Νευρολογικές εκδηλώσεις του συνδρόμου “long-COVID”

Νευρολογικές εκδηλώσεις του συνδρόμου “long-COVID”

Νευρολογικές εκδηλώσεις του συνδρόμου “long-COVID”

Το άρθρο υπογράφει η Dr. Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου, Νευρολόγος, MSc Clinical Neuroscience King’s College London, Ηνωμένο Βασίλειο, Διδάκτωρ Ιατρικής του Eberhard Karls University of Tübingen, Γερμανία, Επιστημονικά Υπεύθυνη Affidea Αθηνών & Περιστερίου

Ήδη από τις αρχές της πανδημίας COVID-19, κατέστη σαφής ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νευρολογικών επιπλοκών σε ασθενείς προσβεβλημένους από τον κορωνοϊό σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου τύπου 2 (SARS-CoV-2). Ωστόσο, πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα καταδεικνύουν μία αυξημένη επίπτωση επίμονων συμπτωμάτων και μακροχρόνιων νευρολογικών επιπλοκών και πέραν της οξείας φάσης της COVID-19 λοίμωξης, μεταξύ των αναρρωσάντων.

Το επονομαζόμενο σύνδρομο “long-COVID” έχει πλέον αναγνωρισθεί ως νοσολογική οντότητα από πολλούς διεθνείς οργανισμούς υγείας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (Centers for Disease Control and Prevention – CDC)1 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization – WHO)2. Βάσει του πρόσφατου ορισμού του WHO,2 το σύνδρομο “long-COVID” μπορεί να προσβάλει άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης λοίμωξης SARS CoV-2, συνήθως 3 μήνες από την έναρξη της νόσου COVID-19, ενώ αφορά συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποιο άλλο αίτιο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου “long-COVID” περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και γνωστική δυσλειτουργία, ενώ φαίνεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργικότητα των ασθενών.2,3 Πέραν των προαναφερθέντων εκδηλώσεων, το “long-COVID” σύνδρομο αποτελεί μια πολυοργανική διαταραχή και ως εκ τούτου μπορεί να παρουσιαστεί με πληθώρα συνοδών νευρολογικών, πνευμονολογικών, καρδιαγγειακών, ενδοκρινολογικών, αιματολογικών, δερματολογικών, ανοσολογικών και ψυχιατρικών εκδηλώσεων (μεταξύ των οποίων κατάθλιψη και αγχώδης διαταραχή). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι εμμένοντα – δηλαδή να επιμένουν σε συνέχεια της οξείας νόσου – ή να εμφανιστούν κατά τη μεταλοιμώδη περίοδο – δηλαδή κατόπιν ανάρρωσης από την οξεία φάση της νόσου COVID-19.

Πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν την ύπαρξη νευρολογικών συμπτωμάτων σε περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών με προγενέστερη λοίμωξη SARS-CoV-2.4 Οι πιο συχνές νευρολογικές εκδηλώσεις του συνδρόμου “long-COVID” περιλαμβάνουν κόπωση, «ομίχλη του εγκεφάλου» (brain fog), πονοκέφαλο, διαταραχές μνήμης, συγκέντρωσης, ύπνου, διάθεσης, όσφρησης ή γεύσης, μυαλγίες, αισθητικές ή κινητικές διαταραχές, καθώς και διαταραχές του αυτονόμου νευρικού συστήματος (δηλαδή διαταραχές θερμορύθμισης και διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης).3 Αν και επί του παρόντος υπάρχουν πολύ περιορισμένα στοιχεία ως προς τους υποκείμενους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς του συνδρόμου “long-COVID”, ανοσολογικές αντιδράσεις και μηχανισμοί οξειδωτικού στρες θεωρούνται ότι εμπλέκονται στην επαγωγή νευρολογικών συμπτωμάτων.

