Τα Πανελλήνια Σεμινάρια, κάθε χρόνο, συγκεντρώνουν αμείωτο το ενδιαφέρον της καρδιολογικής κοινότητας

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία : Πανελλήνια σεμινάρια ομάδων εργασίας 14-17 Μαΐου 2021

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία : Πανελλήνια σεμινάρια ομάδων εργασίας 14-17 Μαΐου 2021

Με κύριο στόχο τη μετάδοση τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Καρδιολογία, πραγματοποιούνται –διαδικτυακά- τα Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ, στο διάστημα 14-17 Μαΐου 2021.

Το link παρακολούθησης του διαδικτυακού συνεδρίου είναι:

  https://webtv.hcs.gr/oe21

Τα Πανελλήνια Σεμινάρια, κάθε χρόνο, συγκεντρώνουν αμείωτο το ενδιαφέρον της καρδιολογικής κοινότητας, καθώς οι Ομάδες Εργασίας της ΕΚΕ, λειτουργώντας στο πρότυπο των αντίστοιχων ομάδων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, παρουσιάζουν στοχευμένη, επίκαιρη και πολύπλευρη επιστημονική γνώση. Και φέτος δίνεται βήμα σε πεπειραμένους αλλά και σε νέους Καρδιολόγους να παρουσιάσουν το ερευνητικό έργο των Ομάδων καθώς και τις νέες εξελίξεις και τεχνολογίες στο πεδίο της Καρδιολογίας.

Κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού συνεδρίου θα αναδειχτούν όλα τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα στην Καρδιολογία,  με έμφαση στην επίδραση της Covid- 19 στο καρδιαγγειακό σύστημα και την αντιμετώπισή της, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις και το πρόγραμμα των νέων Ομάδων Εργασίας της ΕΚΕ και –συγκεκριμένα- των Ομάδων Εργασίας Σακχαρώδη Διαβήτη, Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, Ψηφιακής Καρδιολογίας και της ΟΕ Καρδιογκολογίας.

Παρακάτω καταγράφονται κάποια από τα όσα ενδιαφέροντα θα ανακοινωθούν στο Διαδικτυακό Συνέδριο των Ομάδων Εργασίας.

ΟΕ Ψηφιακής Καρδιολογίας

Η ψηφιακή εποχή έχει εισέλθει στην καθημερινότητα της ιατρικής πράξης, ιδιαιτέρως στην εποχή του Covid-19. Με τις νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί (πχ. 5G) η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου Ιατρικού φακέλου και οι διάφορες ψηφιακές ιατρικές εφαρμογές στην κλινική πράξη, θα βοηθήσουν στην καλύτερη παρακολούθηση των καρδιολογικών ασθενών. Η έλευση όλων αυτών των νέων τεχνολογίων, δημιουργεί νέες προκλήσεις και στην σχέση ιατρού – ασθενή. Σε αυτό το πλαίσιο ακολουθεί και η νομική πρόκληση μετά από τις εξελίξεις τόσο στην τεχνολογία, όσο και στις δυνατότητες και κινδύνους που απορρέουν από αυτήν. Το παρόν σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης είναι μία σαφής πρόκληση – βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Οι δυνατότητες όμως της τεχνολογίας έχουν ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες της υπάρχουσας εφαρμογής, η οποία χρήζει άμεσης και ριζικής τροποποίησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών – πολιτών, των χρηστών – ιατρών και τέλος του συστήματος υγείας για περισσότερες και ποιοτικότερες παροχές υπηρεσιών.

ΟΕ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Το πρόγραμμα της Ομάδας Εργασίας Πρόληψης και Αποκατάστασης  είναι πολυθεματικό όπως άλλωστε και το σύνολο των ιατρικών καρδιολογικών αντικειμένων που έχει η ομάδα στο θεματολόγιο της.  Πιο συγκεκριμένα τα σύγχρονα όπλα της ιατρικής, εμβόλια και μονοκλωνικά αντισώματα στη μάχη του πολέμου ενάντια στην πανδημία του κορωνοιού COVID-19, ό,τι πιο επίκαιρο στη σημερινή πραγματικότητα. Εξ ίσου ενδιαφέρουσα και η διάλεξη του προγράμματος για τον ρόλο της Καρδιοαναπνευστικής Δοκιμασίας Κόπωσης και τα όπλα που προσφέρει στον κλινικό καρδιολόγο στην ιατρική του καθημερινότητα, για την αντιμετώπιση των καρδιακών νοσημάτων.

