Η Viatris συνεργάζεται με την ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα για τη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας των μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η Viatris συνεργάζεται με την ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα για τη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας των μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η Viatris συνεργάζεται με την ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα για τη βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας των μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η Viatris Ελλάδας ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας NCD Academy, μιας διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας, φιλικής προς τον χρήστη, η οποία είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει εκπαιδευτικούς πόρους και δεξιότητες στους επαγγελματίες υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως γενικούς ιατρούς, παθολόγους, αλλά και εξειδικευμένους ιατρούς, με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης και θεραπείας των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων (NCD – ΜΜΝ).

Η πλατφόρμα NCD Academy χρηματοδοτείται παγκοσμίως από τη φαρμακευτική εταιρεία Viatris. Διεθνώς, η πλατφόρμα NCD Academy στηρίζεται σε μια συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology – ACC), την NCD Alliance (Συμμαχία για τα μη μεταδοτικά νοσήματα) και την Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία (World Heart Federation).  Σε εθνικό επίπεδο, η Viatris Hellas συνεργάζεται με το Ελληνικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών (Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ) με στόχο την παρουσίαση της πλατφόρμας στην ελληνική ιατρική κοινότητα.

Ένα μη μεταδοτικό νόσημα είναι το νόσημα που δεν μεταδίδεται απευθείας από άτομο σε άτομο. Στα ΜΜΝ περιλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ψυχικές νόσοι, ο καρκίνος, ο διαβήτης και άλλα.

Πάνω από το 70% των θανάτων παγκοσμίως αποδίδονται στα ΜΜΝ, τα οποία επιβαρύνουν σημαντικά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο τις χώρες σε όλο τον κόσμο[1]. Η επιβάρυνση από τα ΜΜΝ παρατηρείται στις χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, αλλά είναι πιο εμφανής σε περιοχές όπου οι μέθοδοι ελέγχου και πρόληψης είναι λιγότερο διαδεδομένες και σε περιοχές, όπου η φροντίδα υγείας δεν είναι ολοκληρωμένη.

Στην Ελλάδα, ο επιπολασμός του διαβήτη στους ενήλικες είναι 9,6%2, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στους 3  θανάτους οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια3.

Η προσπάθεια ενίσχυσης των εκπαιδευτικών αναγκών για την αντιμετώπιση των Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων στην Ελλάδα, μέσω της πλατφόρμας NCD Academy, περιλαμβάνει:

  • Ένα μάθημα , το πρώτο μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα, εστιασμένο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, μοριοδοτούμενο με 10 CME από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πέτυχε μοριοδότηση στους ιατρούς που παρακολουθούν το μάθημα στην ελληνική γλώσσα.
  • Τον εμπλουτισμό του καταλόγου των διαθέσιμων μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα, με αυτό του Σακχαρώδη Διαβήτη που αναμένεται σύντομα.

Η πλατφόρμα NCD Academy είναι διαθέσιμη μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας ή μέσω εφαρμογής smartphone, ώστε να διευκολύνεται η γρήγορη πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ανάγκες των επαγγελματιών υγείας.  

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Viatris έχει θέσει ως αρχικό στόχο βιωσιμότητας να ωφελήσει τις ζωές 100 εκατομμυρίων ασθενών μέσω της εκπαίδευσης και προσέγγισης επαγγελματιών υγείας σχετικά με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη, του καρκίνου και άλλων σημαντικών χρόνιων παθήσεων, προκειμένου μέχρι το τέλος του 2025 να βελτιωθούν οι εκβάσεις των νοσημάτων αυτών, μέσω της πλατφόρμας NCD Academy. Η λειτουργία της πλατφόρμας στην Ελλάδα στηρίζει το σημαντικό στόχο της διεύρυνσης της πρόσβασης των ασθενών σε φάρμακα και την αποστολή μας να κινητοποιούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ζουν πιο υγιείς σε κάθε στάδιο της ζωής τους», ανέφερε η Lobna Salem, Head of Medical Affairs της Viatris για τις Ανεπτυγμένες Αγορές, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η ετήσια Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για τα ΜΜΝ έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη και διαχείριση των ΜΜΝ https://actonncds.org/.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα NCD Academy, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.acc.org/education-and-meetings/products-and-resources/ncd-academy