Ενημέρωση για την πανδημία COVID-19 της 21/10/2021

Ενημέρωση για την πανδημία COVID-19 της 21/10/2021

Ενημέρωση για την πανδημία COVID-19 της 21/10/2021

Ενημέρωση από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Μ. ΓΚΑΓΚΑ:

Καλησπέρα σας. Σήμερα είχαμε πάλι αρκετά κρούσματα. 3.407 κρούσματα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.  Από αυτά, τα 703 είναι στην Αττική, 498 στη Θεσσαλονίκη, 258 στη Λάρισα, 137 στη Μαγνησία, πάνω από 100 στην Αχαΐα, την Ημαθία, κοντά στα 100 στη Μεσσηνία, την Πιερία, τις Σέρρες, στη Δράμα, τον Έβρο, την Πέλλα.

            Νομίζω ότι είναι  πολλά κρούσματα σε κάθε έναν από αυτούς τους Νομούς συνολικά και είχαμε παράλληλα 34 θανάτους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό θανάτων στις 15.519 θανάτους.

            Έχουμε 347 συμπολίτες μας διασωληνωμένους, από τους οποίους οι 306, δηλαδή το 88% είναι  ανεμβολίαστοι. Για να μην σας λέμε πάρα πολλά λόγια, θα σας δείξουμε μερικές κάρτες για να δείτε σε γράφημα πώς είναι  η κατάστασης στις μονάδες κατ’ αρχήν.

            Άρα, να δούμε την πρώτη κάρτα, που είναι  οι νοσηλευόμενοι σε Μονάδες στην 3η ΥΠΕ, που είναι  η Δυτική Μακεδονία και τα μισά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

            Όπως βλέπετε, υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι και από αυτούς οι περισσότεροι είναι  ανεμβολίαστοι και τους βλέπουμε με κόκκινο. Εάν θέλουμε να δούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, είναι  η 2η κάρτα, που δείχνει πάλι τους νοσηλευόμενους σε Μονάδες, πάλι με κόκκινο οι ανεμβολίαστοι, που αποτελούν την μεγάλη μάζα των ανθρώπων που είναι  σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

            Πάμε σε μία τρίτη κάρτα που είναι οι άρρωστοι που είναι σε κοινούς θαλάμους αλλά με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου με high flow, πάλι στην 3η ΥΠΕ, δηλαδή Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη. Και εδώ, όπως βλέπετε, η μεγάλη μάζα των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Ελάχιστοι εμβολιασμένοι.

            Και στην τέταρτη κάρτα που είναι η 4η ΥΠΕ, δηλαδή ένα μέρος της Θεσσαλονίκης, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. και εδώ θα δείτε ότι τα κόκκινα ανθρωπάκια στο γράφημα, δηλαδή οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας είναι οι περισσότεροι.

            Και τέλος να σας δείξουμε τους νοσηλευόμενους ασθενείς στην Δυτική Μακεδονία, η πέμπτη κάρτα, που είναι πάλι με κόκκινο οι ανεμβολίαστοι, με άσπρο οι εμβολιασμένοι. Και εδώ θα παρατηρήσετε ότι οι πολλοί είναι οι ανεμβολίαστοι.

            Και τελευταία κάρτα είναι αυτή της 4ης ΥΠΕ, δηλαδή πάλι Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Και πάλι με κόκκινο η ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μας που είναι στις κοινές κλίνες νοσηλείας.

Β. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ:

Όπως ήδη είπε και η Υπουργός, το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 28% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ συνεχίζει να παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση ανά Περιφερειακή Ενότητα.

            Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου ανέρχεται στα 2.782 νέα κρούσματα κάθε μέρα.

            Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και το ποσοστό της θετικότητας έχει αυξηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και ανέρχεται στο 1,35% των εργαστηριακών ελέγχων, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει παραμείνει σταθερός.

            Η επιδημία φαίνεται να διαγράφει διαφορετική πορεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

            Διατηρείται αυξημένος ο αριθμός νέων κρουσμάτων αλλά και υψηλή θετικότητα κυρίως στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

            Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την τελευταία εβδομάδα στα Γρεβενά, την Ημαθία και τη Μαγνησία, ενώ σημαντική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρήθηκε επιπλέον, για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, σε περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι η Αρκαδία, η Λακωνία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία.

            Το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει μία σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα και με περισσότερα από 3.200 ενεργά κρούσματα σήμερα.

