Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ομιλία του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνη στη Βουλή

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πολλά θέματα στην ατζέντα της Διακομματικής Ομάδας ΑμεΑ του Ευρωκοινοβουλίου – Παρέμβαση Ι. Βαρδακαστάνη

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πολλά θέματα στην ατζέντα της Διακομματικής Ομάδας ΑμεΑ του Ευρωκοινοβουλίου – Παρέμβαση Ι. Βαρδακαστάνη

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου για την Αναπηρία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του European Disability Forum, την Τετάρτη 20 Απριλίου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν η κατάσταση των Ουκρανών με αναπηρία, οι εξελίξεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία, θέματα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και η εξέταση της ΕΕ από την Επιτροπή της Σύμβασης, το 5ο Ευρωκοινοβούλιο των ατόμων με αναπηρία κλπ.

Η παρέμβαση του Ι. Βαρδακαστάνη:

«Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να συναντηθείτε μαζί σας, όπως κάνουμε συνήθως στην αρχή του έτους.

Το 2022, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, σημαδεύτηκε από τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άτομα με αναπηρία, λόγω της πανδημίας, και τώρα του πολέμου στην Ουκρανία και της προσφυγικής κρίσης. Πράγματι, πρόκειται για μια κρίση στο πλαίσιο μιας κρίσης, και τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους εγκατάλειψης, κακοποίησης και παραμέλησης.

Από την αρχή του πολέμου, το EDF αντέδρασε γρήγορα υποστηρίζοντας τα μέλη μας επί τόπου στις γειτονικές χώρες και καθιέρωσε στενή συνεργασία με τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία, η οποία πρόσφατα έγινε ένα από τα μέλη μας.

Σε κάθε βήμα που κάνουμε, διασφαλίζουμε ότι συμμετέχουν όλα τα μέλη μας, και ιδίως η εθνική οργάνωση των ατόμων με αναπηρία στην Ουκρανία. Από την αρχή του πολέμου, καλούμε τους διεθνείς και ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν την ειδική κατάσταση των ατόμων με αναπηρία σε αυτή τη σύγκρουση σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Καθώς θα συζητήσουμε αυτό το πιεστικό θέμα λεπτομερέστερα αργότερα, θα ζητήσω από τη διευθύντρια Catherine Naughton και τη γενική γραμματέα μας Gunta Anca από τη Λετονία να εξηγήσουν τις δράσεις του EDF και των μελών μας στην περιοχή για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς με αναπηρία.

Αλλά θα ήθελα να προσθέσω ότι συνεχίζουμε να βασιζόμαστε σε εσάς, στα μέλη της Διακομματικής Ομάδας ατόμων με αναπηρία, για να συνεχίσετε να κάνετε τις φωνές των ατόμων με αναπηρία να ακούγονται σε αυτήν την κρίση, όπως κάνατε στις πιο σκοτεινές στιγμές της πανδημίας.

Έχουμε δύο χρόνια πριν από τις ευρωεκλογές και πολλές προκλήσεις μπροστά μας.

Πριν δώσω τον λόγο στους συναδέλφους μου, θέλω να επισημάνω ότι το EDF είναι πολύ δραστήρια στην εξέταση της ΕΕ από την επιτροπή για τη Σύμβαση. Συγκεντρώσαμε όλες τις σχετικές πληροφορίες για την επιτροπή σε μια διεξοδική εναλλακτική έκθεση που ελέγχει άρθρο με άρθρο τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ εφάρμοσε τη Σύμβαση.

Εξάλλου, είμαστε πλέον μέλη της πλατφόρμας για την αναπηρία, της ομάδας εμπειρογνωμόνων με τα εστιακά σημεία της Επιτροπής και των κρατών μελών της CRPD που παρακολουθεί και συζητά τις δράσεις της στρατηγικής για την αναπηρία. Φέτος θα μας ζητηθεί η γνώμη μας σχετικά με τις εμβληματικές πρωτοβουλίες του κέντρου AccessibleEU, της κάρτας αναπηρίας και της δέσμης μέτρων για την απασχόληση.

Παράλληλα θα ήθελα να αναφέρω εν συντομία ότι το 2022 είναι η 25η επέτειος του EDF. 25 χρόνια ενός φιλοευρωπαϊκού κινήματος που επέφερε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ και πάντα προσπαθούσε να μετατρέψει την Ένωσή μας σε πιο περιεκτική και κοινωνική.

Πρόσφατα, το EDF βραβεύτηκε με το αναγνωρισμένου κύρους ευρωπαϊκό βραβείο Carlos the Fifth για τη συμβολή των ατόμων με αναπηρία στο έργο της ΕΕ. Προηγούμενοι βραβευθέντες ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντουράο Μπαρόσο, η Σιμόν Βέιλ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Ζακ Ντελόρ.

Τελευταία είχαμε μία συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Roberta Metsola. Εμφανίστηκε πολύ πρόθυμη να καταστήσει την ομάδα υψηλού επιπέδου για την ισότητα των φύλων και τη διαφορετικότητα ώστε να εργάζεται περισσότερο σε θέματα αναπηρίας και να συνεργάζεται με το EDF και τη Διακομματική Ομάδα για την αναπηρία, προκειμένου να καταστεί αυτό το θεσμικό όργανο πιο προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς. Επιπλέον, συζητήσαμε τις δραστηριότητες της 25ης επετείου του Φόρουμ και ήταν ανοικτή να συγκαλέσει συνεδρίαση για να συζητήσει μια συνάντηση Υψηλού Επιπέδου όσον αφορά στα άτομα με αναπηρία, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου.

Τέλος, όπως συζητήσαμε σε προηγούμενες περιπτώσεις, για εμάς και τα μέλη μας θα είναι σημαντικό να οργανώσουμε μαζί σας το 5ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ατόμων με αναπηρία. Με την Πρόεδρο Metsola συμφωνήσαμε να το οργανώσουμε την άνοιξη του 2023. Ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσετε να γεμίσουμε το ημικύκλιο με εκπροσώπους με αναπηρία από τις χώρες σας για να συζητήσουμε άμεσα με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ και να ορίσουμε την ημερήσια διάταξη του αναπηρικού κινήματος ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Θα σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.
Γνωρίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο πλευρό μας, και θα ήταν μεγάλη μας τιμή αν μας συνοδεύατε στον εορτασμό αυτής της επετείου, αλλά το πιο σημαντικό, στη διαμόρφωση του μέλλοντος που θέλουμε για την Ευρώπη. Ένα μέλλον που θα βασίζεται στην ειρήνη, στην αλληλεγγύη, στην ισότητα και στην ένταξη».