Ο Μέγας Αλέξανδρος συναντά τον Αριστοτέλη σε μια διεθνή παραγωγή με έντονο το Ελληνικό στοιχείο

Ο Μέγας Αλέξανδρος συναντά τον Αριστοτέλη σε μια διεθνή παραγωγή με έντονο το Ελληνικό στοιχείο

Ο Μέγας Αλέξανδρος συναντά τον Αριστοτέλη σε μια διεθνή παραγωγή με έντονο το Ελληνικό στοιχείο

Βρετανική Βιβλιοθήκη, Λονδίνο, 2-3-4/2/2023

ΛΟΝΔΙΝΟ, 18 Ιανουαρίου 2023

Ένας διαφορετικός Μέγας Αλέξανδρος μέσα από τα όνειρα του δασκάλου του, Αριστοτέλη. Ένας ύμνος στη διαφορετικότητα των Πολιτισμών εκδημοκρατίζει την ιδέα του μεγαλείου. Αυτός είναι ο πυρήνας της παράστασης «Αλέξανδρος ο Μέγας: Ανάμεσα στα Όνειρα και τη Φαντασία», που παρουσιάζεται στην Βρετανική Βιβλιοθήκη, 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο τετράμηνου αφιερώματος στον Έλληνα στρατηλάτη.

Πρόκειται για μια παραγωγή, η οποία ενώνει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες: Τη μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Σπανουδάκης. Τον Αριστοτέλη ενσαρκώνει ο βραβευμένος Βρετανός ηθοποιός Πίτερ Μάρινκερ, τον Μέγα Αλέξανδρο ο γνωστός Ουαλλός ηθοποιός Τζακ Πάρρυ-Τζόουνς, γνωστός από το The Crown και το Moon Dog . Την ψηφιακή σκηνογραφική διεύθυνση έχει ο διάσημος Βρετανός καλλιτέχνης Πολ Μπένι, τη σκηνοθεσία η Ντάι Σέρλοκ, ενώ τη διασκευή και παραγωγή η Ελισάβετ Φιλιππούλη.

Η εκδήλωση, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΛΟΚΗ
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μία ιστορική προσωπικότητα που άφησε βαθύ αποτύπωμα σε πολλές κουλτούρες, θρησκείες και φυλές. Έφτασε σε μέρη μακρινά μεταφέροντας τις ιδέες του Ελληνισμού, και ενέπνευσε ως ήρωας, στρατηλάτης αλλά και ως θρύλος.
Στη συγκεκριμένη διασκευή κεντρική φιγούρα είναι αυτή του δασκάλου του, του φιλοσόφου Αριστοτέλη, ο οποίος μέσα από τα όνειρά του δίνει νέες διαστάσεις στις παγκόσμιες εξερευνήσεις του μαθητή του. Έτσι, ανάμεσα στη φαντασία, τη φιλοσοφία και την ιστορία ο θεατής καλείται να σκεφτεί την ιδέα του μεγαλείου μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η διασκευή της Ελισάβετ Φιλιππούλη, ακουμπάει στη φιλοσοφία και στο έργο του ψυχαναλυτή Καρλ Γιούνγκ για τη σημασία της εξερεύνησης του ανθρώπινου υποσυνειδήτου μέσα από τα όνειρα, αλλά και της βαθιάς ανθρώπινης ανάγκης να βρούμε απαντήσεις για την ύπαρξή μας. Όπως σημειώνει η ίδια: «Ο Μέγας Αλέξανδρος που παρουσιάζουμε εδώ ανακαλύπτει πως αυτό που έδωσε τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή του είναι ο πλούτος της γνώσης και της διαφορετικότητας των πολιτισμών που συνάντησε. Η διασκευή αυτή μάς προκαλεί να επαναπροσδιορίσουμε την ιδέα του μεγαλείου».

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης σημειώνει γι’ αυτή τη σύμπραξη: «Έγραψα το δικό μου Αλέξανδρο το 1995 και είμαι πολύ ευτυχισμένος σαν συνθέτης και σαν Έλληνας, που η μουσική μου εμπνευσμένη από το γλυκό Μακεδόνα βασιλιά μας, ακόμη υπονοεί ότι “ζει και βασιλεύει”. Στο πιο ασφαλές και ευγενές μουσείο του κόσμου. Στις καρδιές μας».

«Μια αληθινή ιστορία που την αφηγούμαστε ως όνειρο αλλά και μια πρόκληση για τους καιρούς μας, και για την Ανθρωπότητα. Αυτό είναι θέατρο», αναφέρει η σκηνοθέτης της παράστασης Ντάι Σέρλοκ.

Από τους βασικούς πυλώνες του συγκεκριμένου project, οι πίνακες του Πολ Μπένι, που συνθέτουν ένα εντυπωσιακό ψηφιακό σκηνικό, αποτυπώνοντας μοναδικά το ανθρώπινο ταξίδι μέσα στην αιωνιότητα. Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, στην Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας, την Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας, καθώς και στη Βασιλική Συλλογή.

Η παράσταση βασίζεται σε σύγχρονο επικό ποίημα του Σταμάτη Φιλιππούλη, Έλληνα δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ταυτότητα παράστασης
Αλέξανδρος ο Μέγας: Ανάμεσα στα Όνειρα και τη Φαντασία

Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης
Σκηνοθεσία: Ντάι Σέρλοκ
Ψηφιακά Σκηνικά: Πολ Μπένι
Διασκευή/ Παραγωγή: Ελισάβετ Φιλιππούλη
Ποίηση: Σταμάτης Φιλιππουλης
Ψηφιακή Παραγωγή: Γκάβιν Μπους
Μετάφραση: Άντονι Στίβενς
Ηθοποιοί:
Πήτερ Μάρινκερ
Τζακ Πάρρι-Τζόουνς
Σούζαν ‘Οντεριν
Ανδριανή Ρέλλου
Κλάρα Ονιεμέρε
Τζέιμι Ζουμπάιρι
Βίκτωρ Όσιν
Πού: Βρετανική Βιβλιοθήκη, Λονδίνο
Πότε: 2, 3 και 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 19:45
Διάρκεια: 90′
Πληροφορίες και εισιτήρια: www.alexanderthegreat.live και στα mail
boxoffice@bl.uk και Katerina.chatzi@globalthinkersforum.org

Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will vassosotiriou@wewill.gr