Ενημέρωση για τον κορωνοϊό της 2/12/2021

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό της 2/12/2021

Ενημέρωση για τον κορωνοϊό της 2/12/2021

Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

Σήμερα είχαμε 6.260 νέα κρούσματα. Είχαμε, δυστυχώς, 89 θανάτους και οι συνάνθρωποί μας που είναι διασωληνωμένοι έχουν ανέβει στους 704.

H πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη. Τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιούνται, όμως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι πολλές. Και φυσικά, οι άνθρωποι που είναι κρούσματα σήμερα θα συνεχίσουν να «βαραίνουν» για κάποιες μέρες και άρα το σύστημα θα συνεχίζει να πιέζεται.

Ειδικά στη Β. Ελλάδα, όλοι οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό ή όσοι έχουν σχέση με τα νοσοκομεία προσπαθούν πάρα πολύ. Υπερβαίνουν τον εαυτό τους.

Υπάρχει η συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία, δηλαδή με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να περιορίσουμε την πανδημία.

Όπως ξέρετε, έχουμε και το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην χώρα μας, που σημαίνει ότι πιθανότατα θα δούμε και άλλα τέτοια κρούσματα.

Ευτυχώς ο ασθενής με την Όμικρον είναι πολύ καλά. Σε παρακολούθηση από τους γιατρούς, αλλά στο σπίτι. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να περιορίσουμε τις επαφές μας στο μέτρο του δυνατού, να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί φαίνεται ότι και για την Όμικρον υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι μάλλον καλύπτει το εμβόλιο, παρ’ όλο που είναι πολύ νωρίς ακόμη για να έχουμε καθαρή εικόνα.

Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου

Όπως ήδη είπε και η Υπουργός, η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια μικρή και αργή ύφεση με τον μέσο κυλιόμενο του επταημέρου να μειώνεται στα 6.300 κρούσματα ανά ημέρα, ενώ συνεχίζει να αυξάνει καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των συνανθρώπων μας που χάνουν την ζωή τους σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της έξαρσης της πανδημίας που ζούμε τους τελευταίους σχεδόν δυο μήνες.

            Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, με τα ενεργά κρούσματα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα να ξεπερνούν τις 50.000.

            Είναι συνεπώς κατανοητό ότι με την μεγάλη διασπορά που έχουμε στην κοινότητα και τον μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια, ο κίνδυνος για τον καθένα μας να κολλήσει είναι υπαρκτός.

Ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργείται στην χώρα μας παραμένει εξαιρετικά υψηλός, στα 2.500.000 τεστ την εβδομάδα, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 22 έως 28 Νοεμβρίου, το ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών τεστ παρέμεινε σταθερό στο 1,74%

Υψηλότερη θετικότητα καταγράφεται στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Έβρου, Κοζάνης, Φθιώτιδας, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Η πίεση στο ΕΣΥ είναι πολύ σημαντική. Με 4.850 νοσηλευόμενους ασθενείς σε όλη την επικράτεια και είδαμε αρκετές οι φορές μέσα σε αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε τις νέες ημερήσιες εισαγωγές να ξεπερνούν τους 500 ασθενείς, ενώ ο λόγος εισιτηρίων προς εξιτήρια είναι στο 1,53.

            Οι ασθενείς, που παραμένουν διασωληνωμένοι, έφτασαν και ξεπέρασαν σήμερα το όριο των 700 ασθενών στην επικράτεια, ενώ σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας χάνεται καθημερινά λόγω κορονοϊού, να τονίσω και πάλι, στην πλειοψηφία του ανεμβολίαστοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

            Έτσι, αν και προφανώς το σημαντικό νέο της ημέρας αφορά στην αναμενόμενη ανίχνευση του πρώτου κρούσματος με την παραλλαγή Όμικρον στη χώρα μας, στην οποία θα αναφερθεί ο Καθηγητής, ο κύριος Μαγιορκίνης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διασπορά του ιού με την παραλλαγή Δέλτα είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα.

            Μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη αυτή την εβδομάδα, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, είχαμε αύξηση στους ενήλικες 50 έως 70 ετών, σχετιζόμενη με την καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης.

            Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα της Περιφερειακής Ενότητας των Τρικάλων, όπου παρά την ύφεση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρούμε μία σταδιακή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 38 έτη στα 43 μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται μία αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόλις 1 στους 4 από αυτούς που έχουν κλείσει ήδη 6 μήνες από τη δεύτερη δόση έχει προσέλθει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

            Αντίθετα, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 75 ετών, όπου ήδη πάνω από 40% αυτών που έχουν δικαίωμα να κάνουν το εμβόλιο έχουν πάει και έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

            Συνεπώς, λοιπόν, είναι σαφές το συμπέρασμα από αυτή την παρατήρηση και ξεκάθαρο το μήνυμα. Σήμερα με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σε όλη την επικράτεια και ενόψει των Χριστουγέννων, όπου η κινητικότητα όλων μας θα αυξηθεί και η κοινωνική αποστασιοποίηση ευλόγως θα μειωθεί, πρέπει να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας προσφέρει ο εμβολιασμός με την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης.

            Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν μετράμε τα αντισώματά μας για να αποφασίσουμε αν θα πάμε να κάνουμε την τρίτη δόση. Απλά κλείνουμε το ραντεβού μας.   

            Όμως, ακόμα πιο σημαντική από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι η αύξηση του αριθμού των συμπολιτών μας που θα προσέλθουν να κάνουν την πρώτη δόση. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδιαίτερα των ευάλωτων ανθρώπων μεγάλης ηλικίας ή συνανθρώπων μας με υποκείμενα νοσήματα που ακόμα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

            Εμβολιαζόμαστε για την προστασία την προσωπική μας, για την προστασία από μόλυνση και κυρίως από σοβαρή νόσο αλλά και για να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Ακόμα περισσότερο σήμερα που μας απασχολεί και η παραλλαγή Όμικρον που πιθανά είναι και πιο μεταδοτική.

            Μελετώντας τον επιδημιολογικό ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υπάρχει γραμμική σχέση, απόλυτη συσχέτιση θα έλεγα, μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και της διασποράς του ιού και θνητότητας.

Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 55%, καθώς και αυτές που ακόμα και σήμερα εμφανίζουν σημαντική θετικότητα στις μαζικές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ.

Σημαντικό είναι βέβαια να αναφερθεί ότι τις τελευταίες δέκα μέρες περισσότεροι από 150.000 πολίτες από όλες τις ηλικιακές ομάδες έκλεισαν ραντεβού για την χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου.

Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία, στα οποία αναφέρθηκε και νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο κύριος Θεμιστοκλέους, δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων προ διημέρου σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας ηλικίας άνω των 60 ετών έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σημειώνεται ότι ενώ κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου ο αριθμός νέων ραντεβού για την χορήγηση της πρώτης δόσης στους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών ήταν χαμηλότερος των 3.000 ραντεβού την ημέρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών τα νέα ραντεβού έχουν ξεπεράσει τις 34.000 συνολικά.

Όμως, απομένουν ακόμα περισσότεροι από 450.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν κινητοποιηθεί και θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να αναθεωρήσουν το συντομότερο δυνατό πρωτίστως για την προσωπική τους ασφάλεια.

Η σκέψη μας είναι στα Χριστούγεννα που όλοι ευελπιστούμε να είναι καλύτερα από πέρυσι.

Η χορήγηση ενός self test σε όλους τους πολίτες δύο βδομάδες πριν τις γιορτές αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα πριν την εορταστική περίοδο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πιστέψουν σε αυτό το μέτρο και να ακολουθήσουν αυτή την οδηγία όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας εμβολιασμένοι και μη.

Με αυτόν τον τρόπο ο καθένας από εμάς θα συμβάλλει προσωπικά στην μείωση της διασποράς.

Το όφελος της συστηματικής χρήσης των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων το ζήσαμε όλοι μας τους τελευταίους μήνες με την εφαρμογή του μέτρου στα σχολεία.

Είδαμε  πόσο σημαντικό είναι το όφελος, πόσο η χρήση των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων συνέβαλε στη μείωση της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. Τώρα, το μέτρο αυτό επεκτείνεται εθελοντικά οριζόντια σε όλο τον πληθυσμό.

Κάνοντας, λοιπόν, ένα τεστ μεταξύ 6 και 12 Δεκεμβρίου δίνουμε την δυνατότητα στους ασυμπτωματικούς ασθενείς να διαγνωστούν έγκαιρα, να απομονωθούν και να μειώσουν την μετάδοση του ιού σε άλλους, ενώ δέκα μέρες μετά θα μπορούν να βρεθούν κοντά στους αγαπημένους τους για τις γιορτές με ασφάλεια.

Κάνω προσωπικά έκκληση, λοιπόν, προς όλους να κάνουν το self test, να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια ελέγχου της διασποράς.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι, εφόσον μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ακολουθήσει αυτή την οδηγία, είναι αναμενόμενο την επόμενη βδομάδα να δούμε μεγάλη αύξηση στα νέα κρούσματα, κάτι όμως που δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Τα φετινά Χριστούγεννα θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τις δραστηριότητές μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας, την ηλικία μας αλλά και τον εμβολιασμό μας.

Είναι κρίσιμο, όμως, όλοι μας εμβολιασμένοι και μη, αναγνωρίζοντας το επιβαρυμένο επιδημιολογικό  φορτίο σε όλη τη χώρα, τη μεγάλη μεταδοτικότητα της Δέλτα αλλά και κάτω από τη σκιά της παραλλαγής Όμικρον, η οποία πιθανότατα να έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε συνέχεια της χορήγησης των δύο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων δωρεάν σε όλους από το κράτος πριν και μετά τις γιορτές, τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα θέλαμε να παροτρύνουμε όλους τους πολίτες να ελέγχονται συστηματικά όταν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια κοινωνική συνάθροιση.

