Κ. Γούλα: Το αρχείο προφορικών μαρτυριών και οι αγώνες των γυναικών για τη διεκδίκηση μιας ισότιμης θέσης στην κοινωνία συνιστούν αναμφισβήτητα πηγή έμπνευσης
Στις 26 Απριλίου η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κα. Καλυψώ Γούλα παρευρέθηκε στην παρουσίαση του «Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών» το οποίο περιλαμβάνει συνεντεύξεις γυναικών και υλοποιήθηκε στα πλαίσια των έργων «Συλλογή προφορικών μαρτυριών επιφανών γυναικών και πληροφορητριών για θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας των γυναικείων αγώνων», του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» και «Δημιουργία νέου υλικού προφορικών μαρτυριών» του Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020» από το ΕΚΚΕ.
Το Αρχείο δημιουργήθηκε το 2013 και αποτελείται από συνεντεύξεις (ηχητικά ντοκουμέντα και οι απομαγνητοφωνήσεις τους) 22 γυναικών που διακρίθηκαν είτε από την ενεργή συμμετοχή τους στο γυναικείο κίνημα, είτε σε συλλογικές ή ατομικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Εμφυλίου, της Δικτατορίας, είτε υπήρξαν πρωτοπόρες σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, συνδικαλισμός, γράμματα, τέχνες).Το Μάρτιο 2023 παραδόθηκαν από την ερευνητική ομάδα του ΕΚΚΕ ακόμα 40 προφορικές μαρτυρίες.
H Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι «Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε κάποιες από τις γυναίκες των οποίων οι προφορικές μαρτυρίες συνιστούν ένα αρχειακό υλικό ανεκτίμητης αξίας και αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους και τους αγώνες τους. Η προσωπική διαδρομή των 22 γυναικών των οποίων οι προφορικές μαρτυρίες έχουν περιληφθεί στο αρχείο που δημιουργήθηκε αρχικά το 2013 και το οποίο εμπλουτίστηκε στη συνέχεια με τις 40 επιπλέον προφορικές μαρτυρίες γυναικών που παραδόθηκαν στη βιβλιοθήκη πρόσφατα από την ερευνητική ομάδα του ΕΚΚΕ συνιστά αναμφισβήτητα πηγή έμπνευσης. Με την ευκαιρία θέλω να εξάρω και πάλι το έργο της Βιβλιοθήκης των Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της ΓΓΔΟΠΙΦ, που είναι μοναδική στο είδος της και καλώ τους συμπολίτες μας να κάνουν χρήση των χώρων της Βιβλιοθήκης και να λάβουν γνώση των σπουδαίων συγγραμμάτων που φυλάσσονται σε αυτήν».