Η τεχνητή νοημοσύνη ισχυρός σύμμαχος της ψηφιακής μαστογραφίας

Η τεχνητή νοημοσύνη ισχυρός σύμμαχος της ψηφιακής μαστογραφίας

Η τεχνητή νοημοσύνη ισχυρός σύμμαχος της ψηφιακής μαστογραφίας

Ο σημαντικός ρόλος της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση σίγουρα έχει επφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην έγκυρη διάγνωση των αλλοιώσεων του μαστού, με κορωνίδα φυσικά την έγκαιρη διαπίστωση ευρημάτων που ενδέχεται να καταστού απειλητικά για την υγεία της γυναίκας.

«Παρόλο που με την τομοσύνθεση «διαβάζουμε» τον μαστό σαν ανοιχτό βιβλίο, εντούτοις δεν σταματάμε να αναζητούμε διαρκώς τρόπους ώστε η διάγνωσή μας να έχει ακόμα μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, διαφάνεια και αξιοπιστία» τονίζει σε δηλώσεις του ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού και Γενικός Διευθυντής της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης και Διάγνωσης.

Η ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση μπορεί να συνδυαστεί πλέον με καινοτόμες τεχνικές όπως την Τεχνητή Νοημοσύνη, προσδίδει υψηλά επίπεδα ασφάλειας στους ιατρούς, στη δύσκολη μάχη τους για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού, προς όφελος φυσικά των εξεταζομένων γυναικών.

Η τεχνητή νοημοσύνη στις απεικονιστικές του μαστού, «εκφράζεται» με μια βάση δεδομένων, η οποία συγκεντρώνει στις «δεξαμενές» της πολλαπλά πραγματικά περιστατικά διαγνωστικών εξετάσεων μαστογραφίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Με βάση αυτά τα περιστατικά, μπορεί να διακρίνει αν σε μια εξέταση υπάρχει ύποπτο εύρημα ή όχι, εκμηδενίζοντας έτσι την πιθανότητα λάθους, που ενδεχόμενα μπορεί να συμβεί σε μια εξέταση από  πολυπαραγοντική αιτιολογία.

Με βάση τα δεδομένα αυτά «ερμηνεύει» κάθε εύρημα της ψηφιακής μαστογραφίας και «βαθμολογεί» την πιθανή διάγνωση, δίνοντας ποσοστιαία αναλογία με βάση την εικόνα της εξέτασης, επιτρέποντας στον ακτινοδιαγνώστη να έχει βεβαιότητα 100% για τη διάγνωσή του.

«Πολύ σύντομα θα εφαρμόζουμε στο ιατρείο το ειδικό λογισμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης, ως μια επιπλέον συνεισφορά στην ανάγκη της κάθε γυναίκας η μαστογγραφία της να έχει το απόλυτο εχέγγυο σωστής και έγκαιρης διάγνωσης, για οποιοδήποτε πρόβλημα ενδεχομένως προκύψει», προσθέτει  ο κ. Μαλακάσης.