Η επόμενη μέρα αργεί να έρθει. Η πανδημία θα είναι για καιρό μαζί μας!

Η επόμενη μέρα αργεί να έρθει. Η πανδημία θα είναι για καιρό μαζί μας!

Η επόμενη μέρα αργεί να έρθει. Η πανδημία θα είναι για καιρό μαζί μας!

Το Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας 2021 ολοκληρώθηκε μετά από πλούσιο και ζωντανό διάλογο. Από τη Δευτέρα 13 έως και την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, το συνέδριο με θέμα «Πανδημία Covid-19: Η επόμενη ημέρα» έγινε λόγω των συνθηκών διαδικτυακά, και εξελίχθηκε σε χείμαρρο επιστημονικών δεδομένων και ανακοινώσεων.

Περισσότεροι από 210 ομιλητές και ομιλήτριες από τη χώρα μας και το εξωτερικό παρουσίασαν σε 65 συνεδρίες και στρογγυλά τραπέζια στις τέσσερις ημέρες του συνεδρίου, επιστημονικές μελέτες και δεδομένα σε ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση, και, εμπλούτισαν για πολλοστή χρονιά τα επιστημονικά δρώμενα στην Ελλάδα. Οι σύνεδροι πλησίασαν τους 1.000 και όπως είπε ο καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και «ψυχή» του συνεδρίου, το συνέδριο συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον τις τελευταίες 2 δεκαετίες με μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων όλων των γενεών που δοκιμάζουν σε μια ανοιχτή συζήτηση τα ευρήματα από τις επιστήμες της υγείας με σκοπό την καλύτερη διαχείριση του υγειονομικού τομέα και την προαγωγή των γνώσεων σε θέματα οικονομίας και πολιτικής της υγείας.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την εισαγωγική ομιλία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μίνας Γκάγκα με θέμα: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα», όπως είπε προλογίζοντας ο Καθ. Γ. Κυριόπουλος «…για να ρίξει φως και να μειώσει την αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας Covid τα δύο τελευταία χρόνια».

Η κ. Γκάγκα ξεκίνησε με μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του SARS-CoV-2, COVID-19, αναφέροντας ότι οι πανδημίες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και η αντιμετώπισή τους απαιτεί μέτρα Δημόσιας Υγείας, δηλαδή πρόληψη με αποφυγή της επαφής, χρήση μάσκας, αποστάσεις, υγιεινή χεριών, αντισηψία και φυσικά, με τους εμβολιασμούς, που όπως γνωρίζουμε εδώ και 200 χρόνια ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο.

Ενώ το 1ο κύμα αντιμετωπίστηκε έγκαιρα και σωστά, σήμερα, στο 4ο κύμα, υπάρχει τεράστια κούραση στον κόσμο και ακόμη περισσότερο στους υγειονομικούς που εργάζονται στα νοσοκομεία. Αν και σχεδόν 7 εκατ. Έλληνες έχουν εμβολιαστεί, οι πολυάριθμες νοσηλείες συνδέονται με τους ανεμβολίαστους (1,5 με 2 εκατ. μεγάλης ηλικίας άνθρωποι κυρίως), ενώ τα μέτρα δεν τηρούνται από μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Το 4ο κύμα και ο κορωνοϊός είναι μια απειλή, αλλά και μία ευκαιρία ανασυγκρότησης, έτσι στη νέα οργάνωση και τον χάρτη υγείας «αυτό που μας ενδιαφέρει -είπε η κ. Γκάγκα- είναι να υπάρχει φροντίδα παντού, σε κάθε σημείο της χώρας. Να υπάρχει διασύνδεση του οικογενειακού γιατρού που γνωρίζει τον άρρωστο και την οικογένειά του με 2βάθμια και 3βάθμια κέντρα και άλλες ομάδες υποστήριξης. Χρειαζόμαστε σίγουρα λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερο έλεγχο και πιστοποιήσεις».

Κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου, όπως κάθε χρόνο, απονεμήθηκαν τα δύο βραβεία καλύτερων Ελεύθερων Ανακοινώσεων, ενώ Τιμητικό Βραβείο απονεμήθηκε στον Ομότιμο Καθηγητή Γιάννη Τούντα για την προσφορά του στην κοινωνία. Το βραβείο της καλύτερης Ελεύθερης Ανακοίνωσης έλαβε η εργασία των ερευνητών Μαρία-Νεφέλη Καρκάνα, Μαριλένα Αναστασάκη, Χρήστο Λιονή από την Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Αντίληψη του κινδύνου και πεποιθήσεις σχετικά με τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στην Κρήτη: Μελέτη μικτής μεθοδολογίας».

Την Κεντρική Ομιλία της Επίσημης Έναρξης απεύθυνε στους συνέδρους ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης. Εστίασε την ομιλία του στις νέες προτεραιότητες: δημόσια υγεία, πρόληψη, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μεταρρύθμιση με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η πανδημία άλλαξε τον τρόπο σκέψης μας, αλλά και τις προτεραιότητες όσον αφορά στη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας. Η πανδημία που βιώνουμε οδήγησε στη μεταβολή πολλών νοοτροπιών και έθεσε νέες προτεραιότητες στη δημόσια υγεία. Σήμερα, συνέχισε ο υπουργός, απαιτούνται μέτρα που θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου πλαισίου, με παροχή καινοτόμων φαρμάκων σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται». Ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι παρωχημένες αντιλήψεις στην περίθαλψη υγείας. Επειδή η ένταξη ιδιωτικών δομών στην παροχή δημόσιας υγείας δεν είναι πάντα εφικτή, θα πρέπει να έχουμε πάντα ως βάση ότι σκοπός του ΕΟΠΥΥ είναι η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και όχι των παρόχων.

Η πρόληψη θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί, όπως και ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε αυτήν, συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης, με επένδυση των αντίστοιχων πόρων. Προτεραιότητα για ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους και με κύριο ζητούμενο την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης μας προσφέρουν σήμερα μια πολύτιμη ευκαιρία για εξομάλυνση των αρρυθμιών του συστήματος υγείας και αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, επισήμανε. Η ανάγκη μεταρρύθμισης στην υγεία ενδυναμώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα διδάγματα της πανδημίας, όπου φάνηκε ότι «στην κάλυψη των αναγκών υγείας του πληθυσμού κανείς δεν περισσεύει, και η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παράσχει το δημόσιο αγαθό της υγείας χωρίς παρωπίδες, με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού και με αυστηρό ποιοτικό έλεγχο», δήλωσε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Υπουργός Υγείας.

Μια από τις συνεδρίες που ξεχώρισαν ήταν η συνεδρία όπου συζητήθηκε η πορεία της πανδημίας αλλά και οι προβλέψεις για τον ορίζοντα εξόδου από αυτήν. Ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, συντονιστής της συνεδρίας, υπογράμμισε τη σημασία των δεδομένων για την παρακολούθηση όλων των διαστάσεων της πανδημίας, ενώ ο έτερος συντονιστής κ. Άγγελος Χατζάκης, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., παρομοίασε την πανδημία με κινούμενη άμμο, η οποία επιφυλάσσει εκπλήξεις, με τα δεδομένα να συλλέγονται στην πορεία και να διαμορφώνουν τις προβλέψεις για την έξοδο.

Στη συνεδρία συνέβαλαν με τις ομιλίες τους η κ. Φλώρα Κοντοπίδου, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Υπεύθυνη Γραφείου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Μικροβιακής Αντοχής, ΕΟΔΥ η οποία ανέπτυξε την επιδημιολογική επιτήρηση της Covid-19 στην Ελλάδα, ο κ. Δημήτρης Θάνος, Ερευνητής Α’, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, ΙΙΒΕΑΑ ο οποίος μίλησε για την αποτίμηση της συμβολής της γονιδιωματικής επιτήρησης στην αντιμετώπιση της Covid-19. Επίσης, ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανέλυσε τον επιπολασμό της φυσικής λοίμωξης στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Θεόδωρος Λύτρας, Ιατρός Εργασίας, Επιδημιολόγος, Ε.Ο.Δ.Υ., ανέλυσε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Covid-19, έναντι βαριάς νόσου και θανάτου στην Ελλάδα. Η κ. Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., ανέλυσε την πρόθεση του εμβολιασμού έναντι του Sars-Cov-2 στη χώρα, τη μεταβολή της μέσα στην πανδημία και το προφίλ αυτών που διστάζουν. Τέλος, ο κ. Δημήτριος Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., κλήθηκε να αναλύσει τις προοπτικές της εξόδου από την πανδημία, ο οποίος υπογράμμισε ότι το τέλος της πανδημίας συνδέεται με την ανάπτυξη της συλλογικής ανοσίας, καταλήγοντας ότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον αρχικό εμβολιασμό, επισήμανε ότι το εύρος της ανοσίας είναι μεγαλύτερο έπειτα από φυσική μόλυνση και εμβολιασμό, ενώ άφησε ακόμη ανοιχτό το ερώτημα για το εύρος και τη διάρκεια της ανοσίας απέναντι στην Όμικρον.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας, Καθηγητής κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο «Σπύρος Δοξιάδης» που ψηφίστηκε με νομοσχέδιο τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω πανδημίας. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει 4 άξονες, πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του Συστήματος Δημόσιας Υγείας και ο στρατηγικός στόχος του είναι η επίτευξη προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο στο 90% του πληθυσμού που το δικαιούται. Η εφαρμογή του προγράμματος έγκειται στη συνεχή παρακολούθησή του και στη δημιουργία βάσης δεδομένων της χώρας, για την υποστήριξη του ψηφιακού ιατρικού φακέλου των ασθενών. Επίσης, στους στόχους του συγκαταλέγεται η σύνταξη κατευθυντήριων γραμμών για άτομα τα οποία νοσούν και η οργάνωση των δομών υγείας. Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης, ο κ.Θεόδωρος Σεργεντάνης, Δρ Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. ο οποίος αναφέρθηκε στον «Πληθυσμιακό προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) για τον καρκίνο στην Ελλάδα και συγκριτική θεώρηση με τις διεθνείς πρακτικές»,οΚαθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ., Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός, που εστίασε στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου και τις εξελίξεις γύρω από τους καρκίνους που προκαλεί ο HPV, και τέλος, ο κ. Βασίλης Μπαρμπούνης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθυντής Γ’ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan, ο οποίος προσέγγισε το θέμα από την πλευρά του ογκολόγου.

Στο συνέδριο καλύφθηκαν τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας αναφορικά με τον τομέα υγείας. Η πανδημία η εξέλιξη της και η επιβάρυνση στο σύστημα συζητήθηκαν διεξοδικά σε πολλές συνεδρίες ενώ η αναγκαία αναδιάρθρωση, η απαιτούμενη χρηματοδότηση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός κυριάρχησαν.

Ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, MD, PhD, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, παρουσίασε τις «Υπό έγκριση νέες θεραπείες έναντι της Covid-19» και τις εξελίξεις που υπάρχουν σε αυτόν τον τομέα της αντιμετώπισης του ιού. Τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα που αναπτύσσονται σήμερα, εξήγησε ο ομιλητής, στοχεύουν στην επίτευξη θεραπευτικής ανταπόκρισης κατά μήκος αυτής της διαδικασίας και σε διάφορα στάδιά της.

Το καίριας σημασίας ζήτημα της παχυσαρκίας και τα νεότερα σχετικά ερευνητικά δεδομένα συζητήθηκαν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνεδρία που συντόνισαν από κοινού ο κ. Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής Παθολογίας και Υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου, ΓΝΑ «Λαϊκό», και η κ. Ναΐρ-Τώνια Βασιλάκου, Καθηγήτρια Διατροφής Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων & Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας ΠαΔΑ. Ο κ. Γιάννης Τούντας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας Hellas Health VIIΙ και ειδικότερα τα θέματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού που αφορούν στην παχυσαρκία, ενώ η κ. Γιώτα Τουλούμη, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου – ΕΜΕΝΟ.

