Μαύροι κύκλοι των ματιών μετά τις γιορτές: Πώς αντιμετωπίζονται;

Μαύροι κύκλοι των ματιών μετά τις γιορτές: Πώς αντιμετωπίζονται;

Μαύροι κύκλοι των ματιών μετά τις γιορτές: Πώς αντιμετωπίζονται;

Έντονο “αποτύπωμα” στο δέρμα του προσώπου έχουν αφήσει τα συχνά πάρτι, η αϋπνία, το αλκοόλ, αλλά και το κάπνισμα στα οποία έχουμε επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι καταχρήσεις μας έχουν δώσει μια κουρασμένη και γερασμένη όψη, εξαιτίας της εμφάνισης ή επιδείνωσης των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Παρότι οι συμβουλές για ξεκούραση έχουν βάση, συνήθως ένας καλός ύπνος δεν αρκεί για την αναζωογόνηση και επαναφορά του δέρματος στην πρότερη νεανική του εικόνα.
Αυτή η αναπάντεχη για πολλούς επίπτωση της περιόδου της χαράς, της ανεμελιάς και της διασκέδασης φέρνει ανησυχία και γίνεται λόγος αναζήτησης λύσεων που εφαρμόζονται στο σπίτι, συνήθως μέσω του διαδικτύου. 

Ωστόσο, η εξαφάνισή τους δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων χρειάζεται τη βοήθεια των ειδικών και της τεχνολογίας, ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους.

«Ως επί το πλείστον η αλλαγή των συνηθειών αυτό το 15ήμερο ενοχοποιείται για την εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Η κούραση της προετοιμασίας, το ξενύχτι, η άμετρη κατανάλωση αλκοόλ και το υπερβολικό κάπνισμα, είναι οι κύριες αιτίες», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

«Το αλκοόλ προκαλεί διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται στην περιοχή του κάτω βλεφάρου, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια σκίαση στο πολύ  λεπτό και ευαίσθητο δέρμα του. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση, εξαιτίας των διουρητικών ιδιοτήτων του και να επιδεινώσει το πρόβλημα, αφού επιπλέον των μαύρων κύκλων μπορεί να φέρει χαλάρωση του δέρματος, κάνοντας εντονότερη τη διαφορά χρώματος κάτω από τα μάτια.

Βέβαια, η αφυδάτωση μπορεί να μην οφείλεται στο αλκοόλ αλλά να είναι αποτέλεσμα απλώς της ανεπαρκούς πρόσληψης νερού. Οι επιπτώσεις ωστόσο παραμένουν οι ίδιες.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ παρεμβαίνει και στην ποιότητα ύπνου, οδηγώντας σε κόπωση, σε αλλαγή του χρώματος του δέρματος και τελικά σε εμφάνιση ή επιδείνωση των μαύρων κύκλων.

Όσοι καπνίζουν έχουν έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου, αφού η επιβλαβής αυτή συνήθεια διασπά το κολλαγόνο, καθιστώντας το δέρμα κάτω από τα μάτια πιο χαλαρό και λεπτότερο, οπότε τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κάτω από αυτό γίνονται πιο ορατά», διευκρινίζει.

Όμως κάποιες φορές, οι μαύροι κύκλοι δεν οφείλονται σε τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως οι παραπάνω, αλλά στην ηλικία. Μπορεί να είναι ένα φαινόμενο σκίασης, εξαιτίας της χαλάρωσης κάτω από τον κόγχο και της απώλειας όγκου λόγω της υποχώρησης του υποδόριου λίπους, φαινόμενα που έχουν τις βάσεις τους στη γήρανση. Η κληρονομικότητα επίσης παίζει ρόλο, αφού πιο επιρρεπείς είναι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μαύρων κύκλων.  

Όσοι αντιμετωπίζουν προσωρινό πρόβλημα υπερμελάγχρωσης της περικογχικής περιοχής αυτήν την εποχή, μπορούν να δουν βελτίωση με την εφαρμογή ορισμένων απλών πρακτικών, όπως να κοιμηθούν περισσότερο ή να βάλουν κρύες κομπρέσες προκειμένου συσταλούν τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία.

