Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ανησυχία για τη μετεγκατάσταση του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παράλογη διάταξη κόβει το επίδομα σε τέκνα με βαριά αναπηρία – δεκάδες παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ δεν έχουν εισακουστεί

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Παράλογη διάταξη κόβει το επίδομα σε τέκνα με βαριά αναπηρία – δεκάδες παρεμβάσεις της ΕΣΑμεΑ δεν έχουν εισακουστεί

Με επιστολή της στην υφυπουργό Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου η ΕΣΑμεΑ θέτει για πολλοστή φορά το σοβαρότατο θέμα που απασχολεί τις οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρία και το οποίο αφορά στη διακοπή του προνοιακού επιδόματος των τέκνων με βαριά αναπηρία, όταν τους χορηγηθεί η σύνταξη των θανούντων γονέων τους που δικαιούνται.

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το επίδομα διακόπτεται στα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα τέκνα με αναπηρία (νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down κ.λπ.), στα οποία χορηγείται το επίδομα βαριάς αναπηρίας, σε περίπτωση που λάβουν οικονομική ενίσχυση από το Δημόσιο για τον ίδιο λόγο (σ.σ. για το ίδιο είδος αναπηρίας) ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή (ασφαλιστικό οργανισμό-ταμείο κλπ..), μεγαλύτερη ή ίση της κατώτερης αναπηρικής (βασικής) σύνταξης του ΟΓΑ, η οποία ανέρχεται στα 360 ευρώ μηνιαίως.

Η διακοπή του εν λόγω επιδόματος, το οποίο δίνεται για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία και μόνο, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, εάν λάβουμε υπόψη την έλλειψη κρατικών υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων στήριξής τους εντός της κοινότητας.

Το οξύμωρο είναι ότι το επίδομα κόβεται τη στιγμή που οι ανάγκες του ατόμου με βαριά αναπηρία αυξάνονται ακόμη περισσότερο, λόγω και της απώλειας του γονέα τους.

Πρόκειται για μια παράλογη, άδικη, απάνθρωπη και τιμωρητική πρόβλεψη.

Τέλος η ΕΣΑμεΑ αναφέρει ότι έχει καταγγελίες για περιπτώσεις στις οποίες καταβάλλεται λανθασμένα το επίδομα (διότι χορηγείται στο τέκνο σύνταξη μεγαλύτερη του ποσού των 360 ευρώ) από λάθος που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του δικαιούχου και όταν διαπιστώνεται το σφάλμα, ζητούνται επιστροφές υπέρογκων ποσών 10, 20 και 30.000 ευρώ!