Eνημέρωση στις 26/10/2021 για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19

Eνημέρωση στις 26/10/2021 για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19

Eνημέρωση στις 26/10/2021 για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της COVID-19

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Ο χειμώνας που πλησιάζει θα έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη νοσηρότητα στην κοινότητα.

            Πρώτον, το ποσοστό των εμβολιασμένων που υπολείπεται από εκείνο που θα θέλαμε να είναι  για Covid – 19 και μάλιστα σε περίοδο με πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Δ.

            Δεύτερον, η συμπεριφορά μας. Η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, είναι  πιο χαλαρή, ίσως λόγω κόπωσης, απ’ ότι ήταν σε περιόδους πιο νωρίς.

            Και τελευταίο- θα έλεγα ότι είναι  σημαντικό, αλλά όχι καθοριστικό- οι καιρικές συνθήκες. Ξέρουμε ότι ο κορονοϊός είναι  πιο ανθεκτικός στο κρύο και την ξηρασία. Χαρακτηριστικά μπορεί να πει κανείς ότι στους 6 βαθμούς κελσίου ο κορονοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στους 20 βαθμούς.

            Από την αρχή της πανδημίας απασχολούσε το ενδεχόμενο του αυξημένου κινδύνου με τη σύγχρονη λοίμωξη με δύο ιούς, λόγω της συν- κυκλοφορίας τους, δηλαδή της Covid – 19 και του ιού της γρίπης.

            Όπως αναφέρεται σε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έγινε στην αρχή της επιδημίας, όταν ακόμη κυκλοφορούσε ο ιός της γρίπης και αναφέρεται από την επικεφαλής του συστήματος υγείας Jenny Harries, έχει καταγραφεί ότι η συν-λοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

            Όπως η συν-λοίμωξη, επαναλαμβάνω του ιού της γρίπης και του ιού Covid, διπλασιάζει και τον κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη τα άτομα που νοσούν.

            Το σύστημα υγείας της Βρετανίας φιλοδοξεί να εμβολιάσει αυτήν την περίοδο 30 εκατομμύρια άτομα για τη γρίπη. Στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου μερικές χιλιάδες πάνω από  1 εκατομμύριο δόσεις, ένας αριθμός που υπολείπεται σαφώς από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα βλέποντας κανείς τα επί μέρους ποσοστά των εμβολιασμών, των αριθμών των εμβολίων κατά ομάδες, διαπιστώνει ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένη. Όταν είναι 4.000 εμβολιασμοί εγκύων, 5.000 εμβολιασμοί παχύσαρκων ατόμων ενηλίκων και παιδιών, όπως και 20.000 υγειονομικών.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη.

Ας θυμόμαστε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα  υπάρχουν και οι δύο ιοί στο περιβάλλον.

Θα ήθελα να πω ότι μόλις πριν λίγες ώρες, το ECDC δημοσίευσε ένα μήνυμα απευθυνόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για τη γρίπη, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία. Μία μορφή γρίπης, η οποία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα.

Και γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί σε όχι απόλυτα προβλέψιμο χρόνο, να έχει ως συνέπεια την  παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη.

Υπάρχουν πρόσφατα δεδομένα από μελέτη στο New England Journal of Medicine, μελέτη η οποία ασχολείται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την πρόληψη της θνητότητας εν καιρώ επιδημίας με τη μετάλλαξη Δ.

Στη μελέτη αυτή φάνηκε ότι και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο αριθμό στη Βρετανία- η μελέτη περιλαμβάνει 5,5 περίπου εκατομμύρια άτομα- φάνηκαν να είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας τόσο το Pfizer όσο και το AstraZeneca, σε ποσοστά που αντιστοιχούν 90% στο Pfizer και 91% στο AstraZeneca.

Επομένως έχουμε άλλη μια απόδειξη ότι τα εμβόλια στο θέμα της πρόληψης των θανάτων έχουν αποδώσει το άριστο.

Θα πρέπει να αναφερθεί πάλι ότι η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου μετά από νόσηση από Covid είναι επαρκής και προσφέρει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δ. Αυτό έχει αποδειχθεί με μελέτες τόσο στον ελληνικό χώρο από το ΕΚΠΑ, την ομάδα την ερευνητή του καθηγητού Δημόπουλου σε συνεργασία με τον καθηγητή κύριο Γεώργιο Παυλάκη, όσο και από μελέτες στο εξωτερικό.