Σε όσους όμως οι μαύροι κύκλοι οφείλονται σε άλλους λόγους, οι συγκεκριμένες πρακτικές δεν θα τους βοηθήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Βελημβασάκη, αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις, η επιλογή των οποίων εξαρτάται από την αιτία πρόκλησής τους.

Όταν, για παράδειγμα, δημιουργούνται από τη μείωση του όγκου στην κοιλότητα των ματιών, ιδανική θεραπεία είναι το υαλουρονικό οξύ, το οποίο μπορεί να τη γεμίσει και να βοηθήσει στην εξομάλυνση του χρώματος του δέρματος που βρίσκεται κάτω από το σταθερό βλέφαρο. Μπορεί επίσης να διορθώσει το tear trough, μια βαθιά πτυχή μεταξύ του κάτω βλεφάρου και του μάγουλου, που μπορεί να σκιάζει την περιοχή και να της προσδίδει μια κουρασμένη εμφάνιση.

Για τους μαύρους κύκλους που σχηματίζονται από τη διάσπαση των μελανοκυττάρων ή και τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, η καλύτερη θεραπεία είναι το Fractional Laser. Η εφαρμογή του αναζωογονεί και συσφίγγει το δέρμα, ανορθώνει τους ιστούς, αντιμετωπίζει τις κηλίδες και άλλα σημάδια φωτογήρανσης. Είναι μια πιο στοχευμένη θεραπεία σε σχέση με τη θεραπεία της δερμοαπόξεσης ή του χημικού πίλινγκ που συχνά προτείνονται, λόγω της δυνατότητας ρύθμισης του βάθους εφαρμογής, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος.

Η επαναφορά της ομοιοχρωμίας στην περικογχική περιοχή γίνεται και με μεσοθεραπεία. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη επί 7 δεκαετίες ενέσιμη θεραπεία που προσφέρει άμεση αναζωογόνηση και επανόρθωση, αφού παρέχει στο δέρμα όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για να ανανεώνει τα κύτταρά του και να διορθώνει τα σημάδια της γήρανσης. «Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας δραστικά κοκτέιλ μεσοθεραπείας που συνδυάζουν 4 διαφορετικά αμινοξέα και υαλουρονικό οξύ που όχι μόνο σβήνουν τους μαύρους κύκλους αλλά ταυτόχρονα λειαίνουν τις ρυτίδες και καταπολεμούν τα σημάδια φωτογήρανσης», επισημαίνει.

«Στη φαρέτρα μας υπάρχει και το microneedling που όταν συνδυαστεί με την εφαρμογή λευκαντικών ουσιών, η διάσπαση των εναποθέσεων μελανίνης στην περιοφθαλμική περιοχή είναι εγγυημένη.
Οι ελεγχόμενοι μικροτραυματισμοί του δέρματος διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και όταν πραγματοποιούνται από εξελιγμένης τεχνολογίας συστήματα προσφέρουν, μέσα σε 5 λεπτά, αναζωογόνηση της επιδερμίδας, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τους μαύρους κύκλους, το μέλασμα, τις δυσχρωμίες, τις κηλίδες, την αφυδάτωση και πολλά άλλα.

Όλες αυτές οι θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν με μάσκες υδρογέλης, οι οποίες παρέχουν στην επιδερμίδα τα απαραίτητα θρεπτικά, αποτοξινωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, που έχει ανάγκη για να αντιμετωπίσει τους μαύρους κύκλους. Παράλληλα της χαρίζουν την υγρασία που χρειάζεται μέσω των ηλεκτρολυτών που περιέχουν. Κάποιες έχουν λευκαντικές ουσίες που καταπολεμούν τις δυσχρωμίες και φυσικά τους μαύρους κύκλους. Πρόκειται για την πιο ανώδυνη και απολαυστική θεραπεία, η οποία είναι 100% φυσική και μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο δέρματος, κάθε ηλικίας», καταλήγει ο κ. Γεώργιος Βελημβασάκης.