την άποψή σας. Ίσως εκπλαγείτε με το πόσα κοινά σημεία μπορείτε να βρείτε.

StefaniaL