            Στην Αττική, η πορεία της πανδημίας είναι γενικά σταθερή όμως το επιδημιολογικό φορτίο είναι επιβαρυμένο στη Δυτική Αττική, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων τα 38 έτη. 

            Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία μας αυξήθηκαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες κατά 30% με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του 7ημερου να έχει ξεπεράσει πια τις 200 εισαγωγές κάθε μέρα και το λόγο των νέων εισαγωγών προς εξιτήρια να φτάνει πια στο 1,6.

Ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι ή χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού παρέμεινε σχετικά σταθερός στην επικράτεια με σημαντικές διαφορές όμως ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Στη Βόρεια Ελλάδα, η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid σταθερά ξεπερνάει το 90% παρόλο που τις τελευταίες μέρες είχε αυξηθεί και η διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ Covid. 

Άρα, βλέπουμε αύξηση των νοσηλευόμενων και αυξανόμενη πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η πορεία της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς η αναμενόμενη. Για παράδειγμα στην Ξάνθη και στη Δράμα, παρά μια κάποια σχετική σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών αλλά και της θνητότητας που είναι από τις υψηλότερες που καταγράφονται στην επικράτεια.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρούμε μια μετατόπιση των νέων κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γεγονός που αυτομάτως μεταφράζεται σε αύξηση της νοσηρότητας σε ανεμβολίαστους συνανθρώπους μας μεγαλύτερης ηλικίας που θα νοσήσουν βαρύτερα, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν να χάσουν τη ζωή τους.

Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει είναι ότι ανασκοπώντας τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων κατά την διάρκεια των οποίων είδαμε αυτή την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή εκεί.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ένα σημαντικό μερίδιο των συνανθρώπων μας της Βόρειας Ελλάδας που δεν έχουν πειστεί ακόμα για την άμεση ανάγκη να εμβολιαστούν, ενώ ζουν στις πλέον επιβαρυμένες περιοχές με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσά τους σε επίπεδα που θυμίζουν την προ εμβολιασμού εποχή.

Ακούσαμε όλοι με μεγάλη προσοχή τη χθεσινή συνέντευξη του Καθηγητή κυρίου Τσιόδρα, ο οποίος μας ανέλυσε σαφή στοιχεία από τη χώρα μας που επιβεβαιώνουν τα διεθνή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ακόμα και σήμερα μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δ.

Στην Ελλάδα, οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από κορονοϊό. Τα εμβόλια προσφέρουν προστασία, όχι μόνο στους ιδιαίτερα ευάλωτους ενήλικες άνω των 60 ετών, αλλά και στους νεότερους συνανθρώπους μας μικρότερης ηλικίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού ήταν ανεμβολίαστοι. Τις τελευταίες μέρες είδαμε να χάνονται άτομα νεότερης ηλικίας από κορονοϊό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εμβολιασμός των νεότερων συνανθρώπων μας προστατεύει, όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και τις οικογένειές τους.

Δεν πρόκειται να κουραστούμε να παροτρύνουμε τους πλέον σκεπτικούς να πάνε έστω και τώρα να εμβολιαστούν. Και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εμβολιαστική προσπάθεια στη χώρα μας.

Και αυτό ανεξάρτητα του γεγονότος ότι πρόσφατες μελέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός οι πλέον διστακτικοί, ιδιαίτερα οι πλέον ευάλωτοι, οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, δύσκολα μετακινούνται από τις αποφάσεις τους και πάνε να εμβολιαστούν.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ενώ εμείς, οι γιατροί, θα συνεχίσουμε να αναλύουμε τα ιατρικά δεδομένα και να παρουσιάζουμε τα αδιάσειστα αποτελέσματα των πληθυσμιακών μελετών που αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο και το κυριότερο όπλο μας ενάντια στην πανδημία, παράλληλα όλοι μας, ως πολίτες, πρέπει πια να επιλέξουμε πως θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειες μας.

Χρησιμοποιώντας την κοινή λογική, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε τους τελευταίους 18 μήνες που ζούμε με τον ιό.

Πρόσφατα έγινε ένα βήμα μιας σχετικής απελευθέρωσης των δραστηριοτήτων των εμβολιασμένων συνανθρώπων μας με στόχο την διατήρηση της κανονικότητας και την συμμετοχή σε δραστηριότητες που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης, αποκλειστικά και μόνο ανθρώπων που έχουν την ασπίδα προστασίας του εμβολιασμού και συνεπώς κινδυνεύουν λιγότερο.

