Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (20-22 Οκτωβρίου 2022, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, για την ενημέρωση των εκπροσώπων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τους στόχους και το περιεχόμενο του συνεδρίου.

Ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο Πρόεδρος της ΕΚΕ και Διευθυντής Αιμοδυναμικού Τμήματος ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», κ. Ιωάννης Κανακάκης, ο τέως Πρόεδρος,  Ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, και ο Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, κ. Χάρης Αντωνιάδης.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ  κ. Κανακάκης  μίλησε αναλυτικά για το περιεχόμενο του συνεδρίου, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα πεδία που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκειά  του όπως η πρόληψη από τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, το Οξύ έμφραγμα του Μυοκαρδίου και η ελληνική καταγραφή, τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της Απεικόνισης, όπως επίσης οι Βαλβιδοπάθειες και οι σύγχρονες επεμβατικές (μη χειρουργικές) τεχνικές αντιμετώπισης. Επίσης ανάδειξε τις νεότερες εξελίξεις στο πεδίο των Αρρυθμιών, τη σημαντικότητα της ψηφιακής ιατρικής και τις ψηφιακές εφαρμογές, καθώς και τη χρήση και εφαρμογή όλων των νεότερων φαρμακευτικών εξελίξεων για την  Καρδιακή Ανεπάρκεια.

Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Γουδέβενος πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα: «Καρδιαγγειακές παθήσεις:  Αδυναμίες στην πρόληψη και θεραπεία που πρέπει να αντιμετωπίζονται νωρίς», αναδεικνύοντας ότι η  πρόληψη των ΚAΠ (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά, νόσος περιφερικών αρτηριών, καρδιακή ανεπάρκεια) είναι μια δια βίου υπόθεση επικεντρωμένη  σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς (Lifestyle): κάπνισμα, κακή διατροφή, παχυσαρκία, καθιστικός τρόπος ζωής και σε τρεις κύριους  παράγοντες κινδύνου: δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη.

Τέλος ο κ. Αντωνιάδης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έκανε διαδικτυακή ομιλία με θέμα ‘Καινούργιες τεχνολογίες για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου: έφτασε η ώρα για τη χρήση της απεικόνισης;». Με απτό και κατανοητό λόγο περιέγραψε τις νέες εξελίξεις στον τομέα της πρόληψης καρδιαγγειακού κινδύνου και ιδιαίτερα από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, την ιδιαίτερη σημασία που έχει η απεικόνιση, ενώ ανάλυσε σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η προληπτική ιατρική. Σημαντικό σημείο της ομιλίας του κ. Αντωνιάδη ήταν η αξία που έχει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης όπου μπορούμε σήμερα να ερμηνεύσουμε όλα τα δεδομένα (εκεί όπου ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί) και να εξαγάγουμε πληροφορίες που το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να δει!

«Μην Γίνεσαι Γιατρός του Εαυτού σου»

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιείται η Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση Φαρμάκων με τίτλο «Μη γίνεσαι γιατρός του εαυτού σου!» Η εκστρατεία φέρει την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και στηρίζεται από τη φαρμακευτική εταιρία Servier Hellas.

 «Παίρνω αυτό το φάρμακο αρκετό καιρό, δεν πειράζει να το σταματήσω για λίγο».

«Αποφάσισα να μην επιβαρύνω τον οργανισμό μου με πολλά φάρμακα. Θα παίρνω τη θεραπεία μου μόνο όταν αισθάνομαι κάποιο σύμπτωμα».

«Παίρνοντας κάθε μέρα φάρμακα, νιώθω σαν να είμαι σοβαρά άρρωστη. Όμως εγώ αισθάνομαι μια χαρά. Ας τα σταματήσω για λίγο»

Στις παραπάνω φράσεις αντικατοπτρίζεται η νοοτροπία πολλών ασθενών που επιλέγουν να μην ακολουθήσουν σωστά  τη φαρμακευτική αγωγή που τους έχει συστήσει ο γιατρός τους και οι οποίοι γίνονται… γιατροί του εαυτού τους!

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, αλλά και το ευρύ κοινό, για την αναγκαιότητα της απαρέγκλιτης τήρησης της αγωγής που έχει συστήσει ο θεράπων ιατρός. Ταυτόχρονα, η εκστρατεία επιδιώκει να παρακινήσει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους εάν έχουν οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σχετικά με τη λήψη της αγωγής τους.

Πολλοί ασθενείς είτε τροποποιούν τη δόση και τη συχνότητα λήψης των φαρμάκων τους, είτε διακόπτουν την αγωγή τους, χωρίς προηγουμένως να έχουν συμβουλευτεί τον γιατρό τους. Η συμπεριφορά αυτή, που ορίζεται ως «χαμηλή προσήλωση στη θεραπεία», αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής ή επιπλοκών του νοσήματος από το οποίο πάσχουν, με συνέπεια να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, ακόμη και θανάτου.