Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Στις 7 Απριλίου 2023 (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα γιορτάσει την 75η επέτειό του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια ευκαιρία να ενθαρρύνουμε -και στην Ελλάδα- για περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας του σήμερα και του αύριο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει σημειωθεί εξαιρετική πρόοδος στην προστασία των ανθρώπων από ασθένειες και καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων και των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων.

Ο ΠΟΥ φέτος καλεί τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες να αναλάβουν δράση, για να προστατεύσουν πολίτες και ασθενείς και να επενδύσουν στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές τις προκλήσεις, ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να λάβουν επείγουσα δράση για την προστασία, την υποστήριξη και την επέκταση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας ως στρατηγική προτεραιότητα.

Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, τις δεξιότητες και τις αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας για την υγεία πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα για να καλυφθεί η ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για υγεία, καθώς έως το 2030, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, προβλέπεται έλλειψη 10 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι η προστασία της υγείας είναι θεμελιώδης για τις οικονομίες, τις κοινωνίες, την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας.

Στη σκιά της πανδημίας COVID-19, ο οδικός χάρτης του ΠΟΥ περιλαμβάνει την ανάγκη για αλλαγές προς την προώθηση της υγείας και της ευημερίας και την πρόληψη των ασθενειών, αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες τους.

Έτσι δίνεται έμφαση στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ως το θεμέλιο μια συνολικής καθολικής κάλυψης υγείας.

Οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η ΕΚΕ καλεί σε αφύπνιση τόσο την Πολιτεία όσο και τους πολίτες.

Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις και άοκνες προσπάθειες σε ό,τι αφορά την πρόληψη υγείας, ενώ είναι απαραίτητη  η προστασία του κοινωνικού συνόλου και των ασθενών από παραπληροφόρηση, καθώς και συνολική ενημέρωση για τις ασθένειες και ειδικότερα για τις ασθένειες που απειλούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΕ με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την  πρόληψη υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχεδιάζει για το 2023 στοχευμένες κοινωνικές δράσεις και καμπάνιες ενημέρωσης πολιτών και ασθενών.

Μετά και τα συνεχή περιστατικά αιφνίδιου θανάτου τα προηγούμενα χρόνια, ανακηρύσσει το 2023 Έτος Ευαισθητοποίησης για τον αιφνίδιο θάνατο, με στόχο όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία και τους πολίτες αλλά και να συμβάλει στη μείωση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Παράλληλα μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων αλλά και άλλων επιστημονικών γεγονότων θα υπάρξουν δράσεις πρόληψης καρδιαγγειακής υγείας σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης θα συνεχιστούν και το 2023 τα πιστοποιημένα σεμινάρια Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε επαγγελματίες υγείας και κοινό και καμπάνιες ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, τον Σακχαρώδη Διαβήτη, το Κάπνισμα, την Αρτηριακή Υπέρταση κ.ά.

Ταυτόχρονα η ΕΚΕ δίνει έμφαση και στις μικρές ηλικίες, για να γίνουν οι μαθητές οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με το Πρόγραμμα Ενημέρωσης Σχολείων για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή.

Τέλος η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνεχίζει και λειτουργεί γνωμοδοτικά στην Πολιτεία για κρίσιμα θέματα πολιτικής Υγείας και για τη δημιουργία των Διαγνωστικών και Θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες και συγκροτημένες προτάσεις προς την Πολιτεία για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων.