ΕΝΘΕ για παγκόσμια ημέρα διακοπής καπνίσματος

ΕΝΘΕ για παγκόσμια ημέρα διακοπής καπνίσματος

ΕΝΘΕ για παγκόσμια ημέρα διακοπής καπνίσματος

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος η 31 Μαΐου και σύμφωνα με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας, μεταξύ των νοσημάτων που αποδίδονται κυρίως στο κάπνισμα συγκαταλέγονται η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που αποτελεί παγκοσμίως την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας και ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚΠ), που είναι ο πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί την μόνη πρόληψη τόσο για τη ΧΑΠ όσο και για τον ΚΠ.

ΕΝΘΕ για παγκόσμια ημέρα διακοπής καπνίσματος

Μάλιστα με αφορμή την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος η ΕΝΘΕ ανακοινώνει:

Την επανενεργοποίηση των δραστηριοτήτων σε σχέση με την πρώιμη διάγνωση της ΧΑΠ και του ΚΠ σύμφωνα με τις πρόσφατες εισηγήσεις της, οι οποίες είχαν υιοθετηθεί από το Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας – ΗΠΙΟΝΗ, του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ανεστάλη εξ αιτίας της πρόσφατης πανδημίας.

Την ενθάρρυνση και προτροπή όλων των πνευμονολόγων, ιδίως των μελών της, για την συνταγογράφηση της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος (LDCT) σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, στο πλαίσιο του προ συμπτωματικού ελέγχου του ΚΠ, ως τη μόνη εξέταση η οποία οδηγεί στη έγκαιρη διάγνωση, κατά συνέπεια στην οριστική του αντιμετώπιση.

Με την αφορμή τον εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος, η ΕΝΘΕ με ιδιαίτερη χαρά προσφέρει δωρεάν σε όποιον ειδικευόμενο πνευμονολόγο επιθυμεί ένα οξύμετρο δακτύλου, ως συμβολική πράξη υπενθύμισης των βλαπτικών επιδράσεων του