Η δύναμη του Reframing και τρόποι για να αισθάνεστε καλύτερα για τη ζωή

Η δύναμη του Reframing και τρόποι για να αισθάνεστε καλύτερα για τη ζωή

Η δύναμη του Reframing και τρόποι για να αισθάνεστε καλύτερα για τη ζωή

«Μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν από ένα ολόκληρο χωράφι με τριαντάφυλλα να δουν μόνο τα αγκάθια σε αυτό. Σε άλλους θα μπορούσε να δοθεί ένα μόνο ζιζάνιο και να δουν μόνο το αγριολούλουδο σε αυτό. Η αντίληψη είναι βασικό συστατικό της ευγνωμοσύνης. Και η ευγνωμοσύνη είναι βασικό συστατικό της χαράς». ~Amy Weatherly

Μεγάλωσα σε ένα βαθιά αρνητικό περιβάλλον. Οι γονείς μου χώρισαν σκληρά όταν ήμουν επτά ετών και ήταν ένα ζοφερό παράδειγμα του πώς να μην χωρίσεις.

Έβγαλαν τα χειρότερα ο ένας στον άλλον, και δυστυχώς, με τον καιρό, έβγαλαν και το χειρότερο μέσα μου. Ήμουν σε κατάθλιψη ως έφηβος και είχα ρυθμιστεί να πιστέψω ότι τα προβλήματά μου ήταν ένα ατυχές οικογενειακό χαρακτηριστικό —το οποίο έπρεπε απλώς να αποδεχτώ και να ζήσω.

Και το έκανα για πολλά χρόνια. Μα φυσικά δεν χάρηκα. Και όμως δεν ήξερα αρκετά για τον κόσμο για να καταλάβω ότι το περιβάλλον και η ανατροφή μου έφταιγαν σε μεγάλο βαθμό.

Ξέρω τώρα ότι ενώ η γενετική μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το 40 τοις εκατό της ευτυχίας που βιώνουμε, το υπόλοιπο είναι στον έλεγχό μας.

Το γνωρίζω αυτό γιατί οι μελέτες έχουν δείξει ότι ισχύει. Αλλά το ξέρω γιατί το έχω ζήσει κι εγώ.

Αποφασίζω να αλλάξω τη ζωή μου

Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχω αλλάξει δραματικά τη ζωή μου και είμαι η πιο ήσυχος  από ποτέ.

Όταν η μεγαλύτερη κόρη μου ήταν μωρό, είχα επιτέλους έναν αρκετά σημαντικό λόγο για να θέλω τα καλύτερα. Ήμουν αποφασισμένος ότι θα μεγάλωνε σε ένα διασκεδαστικό και θετικό σπίτι. Και αν επρόκειτο να το κάνω πραγματικότητα, έπρεπε να βάλω δουλειά για να το πραγματοποιήσω.

Η σύζυγός μου με είχε ήδη σώσει με πολλούς τρόπους, τα υπόλοιπα ήταν δική μου ευθύνη —η ψυχική μου κατάσταση, η προοπτική μου.

Απελπισμένος αλλά αποφασισμένος, ξεκίνησα μια δραστηριότητα που με τον καιρό άλλαξε τη ζωή μου.

Αν και εκτιμώ ότι ακούγεται υπερβολή, στην πραγματικότητα δεν είναι. Γιατί η ζωή μου έχει αλλάξει πραγματικά. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω…

Η δύναμη του Reframing

Έμαθα άθελά μου πώς να αναπλαισιώνω, και είναι ίσως η πιο βαθιά δεξιότητα που υπάρχει για την αύξηση της ευτυχίας.

Είναι τόσο απίστευτα ισχυρό γιατί μπορεί να αλλάξει την εμπειρία της ζωής — χωρίς να αλλάξει τις πραγματικές συνθήκες.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς το reframing με βοήθησε να νιώσω πιο θετικά για τη ζωή μου…

Πριν από μερικές εβδομάδες ο πατέρας μου μετακόμισε και σχεδίαζα να τον επισκεφτώ και να του πάρω ένα φυτό.

Ζούμε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενώ ο καιρός είναι μεταβλητός, είναι συνήθως αρκετά ήπιος. Αλλά τη μέρα εκείνη έτυχε να φυσάει θεαματικά. Είπα στον πατέρα μου ότι θα πάρουμε το δρόμο μας και θα τον ενημερώσω αν δεν μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί.

Τα καταφέραμε! Και αφού αφήσαμε το φυτό του μπαμπά μου, οδηγήσαμε σε ένα κοντινό εστιατόριο.