Στα στρογγυλά τραπέζια διαπραγματεύονται θέματα πρόληψης παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως οι δυσλιπιδαιμίες και το κάπνισμα και αντιμετώπισης κινδύνων που προέρχονται από την πανδημία COVID-19. Επίσης θέματα που αφορούν την άσκηση και τη συμβολή της στη καρδιαγγειακή υγεία, όπως και θέματα από την καρδιαγγειακή αποκατάσταση και πως μπορεί αυτή να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας των ασθενών με καρδιακές παθήσεις. Τέλος οι νέες προοπτικές από παλαιά και καινούργια φάρμακα για τις καρδιακές παθήσεις, στη φαρμακευτική αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.

ΟΕ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η κατάλυση της ΚΜ είναι μια εδραιωμένη επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης ΚΜ. Παρόλα αυτά παραμένει υπό συζήτηση εάν πέρα από τον έλεγχο των συμπτωμάτων βελτιώνει στην επιβίωση. Παράλληλα το ποια ομάδα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ωφελείται από την κατάλυση ώστε να αποτελέσει θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής είναι αμφιλεγόμενο και προς διερεύνηση ζήτημα. Και τα δύο αυτά θέματα θα συζητηθούν διεξοδικά στο τραπέζι της επεμβατικής θεραπείας αρρυθμιών (Δευτέρα 08.30-10.00).  Στο ίδιο τραπέζι θα αναλυθεί η επεμβατική στρατηγική κατάλυσης σύμπλοκων κοιλιακών ταχυκαρδιών σε ασθενείς με δομική καρδιοπάθεια, όπου και θα αναπτυχθούν οι νέες τεχνικές προσέγγισης.

Το απλό ΗΚΓ ως εργαλείο διαστρωμάτωσης κινδύνου σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο, όπως οι ασθενείς με διαυλοπάθειες, είναι ένα πρακτικό και ιδιαίτερα χρήσιμο θέμα που θα αναπτυχθεί στο τραπέζι των 11.30-13.00.

Επίσης αιφνίδιος θάνατος και συγκοπή σε ασθενείς με και χωρίς δομική καρδιοπάθεια θα αναπτυχθούν με επικέντρωση στην μη επεμβατική διαστρωμάτωση του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου καθώς και στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις της Νευροκαρδιογενούς συγκοπής.

Τέλος θα υπάρξουν τρεις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαλέξεις πάνω στις Κατευθυντήριες Οδηγίες για Κολπική Μαρμαρυγή, Δεδομένα από το Registry των Βηματοδοτών / ΗΦΕ και Ψηφιακή Καρδιολογία.

Στη διάρκεια των Σεμιναρίων διοργανώνεται  για πρώτη φορά Πανελληνίως και κάτω από την αιγίδα της EHRA το ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ EHRA ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗΣ ΡΥΘΜΟΥ, απευθυνόμενο σε Έλληνες καρδιολόγους /Ηλεκτροφυσιολόγους μετά από πρωτοβουλία της ΟΕ Ηλεκτροφυσιολογίας & Βηματοδότησης και με σύμφωνη γνώμη της ΕΚΕ.

ΟΕ ΚΑΡΔΙΟ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ                                

Η επιστημονική εκδήλωση της Oμάδα Εργασίας  Καρδιο-Ογκολογίας θα λάβει χώρα την Δευτέρα 17 Μαΐου 2021. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας θα συζητηθούν από έγκριτους ομιλητές με την βοήθεια καταξιωμένων Προέδρων θέματα που άπτονται της θεματολογίας της Καρδιογκολογίας. Έτσι, θα συζητηθούν θέματα όπως η καρδιακή ανεπάρκεια η στεφανιαία νόσος, αρρυθμιολογικά προβλήματα και η περικαρδιακή συμμετοχή. Επιπρόσθετα, θέματα όπως διαστρωμάτωση κινδύνου, διαγνωστική προσέγγιση και θρομβοεμβολική νόσος. Τέλος θα γίνει προσπάθεια απεικόνισης του γίγνεσθαι σε Ελληνικό επίπεδο.

Ο.Ε.  ΗΧΩΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Κυριακή 16.5.2021

– Βασικές γνώσεις και σύγχρονες τεχνικές στην ηχωκαρδιογραφία.

Καλές οι πρώτες αλλά χρειάζομαι και τις δεύτερες…και το αντίστροφο

– Βαλβιδοπάθειες. Είναι το ηχωκαρδιογραφικό εργαστήριο  ο πυρήνας της διαχείρισής τους;

– Επεμβατική Καρδιολογία. Μήπως είναι πολύ βασικός ο ρόλος του ηχωκαρδιολόγου?

Ασυμπτωματικές βαλβιδοπάθειες. Να επέμβω ή να παρακολουθώ?

– Υπερηχογράφημα πνευμόνων. Πρέπει κάποια στιγμή να το μάθουμε καλά

– Τεχνητή νοημοσύνη στην Ηχωκαρδιολογία. Εντυπωσιακό, αλλά… θα έχω ρόλο μετά από 10 χρόνια?

– ‘Με μια ματιά’. Ο ρόλος της ηχωκαρδιογραφίας σε βασικές κλινικές οντότητες, σε 10 λεπτά

Επίκαιρα θέματα:

– Καρδιακή ανακοπή. Τί το χρειάζομαι το υπερηχογράφημα?

– Μυοκαρδιακό έργο. Η αρχή του τέλους για το strain?

– Απεικόνιση καρωτίδων. Γιατί όχι και οι καρδιολόγοι?

– Μυοκαρδιακός ασυγχρονισμός. Είναι ακόμα ο υπέρηχος εκτός?

– Φορητό ηχωκαρδιογράφημα και Ηχωκαρδιογράφημα χειρός.  Μήπως να αφήνω σιγά, σιγά το στηθοσκόπιο στο σπίτι?

Διαδραστικό ηχωκαρδιογραφικό φροντιστήριο στη βάση κλινικών περιστατικών. ΄΄Δημήτριος Μπελντέκος΄΄.

Έξι δύσκολα περιστατικά – τρείς πολύ δυνατές ομάδες – Ποιος θα επικρατήσει φέτος?

Δευτέρα 17.5.2021

How to do session στις νεότερες τεχνικές μυοκαρδιακής παραμόρφωσης και την τριδιάστατη ηχωκαρδιογραφία,

με τις νεότερες μεθόδους εκπαίδευσης από απόσταση.

Να μπούμε στον υπολογιστή σας, να διορθώσουμε τις μετρήσεις σας?

Σεμινάριο για ειδικευόμενους: Τί πρέπει να γνωρίζουν για τις εξετάσεις πιστοποίησης – ειδικότητας- εξειδίκευσης σε ότι αφορά την Ηχωκαρδιογραφία

Οι ειδικευόμενοι ΠΡΕΠΕΙ να μας ενδιαφέρουν.

ΟΕ Αορτής και Περιφερικών Αγγείων

Το φετινό πρόγραμμα ομιλιών στο πλαίσι της Ομάδας Εργασίας Αορτής και Περιφερικών Αγγείων περιλαμβάνει αναφορές σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων των δυο βασικών πυλώνων της θεματολογίας της Ομάδας: την διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων περιφερικών αγγείων και αορτής και των λειτουργικών δοκιμασιών των περιφερικών αγγείων.

Ο νέος διαγνωστικός αλγόριθμος και η ταξινόμηση των παθήσεων των αρτηριών των κάτω άκρων καθώς και τα νεότερα δεδομένα πάνω στις θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσω της άσκησης, της ενδοαγγειακής και χειρουργικής παρέμβασης θα αναλυθούν από εξαίρετους συναδέλφους με μεγάλη εμπειρία πάνω στο χώρο (Σάββατο 15.35-16.35 μμ).

