Ομιλία Ι. Βαρδακαστάνη σε εκδήλωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης #CoFoE @FuturEUgr

Ομιλία Ι. Βαρδακαστάνη σε εκδήλωση στο πλαίσιο  της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης #CoFoE @FuturEUgr  

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ενωση Συμπερίληψης και ‘Ίσης Μεταχείρισης για ‘Όλους: Εφαρμόζοντας τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και με την επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου της ΕΣΑμεΑ ΙΝ-ΕΣΑμεΑ, μιλούσε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.

Εδώ μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

https://www.facebook.com/futurEUgr/videos/500679844515615

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων μίλησαν οι  κ.κ. :

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα

Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας

Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ευρωβουλευτής ΝΔ

Καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, Πανεπιστήμιο

Κρήτης και Ινστιτούτο Πληροφορικής – ΙΤΕ

Γιώργος Καπελλάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

Παρασκευή Δραμαλιώτη, πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

Δρ. Μαρία Μουσμούτη, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου -Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, επιστημονική συνεργάτης του «lnstitute of Advanced Legal Studies του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ., του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) και της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) Ιωάννης Βαρδακαστάνης επεσήμανε ότι «Τα αναπηρικά κινήματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως έχουν φωνή και είναι παρόντα με τεχνογνωσία. Η συμμετοχή τους σε πρωτοβουλίες όπως είναι η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να ασκήσουν σημαντική επίδραση στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ και στις υπό διαμόρφωση πολιτικές». Τόνισε όμως ότι η συμπερίληψη εδώ απέτυχε καθώς η πλατφόρμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεν είναι πλήρως προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε «δεν μπορούμε να μιλάμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση συμπερίληψης και ίσης μεταχείρισης όταν δεν έχει ακόμα θεσπιστεί νομοθεσία που να απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς ζωής, όταν από το πεδίο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράξης Προσβασιμότητας απουσιάζουν το δομημένο περιβάλλον και οι μεταφορές, όταν η υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ που προωθεί τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως η οδηγία για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση, η οδηγία για την προσβασιμότητα των δημόσιων ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές, οι κανονισμοί για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία κ.λπ. στερούνται αποτελεσματικής εφαρμογής και όταν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες με αναπηρία στην ΕΕ εξακολουθούν να διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης, στερούμενοι τη δικαιοπρακτική τους ικανότητα». Σημείωσε ακόμη ότι «δεν μπορεί η ΕΕ του μέλλοντός μας να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των ιδρυμάτων» και πρόσθεσε ότι «η αποτυχημένη στρατηγική αποϊδρυματοποίησης που εφαρμόζεται στη χώρα σήμερα δε μπορεί να είναι λύση», αναφέροντας μάλιστα ότι η ΕΣΑμεΑ θα καταθέσει πρόταση για μια εθνική Στρατηγική διαβίωσης στην κοινότητα.

Ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος του 1976 για τις Ευρωεκλογές, προκειμένου τα άτομα με αναπηρία να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ανεμπόδιστα στην εκλογική διαδικασία ως εκλογείς και ως υποψήφιοι. Πρέπει «να εξασφαλιστεί (στην πράξη) ότι η ΕΕ είναι Ένωση δικαιωμάτων που απολαμβάνονται από όλους τους πολίτες». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «Το πράττω δε συμβαδίζει με το λέγω». Επεσήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να υποβαθμίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει υπάρξει στην ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία. Όμως σε αυτή τη Διάσκεψη μιλάμε για το Μέλλον της Ευρώπης, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουμε, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που αξίζουμε ως ευρωπαίοι πολίτες με αναπηρία. Για αυτό και το αίτημα είναι σαφές: η ΕΕ του μέλλοντός μας πρέπει να είναι της συμπερίληψης και της ίσης μεταχείρισης Οποιαδήποτε πολιτική, οποιοδήποτε πρόγραμμα καταρτίζεται πρέπει να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Αν δε γίνει αυτό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης θα είναι μια χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη και μια χαμένη ευκαιρία για τα άτομα με αναπηρία».