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών ιατρικών εταιρειών συνέκλιναν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ένα διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα, που απαιτεί διεπιστημονική και διατομεακή θεώρηση, χρειάζονται στοχευμένες δράσεις που να περιλαμβάνουν τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά είναι απαραίτητο να αναλάβει δράση και η Πολιτεία στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας.

Η συνεδρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη η αναγνώριση της παχυσαρκίας ως χρόνιας και υποτροπιάζουσας νόσου, αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού και των ιατρών, με τις εκστρατείες να ξεκινούν στις σημαντικότερες ομάδες-στόχους, δηλαδή στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των λειτουργών υγείας, η ολιστική αντιμετώπιση των ατόμων με παχυσαρκία αλλά και η συνταγογράφηση φαρμάκων με εγνωσμένη αποτελεσματικότητα.

Είναι προφανές και γενικά αποδεκτό ότι το μέλλον της ιατρικής περίθαλψης είναι τεχνολογικό και ψηφιακό. Το ελληνικό σύστημα υγείας δεν έχει επιδείξει καλές επιδόσεις στην πρόσληψη των νέων τεχνολογιών. Για τη βελτίωση της κατάστασης είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, προσαρμοσμένου στα νέα δεδομένα. Μια ολόκληρη ημέρα αφιερώθηκε στο ψηφιακό μέλλον της υγείας με πολλές συνεδρίες και συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων του χώρου της υγείας όπου συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος και η Πρόεδρος της Η.ΔΙ.Κ.Α. κ. Νίκη Τσούμα. Καλύφθηκαν θέματα όπως, Μεγάλα Δεδομένα, ιατρικός φάκελος, τηλεϊατρική και απομακρυσμένη φροντίδα.

Η ανάγκη για αναδιάρθρωση του ΕΣΥ συζητήθηκε σε διάφορες συνεδρίες όπως «Η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» «Προκλήσεις και λύσεις στο χρονίζον ζήτημα των προϋπολογισμών των νοσοκομείων». Η Δημόσια Υγεία είναι σε μετάβαση και η ανάγκη ενίσχυσής της συζητήθηκε σε δυο συνεδρίες όπου παρουσιάστηκαν πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν τον τελευταίο χρόνο.

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, στην ομιλία του εξέτασε «Πώς η πανδημία θα αναδιαμορφώσει τις δημόσιες δομές και την παροχή υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα». Δήλωσε ότι το εγχείρημα της «Επιχείρησης Ελευθερία» οδήγησε σε μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και σε υιοθέτηση νέων δομών και προτύπων φροντίδας, με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε κεντρικό ρόλο. O σχεδιασμός πέτυχε καθολική και ισότιμη πρόσβαση, ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και ψηφιοποίηση.

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριλήφθηκαν επίσης τα θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής, της αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας, της υιοθέτησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και της διαχείρισης των χρόνιων και μειζόνων νοσημάτων.

Για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε η σημασία των κλινικών μελετών για την υγεία και την οικονομία αναγνωρίζοντας και πάλι ότι ενώ η χώρα μας έχει το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις υποδομές για να διεξάγονται διεθνείς μελέτες υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις που εμποδίζουν την εξέλιξη αυτή που πρέπει να αναταχθούν.

Η συμμετοχή του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη υπογράμμισε επίσης τη σημασία του τομέα της υγείας στη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας, ειδικά με τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μερικές ακόμη συνεδρίες που ξεχώρισαν ήταν οι παρακάτω:

Αναλυτικά κείμενα για επιλεγμένες συνεδρίες βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συνεδρίου, στη σελίδα ΝΕΑ: https://www.healthpolicycongress.gr/νέα