Με ενδιαφέρον πρόκειται να παρακολουθήσουμε εξίσου επίκαιρες εξαιρετικές ομιλίες με πρακτικές συμβουλές όσον αφορά την αντιμετώπιση και παρακολούθηση ασθενών με ανευρύσματα της θωρακικής και κοιλιακής αορτής, τη σημασία της απεικόνισης στη διάγνωση και διαχείριση των ασθενών αυτών αλλά και τη δυνατότητα πρόληψης αυτών (Σάββατο 17.35-18.35 μμ).

Οι λειτουργικές δοκιμασίες των περιφερικών αγγείων μας δίνουν τη δυνατότητα να μελετήσουμε την επίδραση ποικίλλων κλασικών και μη κλασικών παραγόντων κινδύνου στο καρδιαγγειακό σύστημα και να πάρουμε προγνωστικές πληροφορίες. Στο φετινό πρόγραμμα θα παρακολουθήσουμε ομιλίες με τα πιο σύγχρονα δεδομένα πάνω στη συσχέτιση δύσκολων στη διαχείριση παθήσεων όπως το σκληρόδερμα, οι νευροψυχιατρικές παθήσεις και η καρδιακή ανεπάρκεια με τη λειτουργικότητα των αγγείων, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε την πιο επίκαιρη ίσως ομιλία για τη συσχέτιση της λοίμωξης COVID-19 με τη δυσλειτουργία του αγγειακού ενδοθηλίου που αποτελεί ίσως τη βάση για τις καρδιαγγειακές επιπλοκές  της λοίμωξης (Σάββατο 16.35-17.35 μμ).

Τέλος, στο τελευταίο τραπέζι της Ομάδας θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα πάνω στην επίδραση κλασσικών και νεότερων θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως η άσκηση, τα νεότερα καπνικά προϊόντα, νεότερα χημειοθεραπευτικά σχήματα αλλά και οι νεότερες προσθήκες στη φαρμακοθεραπεία εναντίον της καρδιακής ανεπάρκειας (ARNIs&SGLT2i), πάνω σε λειτουργικές δοκιμασίες των αγγείων και κατά πόσο αυτές οι επιδράσεις σχετίζονται με τα επωφελή ή επιζήμια αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων στο καρδιαγγειακό σύστημα (Σάββατο 19.00-20.00 μμ).

ΟΕ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ, ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
  • Τονίζονται οι διαγνωστικές εξελίξεις από τη βασική έρευνα και τον απεικονιστικό έλεγχο καθώς και οι νεότερες θεραπείες στις Μυοκαρδιοπάθειες και εξετάζονται οι Μυοκαρδιοπάθειες από την οπτική των Παιδιατρικών Μυοκαρδιοπαθειών, της Μυοκαρδίτιδας και της Αμυλοείδωσης: 08.30-10.00πμ
  • Ο ρόλος της Μοριακής Γενετικής στις Μυοκαρδιοπάθειες και η εξέχουσα σημασία της Παθολογοανατομικής διάγνωσης κυρίως στην πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου αναπτύσσονται σε δύο σημαντικές διαλέξεις 00-10.30 και 11.00-11.30.
  • Για την πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, παρουσιάζεται επίσης ο ρόλος του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακρίβειας, εξετάζονται οι δυνατότητες πρόληψης που δίνει η επίκαιρη διαστρωμάτωση κινδύνου στην Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια, η εφαρμογή του προαγωνιστικού ελέγχου και η εξετάζεται η σημασία της εκτακτοσυστολικής κοιλιακής αρρυθμίας: 30 -13.00.
ΟΕ ΚΑΡΔΙΟΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ

Η ομάδα εργασίας της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και εντατικής θεραπείας, βασίζει το έργο της στην προσπάθεια εκπαίδευσης των υγειονομικών και του κοινού στην βασική και εξειδεικευμένη ΚΑΡΠΑ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το έτος της πανδημίας του Covid 19, η ΟΕ της ΚΑΡΠΑ, συνέχισε το εκπαιδευτικό και ενημερωτικό της έργο πραγματοποιώντας σεμινάρια BLS και ALS κυρίως με διαδικτυακή ή υβριδική μορφή, με βάση της οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναζωογόνησης, με ταυτόχρονη  εκπαίδευση των υγειονομικών των εμβολιαστικών κέντρων στην ΚΑΡΠΑ, όπως αυτό ορίστηκε με νομοθετική ρύθμιση.  Ταυτόχρονα, οι αναθεωρημένες οδηγίες τόσο της βασικής όσο και της εξειδικευμένης ΚΑΡΠΑ, οι οποίες δημοσιεύτηκαν από την ομάδα μας στην Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση, ήταν οι πρώτες που υιοθετήθηκαν από τον ΕΟΔΥΥ και δημοσιοποιηθήκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού αποτελώντας επίσημες οδηγίες του κράτους.

