Η ρομποτική χειρουργική στην ουρολογία
Τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει σημαντικά τη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων που αφορούν στον προστάτη αδένα, στην ουροδόχο κύστη, στους νεφρούς και στους ουρητήρες. Για την αντιμετώπιση του καρκίνου που εμφανίζεται στα παραπάνω όργανα του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη, υπάρχει πλέον το πιο εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi (Intuitive Surgical Systems).
«Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος πραγματοποιείται η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση των παθήσεων του προστάτη (ρομποτική ριζική προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη και ρομποτική αδενοματεκτομή για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη), των όγκων των νεφρών (ρομποτική ριζική και μερική νεφρεκτομή), των όγκων της ουροδόχου κύστεως (ρομποτική ριζική κυστεκτομή) και των όγκων της πυέλου και των ουρητήρων (ρομποτική ριζική νεφροουρητηρεκτομή)», αναφέρει ο δρ Νικόλαος Α. Κωστακόπουλος, MD, PhD, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ουρολόγων, Επιμελητής Α’ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General.
Ρομποτική ριζική προστατεκτομή
Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi πραγματοποιείται στην Α’ Ουρολογική Κλινική του Metropolitan General, η ελάχιστα επεμβατική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Οι μικρές τομές και η ακρίβεια στη χειρουργική τεχνική που προσφέρει η υποβοήθηση του ρομπότ, ελαχιστοποιούν τον πόνο μετά το χειρουργείο και την απώλεια αίματος, ενώ αυξάνουν την πιθανότητα για γρηγορότερη επιστροφή της εγκράτειας και της στυτικής λειτουργίας, σε σύγκριση με την ανοιχτή χειρουργική τεχνική. Επίσης, αντιμετωπίζει ογκολογικά τη νόσο με την ίδια επιτυχία που είχαν οι παλαιότερες τεχνικές με τομή.
Ρομποτική αδενοματεκτομή προστάτη
Για την αντιμετώπιση της καλοήθους διόγκωσης του προστάτη, η Α’ Ουρολογική Κλινική του Metropolitan General διαθέτει άλλη μία σημαντική εναλλακτική επιλογή, η οποία είναι η ρομποτική αφαίρεση του αδενώματος του προστάτη. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται σε πολύ μεγάλου μεγέθους προστάτες, οι οποίοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις λιγότερο επεμβατικές τεχνικές όπως η διουρηθρική προστατεκτομή (TURis) ή η τεχνική Rezum. Παλαιότερα η μοναδική λύση στους μεγάλους προστάτες (>80 γραμμάρια) ήταν η χειρουργική αφαίρεση με τομή. Πλέον με πολύ μικρότερες οπές αφαιρείται το αδένωμα ρομποτικά, με σημαντικά μικρότερη απώλεια αίματος και με γρηγορότερη αφαίρεση του καθετήρα μετά την επέμβαση.
Ρομποτική μερική/ριζική νεφρεκτομή και ρομποτική ριζική νεφροουρητηρεκτομή
Παρομοίως, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος διευκολύνεται πλέον και η αντιμετώπιση των όγκων του νεφρού και του ουρητήρα. Με μικρές τομές και καλύτερη τρισδιάστατη εικόνα ελαχιστοποιείται ο πόνος και η απώλεια αίματος για τον ασθενή, χωρίς να επηρεάζεται η ασφάλεια και η επιτυχία του χειρουργείου.
Ρομποτική ριζική κυστεκτομή
«Το βασικότερο πλεονέκτημα της ρομποτικής ριζικής αφαίρεσης της ουροδόχου κύστεως για καρκίνο είναι πως ολόκληρη η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα στον ασθενή με μικρές τομές, με αποτέλεσμα τη γρηγορότερη επανεκκίνηση της λειτουργίας του εντέρου και συνήθως λιγότερες επιπλοκές. Με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος μας δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ετερότοπης ουροστομίας ή ορθότοπης δημιουργίας νεοκύστης από έντερο σε ειδικές περιπτώσεις», καταλήγει ο δρ Κωστακόπουλος.