Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας Τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας Τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας Τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών

Τα δικαιώματα των ασθενών θα τεθούν στο επίκεντρο και τη φετινή χρονιά στην εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, την Τρίτη 18 Απριλίου 2023 και ώρα 17:00, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στους ακόλουθους συνδέσμους σε Facebook και YouTube.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών καθιερώθηκε το 2007 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία διακηρύσσει δεκατέσσερα (14) θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών, που στόχο έχουν να εγγυηθούν ένα «υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» για όλους τους Πολίτες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 35 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τήρηση και προστασία των 14 δικαιωμάτων των ασθενών αποτελεί βασική προτεραιότητα του πυρήνα των δράσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ευρύτερης ασθενοκεντρικής αντίληψης των ζητημάτων υγείας, ενώ συνιστά ένα ηχηρό μήνυμα ευρύτερου εκδημοκρατισμού της Υγείας. Όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας ανθρωποκεντρικής κουλτούρας, η οποία θα διασφαλίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, των ασθενών και των φροντιστών τους.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2022, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ασθενών, της  Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών, στοχεύει στη διάδοση και εμπέδωση του μηνύματος ότι κάθε ασθενής και λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Στούμπος, ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο τ. Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθανάσιος Δημόπουλος, η Διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, κα. Θεανώ Καρποδίνη και ηΠρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κα. Μαρία Γαβουνέλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη:

Premium Supporters: Abbvie Greece, Gilead Sciences, GlaxoSmithKline Greece, MSD Greece, Pfizer Hellas και Roche Hellas.

Basic SupportersAstraZeneca Greece, Boehringer Ingelheim Hellas, Elpen, GE Healthcare Greece, Genesis Pharma, Janssen Cilag, Medtronic Hellas, Pharmaserve – Lilly, Pierre Fabre Hellas, Takeda Hellas, Vianex και Viatris Hellas.

*Η δια ζώσης συμμετοχή στην εκδήλωση, προϋποθέτει πρόσκληση.