Πριν καν παραγγείλουμε ποτά, οι άνεμοι έριξαν έναν πυλώνα και έγινε διακοπή ρεύματος. Η κουζίνα έκλεισε και οι μικρές μου κόρες έφαγαν πατατάκια για μεσημεριανό γεύμα, ενώ έπρεπε ακόμα να μας πάω με ασφάλεια στο σπίτι.

Όμως, αντί να είμαι τρελός που όλη η μέρα μετατράπηκε σε ταλαιπωρία (συναντήσαμε πεσμένα δέντρα στο δρόμο για το σπίτι!), χάρηκα που έκανα την προσπάθεια. Το πιο σημαντικό, ήμασταν ασφαλείς, αλλά επίσης ενίσχυσε τη γνώση στον μπαμπά μου ότι νοιαζόμασταν αρκετά για να φτάσουμε εκεί παρά τις προκλήσεις.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι από τα Χριστούγεννα είχαμε τη μια αρρώστια μετά την άλλη στο σπίτι μας. Πρώτα ήταν ο COVID και από τότε είχαμε ιούς και δύο κρίσεις ανεμοβλογιάς.

Όταν η μεγαλύτερη μου αρρώστησε από COVID, ανησυχούσα για αυτήν, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο πώς θα πήγαινα τη μικρότερη κόρη μου στο σχολείο (η σύζυγός μου βγήκε επίσης θετική). Ο φόβος που βρισκόταν σιωπηλά εδώ και δύο χρόνια μας είχε καταλήξει επιτέλους και είχε τη δυνατότητα να είναι μια τεράστια πηγή άγχους.

Αλλά κατά τη διάρκεια του COVID – και αργότερα με την ανεμοβλογιά επίσης – οι γονείς του σχολείου ήρθαν κοντά μου χωρίς καν να το ζητήσω. Ποτέ δεν ένιωθα ότι είχα ενσωματωθεί με το πλήθος των γονιών του σχολείου, αλλά όπως αποδείχτηκε, έκανα λάθος:

Είχα ανέλπιστη βοήθεια από εκεί.

Ένιωσα και συνεχίζω να αισθάνομαι τόσο απίστευτα ευγνώμων όχι μόνο γι’ αυτούς, αλλά και γνωρίζοντας ότι έχω ένα δίκτυο υποστήριξης δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι ήταν εκεί.

Αυτά είναι μόνο μερικά πρόσφατα παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό, καταστάσεων που προηγουμένως πιθανότατα θα είχα βιώσει αρνητικά και θα είχα παραπονεθεί – αλλά τώρα είμαι σε θέση να ξαναπλαισιώσω για να βρω την ομορφιά στη ζωή.

Βλέπετε, λοιπόν, η ζωή μου είναι διαφορετική από την άποψη του τρόπου με τον οποίο βιώνω τον κόσμο, και όμως είναι πραγματικά το ίδιο όπως ήταν πάντα. Αλλά νιώθω πολύ διαφορετικά.

Νιώθω γαλήνη.

Και τώρα θέλω να μοιραστώ τη διαδικασία μου, ώστε και άλλοι να μάθουν πώς να το κάνουν αυτό για τον εαυτό τους, γιατί είναι βασικά μια δωρεάν θεραπεία, διαθέσιμη σε όλους, την οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε μόνοι μας και χωρίς καθοδήγηση.

Αλλά πώς το έκανα, χωρίς επαγγελματική βοήθεια — και χωρίς φάρμακα;

Πώς να αξιοποιήσετε τα οφέλη της αναπλαισίωσης

Για μένα, υπήρχαν πραγματικά τρία βήματα στο ταξίδι μου, τα οποία τυγχάνει να συνεργάζονται σε τέλεια αρμονία.

1. Εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη

Πρώτα, άρχισα να γράφω λίστες ευγνωμοσύνης.

Χωρίς να καταλαβαίνω την αξία τους —αλλά με μια βαθιά επιθυμία να αρχίσω να εκτιμώ τα καλά πράγματα στη ζωή μου και μια απελπισμένη ελπίδα ήταν μια καλή αφετηρία. Αρκετά καλό για να με βοηθήσει να κάνω το καλύτερο για τις κόρες μου.

Άρχισα να γράφω μια λίστα με τα θετικά πράγματα που είχαν συμβεί κάθε εβδομάδα. Μη συνειδητοποιώντας ότι αυτή είναι στην πραγματικότητα μια αποτελεσματική θεραπευτική άσκηση, δεν περίμενα να συμβούν πολλά.