Επομένως, πολλοί ανησυχούν εάν είναι επαρκής η κάλυψή τους, αφού έχουν νοσήσει, με τη μια δόση εμβολίου. Έχει αποδειχθεί ότι είναι και επαρκής και αποτελεσματική και για την μετάλλαξη Δ.

Θα μετακινηθούμε σε ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολούσε από καιρό αλλά τώρα έχει αποκτήσει και νέες διαστάσεις. Είναι το θέμα του μικτού σχήματος ή ετερόλογου σχήματος των εμβολιασμών.

Θα θυμάστε, βέβαια, ότι λίγους μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών- ήταν η περίοδος Απριλίου-Μαΐου- εμφανίσθησαν οι σπάνιες αλλά σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου με τον ιικό φορέα της AstraZeneca και ορισμένες χώρες πειραματικά εφάρμοσαν τον ετερόλογο εμβολιασμό, δηλαδή ο εμβολιασμός με το σχήμα των δύο δόσεων να γίνει άλλο εμβόλιο για την πρώτη δόση και άλλο εμβόλιο για τη δεύτερη. Από αυτές τις πειραματικές μελέτες φάνηκε ότι τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, δηλαδή κάνουν ικανοποιητικά αντισώματα χωρίς να αυξάνουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Όμως, πρόσφατα στις 21/10, στο Nature δημοσιεύονται μελέτες από τρεις χώρες, τη Σουηδία, τη Δανία και την Γαλλία, οι οποίες σε περίοδο επικράτησης της Δ μελέτησαν την αποτελεσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης με τον ιό Covid και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αποδίδοντας έτσι μεγάλη σημασία στο θέμα της αλληλοσυμπλήρωσης από δυο διαφορετικά εμβόλια της ανοσιακής αντίδρασης.

            Φαίνεται ότι το ένα μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία, ενώ το δεύτερο την λεγόμενη χημική αντισωματική απόκριση και ο συνδυασμός αυτών των δυο να αποδίδει πολύ περισσότερο από ότι, από ότι το ίδιο εμβόλιο και στις δυο δόσεις.

            Τι σημασία μπορεί να έχουνε αυτά τα σχήματα με διαφορετικά εμβόλια, τα μεικτά ή τα ετερόλογα, όπως λέγονται: Θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις διότι πρώτον, τα σχήματα αυτά πολύ επωφελή για ανοσοκατασταλμένα άτομα και ιδίως για μεταμοσχευμένους, όπου η χορήγηση τους, της σειράς των πρωταρχικών εμβολίων σε ορισμένους πληθυσμούς αυτής της ομάδος, υστερεί σημαντικά στην ανοσοαπόκριση.

Επίσης, θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι τέτοιου είδους συνδυασμός εμβολίων θα διευκολύνει την εφαρμογή των εμβολίων και σε χώρες που η διαθεσιμότητα όλων των τύπων των εμβολίων δεν είναι πάντα προσιτή.

Είναι, δηλαδή, μια νέα κατάσταση, η οποία θα διαμορφώσει και  διαφορετική, ίσως, στρατηγική σε ορισμένους τομείς του εμβολιασμού.

Θα πρέπει να πούμε ότι επί του παρόντος, ο ετερόλογος αυτός συνδυασμός εφαρμόζεται μόνο για επαναληπτική δόση.

Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας στην τρίτη δόση χορηγούνται τα εμβόλια mRNA, ανεξαρτήτως του βασικού αρχικού σχήματος του εμβολιασμού.

Πρόσφατα, διατυπώθηκε σύσταση, μετά από έγκριση των διεθνών φορέων αξιολόγησης, του FDA, CDC και της ACIP, η έγκριση για τον εμβόλιο, όπως έχω αναφέρει, Johnson & Johnson της Jansen και η χορήγηση της επαναληπτικής δόσης λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητος σε σύγκριση με τα άλλα εμβόλια- είναι της τάξης του 74%- συστήνεται να γίνεται δυο μήνες μετά την δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Πρέπει να πούμε ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε όλες τις επαναληπτικές δόσεις και της επιλογής μελλοντικά του εμβολίου που θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.