Η διενέργεια ενός self test στο σπίτι μας πριν την έξοδο για διασκέδαση είναι εύκολη και απλή και αποτελεί μια κίνηση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.

Ο συστηματικός έλεγχος από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού πριν τη συμμετοχή σε κοινωνικές συναθροίσεις κατά την διάρκεια των γιορτών και όχι μόνο, σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας.

Συμπερασματικά, τρία είναι τα σημαντικά όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

Εμβολιαζόμαστε πρωτίστως για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, για να μη νοσήσουμε βαριά και κινδυνεύσουμε αλλά και για να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο το σημαντικό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας, όλοι- εμβολιασμένοι και μη- κάνουμε συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να μη μεταδώσουμε άθελά μας τη λοίμωξη στους αγαπημένους μας και δεν ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας κυρίως τη χρήση μάσκας για να αποφύγουμε την έκθεση στον ιό.

Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 264 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

            Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 2% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν 574.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ωστόσο, οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 4% εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν κάτι λιγότερο από 7.000 θάνατοι ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει να επιδεινώνεται για 10η εβδομάδα στη σειρά με μικρά σημεία σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε 6% αύξηση στις διαγνώσεις και σταθεροποίηση στους θανάτους.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 2,5 εκατομμύρια διαγνώσεις και 27.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η εικόνα δείχνει σημεία επιπέδωσης της επιδημίας, καθότι από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες 26 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε έξι χώρες, πολύ λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα. Μέτρια βελτίωση, δηλαδή πάνω από 20%, παρατηρήθηκε σε 7 χώρες, ενώ σημαντική- πάνω από 30%- βελτίωση βλέπουμε σε μόλις τρεις χώρες.

            Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια βελτίωση.

Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 9% λιγότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, έδειξε μικρή επιδείνωση με αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πίεση στο σύστημα υγείας, όπως έχει ήδη ειπωθεί, εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένη με μικρές τάσεις σταθεροποίησης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παραμένει ενισχυμένος σε περισσότερες από 500 κάποιες ημέρες ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων- εξιτηρίων παραμένει κοντά στο 1,3.

Σε σχέση με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με τα αντιγονικά self test μέχρι σήμερα 7,4 εκατομμύρια συσκευές self test σε περίπου 4.800.000 πολίτες.

57.000.000 είναι οι δηλώσεις που έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουνε βεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν σχεδόν 190.000.

Κλείνοντας, θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημίας στην Ν. Αφρική, όπου το νέο στέλεχος Όμικρον φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα.

Η επιδημία της νόσου στην Νότιο Αφρική έχει εξελιχθεί σε τρία διακριτά κύματα.

Το πρώτο κύμα αφορούσε τα αρχικά πανδημικά στελέχη το καλοκαίρι του 2020.

Στην συνέχεια ένα δεύτερο κύμα, τον χειμώνα του 2020- 2021, με το στέλεχος Β. Και πιο πρόσφατα δημιουργήθηκε το κύμα, το καλοκαίρι του 2021, όπου κυριάρχησε το στέλεχος Δ.

Στην συνέχεια πέρασε σε ύφεση η επιδημία από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και περίπου δυο βδομάδες πριν. Η επιδημία, τις τελευταίες εβδομάδες, παρουσιάζει χαρακτηριστικά εκθετικής αύξησης στην χώρα και μόνο την τελευταία εβδομάδα είδαμε 400% αύξηση των διαγνώσεων.

Χθες είναι χαρακτηριστικό ότι καταγράφηκαν περισσότερες από 8.000 διαγνώσεις από λιγότερες από 500 που καταγράφονταν πριν από δυο βδομάδες.

Ο αριθμός των νοσηλειών επίσης έχει αυξηθεί. Ο αριθμός των θανάτων εντός της τελευταίας εβδομάδας έδειξε 50% αύξηση.

Τα στοιχεία από την υγειονομική επιτήρηση δείχνουν ότι η Δέλτα υποχωρεί έναντι της Όμικρον. Η εικόνα που θα έχουμε θα είναι καλύτερη σε μια βδομάδα περίπου, ωστόσο, κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος.

Σχετικά, λοιπόν, με την νοσηρότητα προς το παρόν δεν βλέπουμε καμία σημαντική διαφορά, καθ’ ότι η νοσηρότητα αυξάνεται ομοίως κατά τα προβλεπόμενα με τα άλλα στελέχη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νοσηρότητα ακολουθεί περίπου ένα με δυο βδομάδες από την αύξηση των διαγνώσεων.