Όμως, οι εμβολιασμένοι δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι αν και η προστασία του εμβολίου είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμα και ο εμβολιασμένος ενδέχεται να κολλήσει εφόσον εκτεθεί στον ιό.

Συνεπώς, διαφορετικά θα κινηθούν οι νέοι μας που εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους ευάλωτους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Όσο ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσα μας πρέπει όλοι να επιλέγουμε τις δραστηριότητες μας ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και την ηλικία μας.

Ας μην παρεξηγηθούν, λοιπόν, οι νέες αυτές οδηγίες καθώς το μήνυμα δεν είναι ότι τέλειωσε η πανδημία, ότι πετάξαμε τις μάσκες και ξενοιάσαμε.

Λέμε όχι στον εφησυχασμό. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε χρήση της κοινής λογικής και να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν είμαστε σε ένα περιβάλλον που νοιώθουμε εκτεθειμένοι στον ιό, είτε σε κλειστούς είτε ακόμη και σε ανοικτούς χώρους.

Στην Επιτροπή μας αυτή την εβδομάδα, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, ανασκοπήσαμε τα βασικά μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας και που πρωτίστως περιλαμβάνουν την χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και την υγιεινή των χεριών.

Ακούμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συνεχώς συζητήσεις για τις παρελάσεις της επόμενης εβδομάδας. Είναι προφανές ότι κατά την παρακολούθηση της παρέλασης, στρατιωτικής ή μαθητικής, όπου και αν γίνει αυτή, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Αττική ή στην Κρήτη, σε πόλη ή σε χωριό, όλοι θα πρέπει να φοράμε την μάσκα μας, σύμφωνα με την ισχύουσα γενική διάταξη, αφού αφορά σε μια δραστηριότητα, σε έναν εξωτερικό χώρο, αλλά υπό συνθήκες συγχρωτισμού.

Καθώς ο καιρός κρύωσε και κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού έχει σημαντικά αυξηθεί. Όλοι, νομίζω, θα παρατηρήσατε ότι φέτος το φθινόπωρο είναι λίγο διαφορετικό από το περσινό, καθώς όλο και κάποιος από το περιβάλλον μας εμφανίζει μια ίωση.

            Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά μας άλλαξε και προμηνύει ότι φέτος το χειμώνα η νοσηρότητα γενικά θα είναι  πιο αυξημένη. Προτρέπουμε, λοιπόν, όλους τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή είναι  μεγαλύτερης ηλικίας να μην αμελήσουν να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης.

            Αλλά και να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση της 3ης δόσης, εφόσον έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού.

            Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη εμβολιασμού με την 3η δόση για όσους διαβιούν σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ή έχουν στο περιβάλλον τους, είτε εργασιακό, είτε οικογενειακό, ανεμβολίαστους συνανθρώπους ή και άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα.

            Ταυτόχρονα, βέβαια, προτρέπουμε μία φορά ακόμα όσους είναι  ανεμβολίαστοι και δυστυχώς είναι  πολλοί στη χώρα μας ακόμα, να το αποφασίσουν  άμεσα.

            Κλείνοντας, να θυμίσω αυτό που είπε σε μια ειδική ημερίδα πριν λίγες μέρες ο διεθνούς φήμης Έλληνας γιατρός και κοινωνιολόγος, ο Καθηγητής Νίκολας Χρηστάκης, ότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν εν πολλοίς ακόμα υπό μελέτη.

            Αλλά όσο προχωράει ο καιρός, συνειδητοποιούμε ότι αρκετοί από τους συνανθρώπους μας που αναρρώνουν από τη λοίμωξη, συνεχίζουν να έχουν προβλήματα, λόγω επιβάρυνσης, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής τους υγείας.

            Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιεύτηκε μια μεγάλη ανασκόπηση στο περιοδικό JAMA, που περιέλαβε δεδομένα από 57 μελέτες με περισσότερους από 250.000 επιζήσαντες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό και έδειξε ότι ακόμα και 6 μήνες μετά τη νόσο, 1 στους 2, το 50% είχε χρόνια προβλήματα.

            Πιο συχνά ανέφεραν χρόνια κόπωση, προβλήματα με τους πνεύμονες, δυσκολία στη συγκέντρωση, άγχος, και μερική αδυναμία, καθώς και κινητικά προβλήματα.

            Είναι σαφές λοιπόν ότι η λοίμωξη από κορονοϊό δεν είναι μια απλή γριπούλα. Ας λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα που προκύπτουν από μεγάλες ελληνικές, αλλά και διεθνείς ερευνητικές προσπάθειες και ας πράξει ο καθένας κατά το δοκούν.

