Ευρωπαϊκο Συνέδριο EULAR 2022

Ευρωπαϊκο Συνέδριο EULAR 2022

Ευρωπαϊκο Συνέδριο EULAR 2022

Η υδροξυχλωροκίνη στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (ΡΑ )και του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ) & ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές

Νέα Δεδομένα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια

Μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της EULAR στη Κοπεγχάγη αυξάνουν την πεποίθηση  ότι η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στη διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας (ΡΑ )και του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου (ΣΕΛ), δεδομένου ότι κατά την διάρκεια της COVID19 πανδημίας, όπου είχε χρησιμοποιηθεί σε άτομα με αναπνευστική λοίμωξη, είχαν αναφερθεί περιστατικά με ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές τύπου της παράτασης του QT.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια μελέτης του Arthritis Research Canada και του  Πανεπιστημίου  Simon Fraser, σε 11.518 ασθενείς με  νεοδιαγνωσθείσα Ρευματοειδή Αρθρίτιδα ή νεοδιαγνωσθέντα Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ), όπου αξιολογήθηκαν  για εμφάνιση περισταστιακής αρρυθμίας για χρονικό διάστημα 8 ετών, αρρυθμίες παρουσιάστηκαν σε 1610 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη έναντι 1646 σε ασθενείς που δεν λάμβαναν την συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία. Αυτό δίνει επίπτωση κατά ένα μέσο όρο 17,5 και  18.1 αντίστοιχα ανά 1000 άτομα-χρόνια, που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οποιουδήποτε τύπου αρρυθμίας μεταξύ των νέων χρηστών της υδροξυχλωροκίνης.

Προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ υδροξυχλωροκίνης και κινδύνου αρρυθμίας είχαν αντιφατικά, βασιζόμενα σε δεδομένα χαμηλής αποδεικτικής αξίας.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα/ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. Ως αποκλειστικό μέλος της EULAR  για την Ελλάδα συμμετείχε στην ετήσια Γενική συνέλευση με δικαίωμα ψήφου, με stand στο EULAR Village ως εκπρόσωπος του EULAR Pare για την Ελλάδα, και με παρουσίαση: «Η ανάγκη των ασθενών με Ρευματικά και Μυοσκελετικά νοσήματα για αυτοδιαχείριση και τη χρήση των νέων τεχνολογιών: η περίπτωση της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.». Την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. φέτος εκπροσώπησαν η κα Καίτη Αντωνοπούλου, Ταμίας, και η κα Νάντια Μάλλιου, Γεν. Γραμματέας του Συλλόγου.