Ο πόνος και οι συχνές αιτίες του
Αλέξης Σωτηρόπουλος MD. PhD
Παθολόγος-Διαβητολόγος & Γενικός Ιατρός
Δ/ντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος & Διαβητολογικού Κέντρου
Γ.Ν.Νίκαιας – Πειραιά
Είτε είμαστε 18 είτε 80, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει διάφορα είδη πόνου. Μπορεί να είναι σαφές από πού προέρχονται ορισμένοι από αυτούς, όπως πόνοι στη μέση και πόνοι περιόδου. Ωστόσο, μερικές φορές έχουμε πόνους που δεν φαίνεται να έχουν προφανή πηγή. Αν μάθετε περισσότερα για το τι προκαλεί τους κοινούς πόνους μπορεί αυτή η γνώση να σας βοηθήσει να τους αντιμετωπίσετε.
Γιατί νιώθω πόνο;
Ο πόνος είναι ο φυσικός τρόπος του σώματός σου να σου πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον πόνο.
Θλάσεις και διαστρέμματα
Ενδέχεται να έχουμε πόνο στους μυς μας μετά από ένα σκληρό αθλητικό παιχνίδι ή μετά την ολοκλήρωση σωματικά απαιτητικών εργασιών στη δουλειά ή στο σπίτι.
Αυτές οι θλάσεις και τα διαστρέμματα εμφανίζονται όταν οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι έχουν χρησιμοποιηθεί πάρα πολύ ή πολύ σύντομα. Η βλάβη στους μύες συνήθως συνοδεύεται από φλεγμονή.
Οι μυϊκές θλάσεις και τα διαστρέμματα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κακής στάσης ή στάσης ανύψωσης.
Κοινό κρυολόγημα και γρίπη
Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης που σας ταλαιπωρούν, όπως πονοκέφαλο, πυρετό και πονόλαιμο. Το σώμα σας μπορεί επίσης να αισθανθεί πόνο ως αποτέλεσμα κρυολογήματος ή γρίπης.
Οι μυϊκοί πόνοι που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή γρίπης μπορεί να είναι συνέπεια της απελευθέρωσης χημικών ουσιών στο σώμα σας από το ανοσοποιητικό σας σύστημα για την προστασία και την καταπολέμηση της λοίμωξης. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τις μυϊκές πρωτεΐνες, προκαλώντας μυϊκούς πόνους.
Πώς ανακουφίζω τους πόνους του σώματος;
Ο πόνος λειτουργεί συνήθως ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του σώματός σας, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να αντιμετωπίσετε την πηγή του πόνου όπου μπορείτε. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή της διάταξης του γραφείου σας για τη βελτίωση της στάσης του καθίσματος ή τη μείωση της πίεσης στα χέρια και τους καρπούς σας.
Εάν έχετε ήδη μυϊκή θλάση ή διάστρεμμα:
- Ξεκουράστε αυτό το μέρος του σώματος.
- Λάβετε μέτρα για να μειώσετε το οίδημα και τη φλεγμονή τις πρώτες ημέρες: ακολουθήστε την αρχή RICE (Rest, Ice, Compress, Elevate – Ανάπαυση, Πάγος, Συμπίεση, Ανύψωση) και, αν χρειαστεί, πάρτε ένα αναλγητικό, όπως το Nurofen.
- Μετά τις πρώτες ημέρες αφού μειωθεί οποιοδήποτε οίδημα, η θερμική θεραπεία μπορεί συχνά να δημιουργήσει ένα αίσθημα χαλάρωσης.
- Δοκιμάστε ήπια άσκηση όπως περπάτημα ή κολύμπι.
- Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με ένα μασάζ που θα καταπραΰνει τους πόνους των μυών.
- Εάν ανησυχείτε για τις μυϊκές θλάσεις ή τα διαστρέμματα, ζητήστε συμβουλές από τον επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τους πόνους
Αυτά τα βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη. Τα αναλγητικά όπως το Nurofen μπορούν να βοηθήσουν προσωρινά στην ανακούφιση του πόνου.Εάν ο πόνος σας επιμένει ή εάν ανησυχείτε για οποιονδήποτε λόγο, μην τον αγνοήσετε: επισκεφθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας το συντομότερο δυνατό.
Για περισσότερες πληροφορίες στο www.nurofen.gr