ΓΚ. ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ:

Καλησπέρα σας και από μένα. Να δούμε πως κινείται η επιδημία στις υπόλοιπες χώρες. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 242.000.000 μολύνσεις και περισσότερα από 4,9 εκατομμύρια θάνατοι με τη νόσο Covid – 19.

            Οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν οριακά με μόλις 0,8% λιγότερες διαγνώσεις εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν 406.000 περίπου ανά ημέρα.

            Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο συνεχίζουν να μειώνονται με 3% μείωση εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν 6.500 θάνατοι ανά ημέρα.

            Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, λοιπόν, εξακολουθεί να βρίσκεται σε συρρίκνωση από το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου. Ωστόσο την τελευταία εβδομάδα έδειξε σημεία σταθεροποίησης. Αυτά είναι σε ολόκληρο τον κόσμο συνολικά. Αντιθέτως, όμως, στην Ευρώπη επιδεινώθηκε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά.

            Συγκεκριμένα, βλέπουμε 16% αύξηση στις διαγνώσεις και 12% στους θανάτους. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 1,2 εκατομμύρια διαγνώσεις και 17.300 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

            Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 38 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρείται σε 15, δηλαδή στο 1/3 των ευρωπαϊκών χωρών. Οριακή βελτίωση βλέπουμε μόνο σε όσες έδειξαν βελτίωση, 2% στην Ιταλία και 7% στη Σουηδία.

            Στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε αύξηση για τρίτη εβδομάδα στη σειρά.

            Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 17% περισσότερες διαγνώσεις από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε αύξηση της τάξης του 8%, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δει 9% μείωση. Η πίεση στο σύστημα υγείας εμφανίζεται σχετικά αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με τάσεις επιδείνωσης.

            Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε μικρή αύξηση της τάξης 4%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών ωστόσο, όπως είπε και η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ενισχυμένος με περισσότερες από 200 ανά ημέρα και το ισοζύγιο είναι πάνω από 1, πλησιάζει το 1,5.

            Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test έχουνε διατεθεί περίπου 58,7 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7% εκατομμύρια πολίτες.

            44,5 εκατομμύρια δηλώσεις πέρασαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι εχθές το βράδυ ήταν 125.000.

            Συνοπτικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε- σε παγκόσμιο επίπεδο όμως- τη βελτίωση, τόσο στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, όσο και στους θανάτους, που, ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα δείχνει επιβράδυνση.

            Από την άλλη και με αρκετά σημαντική αντίθεση, παρατηρούμε μία μικρή σημαντική επιδείνωση στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο αυτή- να το προσέξουμε αυτό- να μεταφράζεται σε σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας ή στους θανάτους στις χώρες που έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Έχουμε μία επιδείνωση στην Ευρώπη, αλλά στις περισσότερες χώρες που έχουν καλή εμβολιαστική κάλυψη αυτό δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας.

            Η παγκόσμια εικόνα οφείλεται τόσο στη συμβολή του εμβολιασμού, όσο και στην άνοδο των θερμοκρασιών στο νότιο ημισφαίριο που υπάρχει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

            Από την άλλη, η πτώση της θερμοκρασίας στο βόρειο ημισφαίριο προκαλεί τη σημαντική επιδείνωση, την οποία την περιμέναμε κιόλας, της επιδημίας στην Ευρώπη, η οποία ωστόσο φαίνεται ότι είναι ηπιότερη και επιβραδύνεται εξαιτίας του σχετικά υψηλού ποσοστού εμβολιασμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέχρι και το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου αναμένουμε να εκτιμήσουμε στην πράξη την ένταση της χειμερινής επιδημικότητας στην πρώτη χειμερινή περίοδο μετά από τον μαζικό εμβολιασμό.

Αναμένουμε σίγουρα μια ήπια προς μέτρια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα.

Ήδη τις τελευταίες δυο εβδομάδες όπως έχει αναφερθεί είδαμε μια σημαντική ήπια αύξηση των εισαγωγών συνολικά στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Επί του παρόντος αναμένουμε, ωστόσο, να εκτιμήσουμε αν πρόκειται για μια απλή διακύμανση ή για αυξημένη επιδημικότητα, με την αυξημένη επιδημικότητα να κερδίζει έδαφος μέρα με την ημέρα. 

Η εικόνα θα είναι ωστόσο πιο ξεκάθαρη στις αρχές Νοεμβρίου.