Impact BITE Awards 2022
Προσέλευση-ρεκόρ στην Τελετή Απονομής των κορυφαίων έργων τεχνολογίας της χρονιάς
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022 στο Markou Wine Museum, η ενδέκατη τελετή απονομής των Impact BITE Awards 2022 , του πιο σημαντικού θεσμού επιβράβευσης της τεχνολογικής καινοτομίας στην Ελλάδα που διοργανώνεται από την Boussias, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΣΕΠΕ και με την τιμητική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του ΟΠΑ.
Στην τελετή, στην οποία κατεγράφη ρεκόρ προσέλευσης, αφού την παρακολούθησαν 760 στελέχη της αγοράς, βραβεύθηκαν τα κορυφαία έργα πληροφορικής και οι δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που ξεχώρισαν τη χρονιά που μας πέρασε. Υπήρξε αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι στα έργα που κατατέθηκαν προς αξιολόγηση, τα οποία ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού τα 350.
Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βοήθησε τη χώρα μας όχι μόνο να ανταποκριθεί επιτυχώς στις δυσκολίες της πανδημίας, αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα διεθνώς. Όπως ανέφερε, έχει υπάρξει εντυπωσιακή αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών από τα 8,8 εκ. το 2018 στα 567 εκ. την περσινή χρονιά, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουμε το ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές. Η επιτυχία αυτή όπως ανέφερε, οφείλεται στη στενή συνεργασία του Υπουργείου με τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.
Το πρώτο τιμητικό βραβείο της χρονιάς απονεμήθηκε στους ιδρυτές της ελληνικής καινοτόμου startup Accusonus. Έχοντας διαγράψει μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στην παγκόσμια αγορά, με τα προιόντα της να πωλούνται σε πάνω από 100 χώρες και λαμβάνοντας πάνω από 10 αμερικάνικες πατέντες, εξαγοράστηκε την άνοιξη του 2022 από τη Meta, αποτελώντας την πρώτη εξαγορά ελληνικής startup από εταιρεία που ανήκει στο Club των FAANG, δηλαδή των 5 μεγαλύτερων νέων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο.
Ξεχωριστό «χρώμα» στην τελετή έδωσε η παρουσία μαθητών του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς, οι οποίοι παρέλαβαν το δεύτερο τιμητικό βραβείο της χρονιάς για την καινοτόμο μαθητική startup “Microgreens-Magicgreens”. Η ομάδα των μαθητών κέρδισε την πρώτη θέση, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, μεταξύ 41 υποψηφιοτήτων από όλη την Ευρώπη, στο φεστιβάλ GEN-E του Junior Achievement Europe τον περασμένο Ιούλιο, στο Ταλίν της Εσθονίας.
Τις κορυφαίες διακρίσεις για το 2022 έλαβαν οι: Eurobank που αναδείχθηκε Digitalized Company of the year και ηEpsilon Net Group of Companies, η οποία αναδείχθηκε ICT Company of the year.
Τα 4 Platinum βραβεία, για τα έργα που απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία από την επιτροπή αξιολόγησης έλαβαν: ι) η Διαμαντής Μασούτης και η RealMint, spin off του ΑΠΘ για το MasRFS, το Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόβλεψη ζήτησης προϊόντων, ii) η ΔΕΗ και η Linakis Digital για τον Μετασχηματισμό του ψηφιακού οικοσυστήματος της ΔΕΗ, iii) Oi Accenture, Cisco, HP, Lamda Helix, Microsoft, Space, Δημόκριτος υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής & Συστημάτων της Εθνικής Τράπεζας για την τεχνολογική υποστήριξη του Χαμόγελου του Παιδιού και iv) η Nvisionist για το nvbird, ένα καινοτόμο σύστημα προστασίας των πουλιών από τις ανεμογεννήτριες με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Από τα έργα που κατατέθηκαν στα φετινά βραβεία, αναδείχθηκαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης, Καθηγητή Γιώργο Δουκίδη οι ακόλουθες τάσεις: η πλειάδα χρήσιμων εξειδικευμένων εφαρμογών και λύσεων τόσο σε λειτουργικό όσο και σε κλαδικό επίπεδο, η έντονη αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών τάσεων όπως Business Analytics, AI και Internet of Things, οι σοβαρές επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές όπως τα data centers, οι ολοκληρωμένοι ψηφιακοί μετασχηματισμοί με στρατηγική επικέντρωση, οι προχωρημένες καινοτομίες από τις εταιρείες πληροφορικής, οι win – win συνεργασίες εταιρειών σε μεγάλα έργα, η ανάδειξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και τα αξιόλογα έργα e-government.
Χορηγός τίτλου των βραβείων ήταν η Impact και Χρυσοί Χορηγοί η ΔΕΗ και DIS-Dynamic Integrated Solutions