Η προώθηση της Υγειονομικής Περίθαλψης μέσω της Τεχνολογίας

Η προώθηση της Υγειονομικής Περίθαλψης μέσω της Τεχνολογίας

Η προώθηση της Υγειονομικής Περίθαλψης μέσω της Τεχνολογίας

Στο πλαίσιο του VIII Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της KALTEQ Α.Ε., Δρ. Παναγιώτης Καλαφατάς, πραγματοποίησε την Πέμπτη 27 Απριλίου, συζήτηση με την έγκριτη δημοσιογράφο και Anchorwoman του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV, κυρία Μαρία Νικόλτσιου με θέμα: «Προώθηση της Υγειονομικής Περίθαλψης μέσω της Τεχνολογίας».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αυτής ο κ. Καλαφατάς ανέπτυξε τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις του Ιατροτεχνολογικού Κλάδου στην Ελλάδα. Έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες καθώς και στα προβλήματα που καλούνται οι εταιρείες του χώρου να αντιμετωπίσουν, έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ουσιαστικότερη συμβολή στην Ελληνική Οικονομία, αλλά και βελτίωση στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

Ο κ. Καλαφατάς στην τοποθέτησή του σχετικά με την συνεισφορά του Ιατροτεχνολογικού Κλάδου στην Υγεία και την Ελληνική Οικονομία εν γένει, επισήμανε ότι η αξία της αγοράς στην Ελλάδα για το 2021 ανήλθε στα 1,2 δις ενώ για το 2022 με την ανάπτυξη της τάξης 7,5-8 %, αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,3 δις.

Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη αναφορά στον Ιατροτεχνολογικό Κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο εν λόγω κλάδος περιλαμβάνει πάνω από 500.000 προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά είναι από αναλώσιμα (γάζες, σύριγγές, επίδεσμοι κλπ.) έως και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας (μαγνητικοί & αξονικοί τομογράφοι, κ.α.). Ως προς τις εταιρείες του χώρου ο κ. Καλαφατάς σημείωσε ότι δραστηριοποιούνται, συνολικά 130 επιχειρήσεις (εισαγωγικές και παραγωγικές), με τζίρο άνω των 3.000.000 ευρώ η κάθε μία με τεράστιο άμεσο και έμμεσο οικονομικό αποτύπωμα στην Ελληνική Οικονομία.

Αναφορικά με τις προοπτικές που έχει ο Ιατροτεχνολογικός Κλάδος στην Ελλάδα και με δεδομένη την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των νέων ιατρικών μεθόδων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της KALTEQ Α.Ε. υπογράμμισε ότι η αλματώδης ανάπτυξη των καινοτόμων ιατρικών τεχνολογιών και των νέων ιατρικών μεθόδων δύναται να προσφέρει μεγάλα οφέλη τόσο στην επέκταση της ζωής του ανθρώπου, όσο και στην γενική βελτίωση της ποιότητας της. Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Καλαφατάς, ιδιαίτερα σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή του κλάδου τόσο στην βιωσιμότητα όσο και στην ανάπτυξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της άνθησης των νέων τεχνολογιών θα συνδράμει στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κλάδου, ο κ. Καλαφατάς τόνισε ιδιαίτερα τα δυσβάστακτα χρέη του Δημόσιου Τομέα που καλούνται οι προμηθεύτριες εταιρείες να αντιμετωπίσουν με δεδομένο ότι το Δημόσιο αντιπροσωπεύει το 65%, του τζίρου τους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο 1ο τρίμηνο του 2023 ξεπέρασαν τα 1,075 δις και τα δε ατιμολόγητα περιστατικά τα 100 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό σημείωσε δημιουργεί τεράστια προβλήματα ρευστότητάς και βιωσιμότητας των Εταιρειών.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του λειτουργικού κόστους των εταιρειών, εξαιτίας της ενεργειακής κρίση, της αύξησης των επιτοκίων και των πληθωριστικών τάσεων, παράγοντες που επηρεάζουν ακόμα περισσότερο την εύρυθμη λειτουργία των Εταιρειών.

Επιπλέον όπως υπογράμμισε ο κ. Καλαφατάς, ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την ποιοτική ιατρό-τεχνολογία, είναι η συνεχής μείωση των τιμών που επιβάλλει το Παρατηρητήριο Τιμών Προμηθειών Υγείας, χωρίς την αξιολόγηση τεχνικών προδιαγραφών και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Ως εκ τούτου, παραγκωνίζονται ποιοτικά προϊόντα Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής προέλευσης και προωθούνται προϊόντα από χώρες με χαμηλή ποιότητα κατασκευής. Στα παραπάνω, όπως ανέφερε οι τιμές είναι παγωμένες πάνω από 10 χρόνια.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στο Όραμα της Εταιρείας καθώς και τις προσδοκίες του για τα επόμενα χρόνια και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η KALTEQ Α.Ε. είναι μια Ελληνική δυναμική εταιρεία με εικοσαετή παρουσία στην Ελληνική Αγορά, η οποία ακόμα και στη δύσκολη περίοδο του Covid, πραγματοποίησε επενδύσεις της τάξεως άνω των 10.000.000 ευρώ ενώ την επόμενη 3ετια η εταιρεία σχεδιάζει να τις διπλασιάσει» και συνέχισε: «Σήμερα, στην KALTEQ Α.Ε. απασχολούνται 115 άτομα προσωπικό ενώ δημιουργούνται διαρκώς νέες θέσεις εργασίας- μέσα στο 2023, θα ανοίξουν άλλες 30 νέες θέσεις. Επενδύουμε σε νέες αποκλειστικές συνεργασίες με Κορυφαίους Διεθνείς Κατασκευαστικούς Οίκους και διαθέτουμε υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Πάτρα και την Κύπρο. Σύντομα η εταιρεία θα δραστηριοποιηθεί και εκτός των συνόρων, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκάνιων. Η KALTEQ Α.Ε. έχει σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην Ελληνική Οικονομία με συνέχεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την επόμενη 5ετια».