Εντυπωσιακές εξελίξεις στην αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων
Αλματώδεις ήταν τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι εξελίξεις στην Ορθοδοντική και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σύγκλεισης των δοντιών, με αποτέλεσμα πολλά ορθοδοντικά προβλήματα να αντιμετωπίζονται πλέον με αφαιρούμενους νάρθηκες, χωρίς μεταλλικά στοιχεία ή αιχμηρές γωνίες, που μετά βίας γίνονται αντιληπτοί.
Αν και η τεχνολογία των αφαιρούμενων ναρθήκων μοιάζει σχετικά νέα, η ιδέα της χρήσης τους για την μετακίνηση και διόρθωση της κακής σύγκλεισης και του συνωστισμού των δοντιών χρονολογείται από τη δεκαετία του 1940.
Οι νάρθηκες υπέστησαν πολλές αλλαγές έως ότου αποκτήσουν τη σημερινή τους μορφή και αποτελεσματικότητα. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου κάθε είδους βιοϋλικά – από μέταλλα και κεραμικά έως ειδικά θερμοπλαστικά, από τα οποία κατασκευάζονται με τρισδιάστατους εκτυπωτές οι σύγχρονοι διαφανείς νάρθηκες.
Η ψηφιακή σχεδίαση και εκτύπωση των ναρθήκων επιτρέπουν την τέλεια προσαρμογή τους στη στοματική κοιλότητα των ασθενών. Η εξατομίκευσή τους αποτελεί βασική συνιστώσα της επιστημονικά τεκμηριωμένης (evidence-based) Ορθοδοντικής, η οποία αξιοποιεί τα ευρήματα των νεότερων επιστημονικών μελετών για να προσαρμόσει καταλλήλως την εφαρμοζόμενη θεραπεία.
Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ορθοδοντικών ναρθήκων, καθώς και η επιστημονικά τεκμηριωμένη Ορθοδοντική, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Όπως εξήγησαν οι ομιλητές, η επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση στην Ορθοδοντική βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: α) την εκπαίδευση και εμπειρία του ορθοδοντικού, β) την επιστημονική βιβλιογραφία και γ) τις αξίες, τις προτιμήσεις και την κατάσταση του ασθενούς. Και οι τρεις αυτοί άξονες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, κατά τη λήψη της απόφασης για την ενδεδειγμένη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Στη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ορθοδοντικοί παρουσίασαν επίσης θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο σύνθετα προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών. Ενημέρωσαν επίσης τους συμμετέχοντες για τις σύγχρονες εφαρμογές των αφαιρούμενων, εξατομικευμένων διαφανών ναρθήκων, στην αντιμετώπιση παιδιών με οδοντικές ανωμαλίες και ασυμμετρίες.
Επιπλέον, παρουσίασαν εξελιγμένα συστήματα ευθυγράμμισης των δοντιών που μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των απαιτούμενων ναρθήκων κατά τη θεραπεία ανωμαλιών ΙΙ και ΙΙΙ τάξης. Περιέγραψαν, τέλος, περιστατικά διόρθωσης έγκλειστων δοντιών με διαφανείς νάρθηκες.
Στο συνέδριο συμμετείχαν με ομιλίες τους 12 κορυφαίοι προσκεκλημένοι ειδικοί. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν οι διεθνούς φήμης καθηγητές Ορθοδοντικής Dr. Greg J. Huang και Dr. Rooz Khosravi, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών (World Federation of Orthodontists) Dr. Nikhilesh R. Vaid και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ορθοδοντικής Εταιρείας (European Orthodontic Society) Dr. Chris Laspos.
«Οι ορθοδοντικές θεραπείες με διαφανείς νάρθηκες είναι εξατομικευμένες, ανθρωποκεντρικές και ιατροκεντρικές. Βασίζονται στην επιστημονική γνώση του άρτια εκπαιδευμένου ειδικού ορθοδοντικού και στις ξεχωριστές ανάγκες κάθε ασθενούς, ενώ η τεχνολογία έρχεται ως αρωγός για το βέλτιστο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα», τονίζει η δρ Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων (GOAS).
Λίγα λόγια για την Ελληνική Εταιρεία Ορθοδοντικών Ναρθήκων
Η Ελληνική Εταιρεία Ορθοδοντικών Ναρθήκων είναι μια επιστημονική εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2018 και αποτελείται από ειδικούς ορθοδοντικούς, που εξασκούν την Oρθοδοντική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η εταιρεία έχει σκοπό να συμβάλλει στην ενημέρωση, πληροφόρηση, επικοινωνία, μελέτη, προβολή και έρευνα των μελών γύρω από τη μέθοδο των διαφανών ορθοδοντικών ναρθήκων και την εξέλιξή της, καθώς και η αρωγή για τη βελτίωση και προώθηση της μεθόδου μετακίνησης των οδόντων με ορθοδοντικούς, «αόρατους» διαφανείς νάρθηκες.
Αυτό επιτυγχάνεται με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο, ιδίως με διαλέξεις, μελέτες, δημοσιεύσεις, κυκλοφορία ενημερωτικών δελτίων, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, παρακολούθηση και διεξαγωγή σεμιναρίων, ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις κ.λπ.