Πρόσφατα, πολλές κατευθυντήριες οδηγίες έχουν προταθεί για τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση ασθενών με “long-COVID” σύνδρομο.1,5 Επίσης, καθώς ο αριθμός ασθενών αυξάνεται εκθετικά, η θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών εντάσσεται πλέον σε νεοσυσταθέντα “long-COVID” ιατρεία παγκοσμίως.

Bάσει των μέχρι στιγμής δημοσιευμένων επιστημονικών στοιχείων, για τη διαχείριση ασθενών με νευρολογικά και άλλα συμπτώματα στα πλαίσια του “long-COVID” συνδρόμου απαιτείται η αγαστή συνεργασία διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων, τόσο για την ορθή διαφοροδιάγνωση και αποκλεισμό πιθανών συννοσηροτήτων όσο και για τη βέλτιστη θεραπεία των ασθενών. Καθώς ο αριθμός ασθενών με νόσο COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς, συνιστάται μια αυξημένη επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και των ασθενών για την έγκαιρη αναγνώριση και πρόληψη του συνδρόμου “long-COVID”. Τέλος, τονίζεται ειδικά ως προς το ζήτημα της πρόληψης, πως ο σημαντικά αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης “long-COVID” θα πρέπει να αποτελέσει ένα επιπλέον επιχείρημα υπέρ της έγκαιρης πρόληψης της νόσησης από κορωνοϊό, που επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό βάσει των κατευθυντηρίων οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea, συμβάλλοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας από τη μετάδοση της νόσου COVID-19, πραγματοποιεί το σύνολο των τεστ ανίχνευσης, χρησιμοποιώντας τις διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους αναφοράς με πιστοποιημένα αντιδραστήρια. Για την ασφάλεια όλων, οι εξετάσεις διενεργούνται κατόπιν ραντεβού σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, η λήψη των δειγμάτων γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και τα αποτελέσματα στέλνονται μέσω e-mail. Ολοκληρωμένες και αξιόπιστες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας προσφέρει ο Όμιλος Affidea και μέσω του Tμήματος Eξωτερικών Yπηρεσιών του Oμίλου, με ένα τηλεφώνημα, στον οικείο χώρο των εξεταζομένων.

Βιβλιογραφία

1.         https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/long-term-effects/index.html

2.         https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Post_COVID-19_condition-Clinical_case_definition-2021.1

3.         Lopez-Leon S, Wegman-Ostrosky T, Perelman C, et al. More than 50 long-term effects of COVID-19: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep 2021; 11: 16144. 2021/08/11. DOI: 10.1038/s41598-021-95565-8.

4.         Taquet M, Geddes JR, Husain M, et al. 6-month neurological and psychiatric outcomes in 236 379 survivors of COVID-19: a retrospective cohort study using electronic health records. Lancet Psychiatry 2021; 8: 416-427. 2021/04/10. DOI: 10.1016/s2215-0366(21)00084-5.

5.         Shah W, Hillman T, Playford ED, et al. Managing the long term effects of covid-19: summary of NICE, SIGN, and RCGP rapid guideline. Bmj 2021; 372: n136. 2021/01/24. DOI: 10.1136/bmj.n136.

Σχετικά με τον Όμιλο Affidea

Ο Όμιλος Affidea σήμερα αποτελεί τον κορυφαίο ιδιωτικό φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη. Δραστηριοποιείται σε 16 χώρες μέσα από ένα δίκτυο 312 ιατρικών κέντρων & 11 χιλ. επαγγελματιών υγείας.

Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2005 με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας για όλους. Στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημιούργησε ένα Πανελλαδικό Δίκτυο Διαγνωστικών Κέντρων σε πρότυπους ιατρικούς χώρους, που συνεχώς επεκτείνεται, με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας.

Η αρτιότητα του σύγχρονου εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Ομίλου Affidea καταδεικνύονται από τις διακρίσεις και τις στρατηγικές συνεργασίες του στο χώρο της υγείας.

Όλα τα κέντρα του Ομίλου Affidea είναι πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO 9001 και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το ISO 15189.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα, σε LinkedIn, Facebook και Instagram