Όμως ήξερα ότι η θεμελιώδης αλλαγή που ήθελα να δω στη ζωή μου ήταν περισσότερη θετικότητα. Οπότε σκέφτηκα ότι η προσέγγιση «ψεύτικο μέχρι να τα καταφέρεις» μπορεί να είναι απλώς ευεργετική.

Η σύνταξη λιστών ευγνωμοσύνης δεν είναι δύσκολη. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να σημειώνετε τρία, πέντε ή δέκα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Αυτό μπορεί να γίνει όταν ξυπνάτε, για να ξεκινήσετε τη μέρα με θετική νότα ή στο τέλος κάθε μέρας, αν προτιμάτε.

Εάν έχετε ένα ταραχώδες πρόγραμμα και δεν μπορείτε να βρείτε χρόνο για να το κάνετε αυτό καθημερινά, φροντίστε να το κάνετε τακτικά.

Και αν στο τέλος της ημέρας η καταγραφή του φαίνεται σαν υπερβολική προσπάθεια, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να πείτε τη λίστα με τα πράγματα για την ημέρα σας ήσυχα και ιδιωτικά στο μυαλό σας.

Δεν χρειάζεται επίσημη πρακτική. Χρειάζεται απλώς κάτι που κάνετε να εξασκηθείτε. Γιατί με τον καιρό κάτι μαγικό συμβαίνει…

2. Θετικότητα

Καθώς περνά ο καιρός και συνεχίζετε να αναγνωρίζετε τα καλά στη ζωή σας, η προεπιλεγμένη νοοτροπία σας θα αρχίσει να μεταβαίνει σε μια πιο θετική.

Για μένα, ήταν σαν μια πνευματική αφύπνιση.

Η ιδέα των ροζ γυαλιών είναι γνωστή για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά μερικές φορές είναι πραγματικά μια ευλογία. Αφού πέρασα αρκετούς μήνες ασκώντας τακτικά την ευγνωμοσύνη, ένιωσα σαν να είχα αφαιρέσει το μοναδικό ζευγάρι γυαλιά που είχα γνωρίσει ποτέ και ο κόσμος ξαφνικά φαινόταν πιο φωτεινός.

Άρχισα επίσης να εκτιμώ ότι η θετικότητα είναι συχνά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: όσο πιο σκληρά την ψάχνεις, τόσο περισσότερα θα βρεις.

Και η διάθεσή σας τείνει να αντανακλάται σε εσάς και από άλλους. Όπως η αρνητικότητα αποστραγγίζει, έτσι και οι θετικοί άνθρωποι ενεργοποιούν τους γύρω τους!

Πρόσφατα έλεγα σε κάποιον σχετικά με τις θετικές επιπτώσεις της ευγνωμοσύνης και της αναπλαισίωσης, αλλά επέμενε ότι το «ξεφόρτωμα» σε φίλους ή οικογένεια είναι απαραίτητο μερικές φορές. Δεν διαφώνησα εντελώς, αλλά είχα κάτι σημαντικό να προσθέσω:

Από προεπιλογή, η αυξημένη θετικότητα οδηγεί σε μείωση των αρνητικών εμπειριών, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο να αισθάνεστε λιγότερο συχνά την ανάγκη για αποφόρτιση. Και αυτή είναι η μαγεία όλης αυτής της ιδέας.

Υπάρχει ένα τελευταίο βήμα στην εργαλειοθήκη μου…

3. Περιγραφή

Δυστυχώς, όταν έχετε μεγαλώσει σε ένα αρνητικό περιβάλλον, μπορεί να είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσετε ξανά σε ριζωμένες συμπεριφορές – οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα.

Για αυτόν τον λόγο, παρόλο που αισθάνομαι πολύ πνευματικά εύρωστος αυτές τις μέρες, ξέρω ότι αν σταματήσω να εξασκώ αυτές τις νέες δεξιότητες, είναι σχεδόν αναπόφευκτο να επιστρέψω στη νοοτροπία που ανέπτυξα ως παιδί. (Το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο.)

Το ημερολόγιο είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να παραμένω σε καλό δρόμο και να λογοδοτώ, γιατί μπορεί εύκολα να ενσωματώσει καθεμία από τις παραπάνω ιδέες, καθώς και τόσες άλλες.

Ανάλογα με τη διάθεσή μου, μου αρέσει να γράφω ημερολόγιο λόγω της προσοχής ή της κατάστασης ροής ή ως δημιουργική διέξοδος. Ή όλα τα παραπάνω!

Ουσιαστικά, αυτές οι δεξιότητες τροφοδοτούνται και ενισχύουν η μία την άλλη. Και μαζί, αλλάζουν πραγματικά τη ζωή.

GK