            Όπως και μόλις σήμερα, εγκρίθηκε για επαναληπτική δόση από τον ΕΜΑ, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, η χορήγηση ως επαναληπτικής δόσης του Moderna, η μισή δόση.

            Να θυμίσω ότι η δοσολογία του εμβολίου της Moderna ήταν γύρω στα 100 μικρογραμμάρια, τώρα συστήνεται για τον επανεμβολιασμό η μισή δόση της Moderna, δηλαδή τα 50 μικρογραμμάρια.

            Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι το πιο σημαντικό σε αυτήν την περίοδο είναι στον καιρό τους, έγκαιρα να γίνουν τα εμβόλια που πρέπει. Και το εμβόλιο της γρίπης και η 3η δόση του εμβολίου για τα άτομα που μέχρι σήμερα έχει προγραμματιστεί, και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν και να εμβολιαστούν.

            Και με αυτό το τελείωμα με τις πολλές «τσιμπιές» των εμβολίων, μου ήρθε στο μυαλό ένα γνωμικό σχετικό με τη σύνεση, ότι « στην ώρα της μια βελονιά σε γλυτώνει από εννιά»

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ: Καλησπέρα και από μένα. Ξεπεράσαμε τα 12.795.000 εμβολιασμούς. Περισσότερα από 6.600.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 63% επί του γενικού πληθυσμού και 71,4% επί του ενήλικου πληθυσμού.

            Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι  68,7% του γενικού πληθυσμού και 79,7% του ενήλικου πληθυσμού.

            Περισσότερα από 6.350.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60,5% επί του γενικού πληθυσμού και 69,8% επί του ενήλικου πληθυσμού.

            Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι  64,7% επί του γενικού πληθυσμού και 74,5% επί του ενήλικου πληθυσμού.

            Τις τελευταίες 10 μέρες 70.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης και αναφέρω τώρα τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλιακή ομάδα. Είχαμε καιρό να τα δώσουμε.

            Στην ηλικιακή ομάδα 85 και άνω έχει εμβολιαστεί το 75,3%  80 – 84 το 74,4%,  75 – 79 το 86,4%, 70  – 74 το 80,8%,  65-69 82,9%, 60-64 79,4%, 55-59 77,8%, 50-54 75,2%, 45-49 72,9%, 40-44 69%, 35-39 62,5%, 30-34 62,7%, 25-29 63%, 18-24 60,2%, 15-17 35,8% και 12-14 21,4%.

Σε σχέση με την τρίτη δόση, έχουν ήδη εμβολιαστεί 300.000 συμπολίτες μας και 35.000 έχουν κλείσει τα ραντεβού. Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατάκοιτων έχουν υποβληθεί 14.000 για εμβολιασμό και ήδη έχουν εμβολιαστεί 11.700 συμπολίτες μας.

Σε σχέση με τους ιδιώτες γιατρούς, παρατηρείται μία σχετική αύξηση. Έχουμε ενταγμένους 224 γιατρούς και 20 πολυϊατρεία και μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3.639 εμβολιασμοί, 1.358 στα ιατρεία και 2.287 κατ’ οίκον.

Κάποιες χρηστικές πληροφορίες. Σε σχέση με τη δεύτερη δόση για το εμβόλιο του Johnson&Johnson που ήδη αναφέρθηκε η Καθηγήτρια, η κυρία Θεοδωρίδου, η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού που έχουν κλείσει δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού, τουλάχιστον δύο μήνες από την ημερομηνία του εμβολιασμού, θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου.

Αναφέρω ξανά ότι τα άτομα αυτά θα μπορούνε να κάνουνε δεύτερη δόση με Johnson&Johnson, είτε mRNA εμβόλιο, Pfizer αρχικά και τις επόμενες ημέρες θα προσαρμόσουμε, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται και με Moderna.

Την επόμενη εβδομάδα θα σταλεί υπενθυμιστικό SMS στους πολίτες που πληρούν τα κριτήρια για τρίτη δόση για να τους υπενθυμίσουμε ότι μπορούν να κλείσουνε το ραντεβού τους για την τρίτη δόση.

Και τέλος μία αλλαγή στο ραντεβού στο emvolio.gov.gr. Θα αναγράφεται πλέον, δίπλα από το εμβολιαστικό κέντρο, το είδος του εμβολίου που διενεργείται. Και αυτό θα γίνει από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.