Λόγω έλλειψης… λογισμικού στον e-ΕΦΚΑ συνταξιούχοι με αναπηρία δεν λαμβάνουν επίδομα!

Λόγω έλλειψης… λογισμικού στον e-ΕΦΚΑ συνταξιούχοι με αναπηρία δεν λαμβάνουν επίδομα!

Λόγω έλλειψης… λογισμικού στον e-ΕΦΚΑ συνταξιούχοι με αναπηρία δεν λαμβάνουν επίδομα!

Επιστολή σχετικά με την έλλειψη απαιτούμενου λογισμικού συστήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανικανότητας σε συνταξιούχους με αναπηρία του e – ΕΦΚΑ απευθύνει η ΕΣΑμεΑ στον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Π. Δουφεξή.

Μέσω της υπηρεσίας της «Διεκδικούμε Μαζί», η ΕΣΑμεΑ είναι αποδέκτης πολλών διαμαρτυριών ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν συνταξιοδοτηθεί βάσει του Π.Δ. 169/1997. Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι με αναπηρία δικαιούνται πλήρη σύνταξη γήρατος με ειδικές διατάξεις και επιπρόσθετα το επίδομα ανικανότητας, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι με αναπηρία όρασης. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν εργαστεί σε Ν.Π.Δ.Δ. με ειδικό καθεστώς ΙΚΑ και εδώ και πολλούς μήνες, δεν έχουν λάβει το επίδομα ανικανότητας που δικαιούνται καθώς υπάρχει ζήτημα στην έκδοση σχετικής απόφασης από τον e- ΕΦΚΑ λόγω έλλειψης κατάλληλου λογισμικού, όπως αναφέρουν υπάλληλοι του e – ΕΦΚΑ μετά από σχετική επικοινωνία που είχε η υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί».

Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων με αναπηρία που έχουν αιτηθεί το επίδομα ανικανότητας εδώ και 40 μήνες και έως σήμερα δεν το έχουν λάβει.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον Διοικητή να προβεί στις ανάλογες ενέργειες ώστε να τεθεί σε λειτουργία το απαιτούμενο λογισμικό για την απόδοση του επιδόματος ανικανότητας στους δικαιούχους συνταξιούχους με αναπηρία. Σε διαφορετική περίπτωση να υπολογιστεί το ποσό του επιδόματος ανικανότητας με χειρόγραφο τρόπο και να πραγματοποιηθεί άμεσα η απόδοσή του.

Την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με την μακροχρόνια κρίση, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας στα προϊόντα βασικών αναγκών, την ενέργεια, τα καύσιμα, αλλά και την στασιμότητα των αναπηρικών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων. Το συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία ή και χρόνια πάθηση, οδηγεί εν τέλει σε φτωχοποίηση.

Είναι αδιανόητο συνταξιούχοι με αναπηρία να μην λαμβάνουν επίδομα εδώ και πολλούς μήνες λόγω έλλειψης λογισμικού!