Το τελευταίο έτος χαρακτηρίστηκε από την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είναι πλέον ο μόνος επίσημος φορέας παροχής πιστοποιημένων σεμιναρίων ΚΑΡΠΑ, αφαιρώντας αυτήν την  ιδιότητα από το ΚΕΣΥ. Τέλος η ερευνητική δραστηριότητα   της ομάδας χαρακτηρίστηκε από 5 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, με την σημαντικότερη να συνοψίζει την εκπαιδευτική δραστηριότητα της τελευταίας 3ετίας με 210 σεμινάρια BLS και πάνω από 5.500 εκπαιδευόμενους.

ΟΕ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

Ενδιαφέρουσα  θεματολογία όπως  «την επίπτωση της πανδημίας COVID-19 στην Καρδιοχειρουργική», τις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική της αορτής στις 9:00, τη δυναμική αντιπαράθεση της διακαθετηριακής έναντι της κλασσικής χειρουργικής αντιμετώπισης της Αορτικής βαλβίδος στις 10:00 και τη στρογγυλή τράπεζα: «Σύρματα και νυστέρια» που διαπραγματεύεται τις περιοχές όπου η χειρουργική συναντά και αλληλεπιδρά με τις διακαθετηριακές τεχνικές (11π.μ.).

ΟΕ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

Η μέρα ξεκινά με τις Εξελίξεις στις Δομικές Καρδιοπάθειες.

Από τις 8:30 έως τις 10:00 θα μάθουμε για τις νεότερες εξελίξεις της TAVI  σε ειδικές ομάδες,  όπως οι ασθενείς χαμηλού χειρουργικού κινδύνου, και οι ασθενείς με βιοπροσθετικές βαλβίδες. Ποιες είναι οι επιπλοκές της TAVI και με ποιον τρόπο αντιμετωπίζονται; Ποια είναι η αντιθρομβωτική αγωγή μετά την TAVI και για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να χορηγείται; Οι νεότερες εξελίξεις στις διακαθετηριακές παρεμβάσεις για την  μιτροειδή, τριγλώχινα βαλβίδα  και Ανοιχτό Ωοειδές Τρήμα ( PFO).

Στο επόμενο στρογγυλό τραπέζι 10:00-10:40,  μία Κριτική προσέγγιση στις πιο σημαντικές μελέτες του 2020 και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν την καθημερινή μας πράξη,  ενώ από τις 10:40- 11:00 ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας θα μας αναλύσει την πρώτη καταγραφή των Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων στη χώρα με την μελέτη ΗΛΙΑΚΤΙΣ.

Από τις 12:30-14:00, θα ενημερωθούμε για τον τρόπο αντιμετώπισης και τα προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε όταν επεμβαίνουμε σε Σύμπλοκες βλάβες στο Στεφανιαίο Δίκτυο (ασβέστωση, χρόνιες ολικές αποφράξεις, πολυαγγειακή νόσος, βλάβες διχασμού, νόσος στελέχους, STEMI, φλεβικά μοσχεύματα).

Από τις 15:30-16:30 θα ενημερωθούμε για τη Φαρμακευτική αγωγή στη Στεφανιαία Νόσο με ιδιαίτερη έμφαση σε ειδικές ομάδες ασθενών όπως είναι οι ασθενείς υψηλού αιμορραγικού κινδύνου και ασθενείς με συννοσηρότητες.

Από τις 16:30 έως τις 17:30 θα συζητήσουμε για τις ενδείξεις και τα αποτελέσματα της Αγγειοπλαστικής σε ειδικές ομάδες πληθυσμού οι οποίες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στις μεγάλες κλινικές μελέτες.

Από τις 17:30-18:30 δίδεται η ευκαιρία συζήτησης και προβληματισμού πάνω σε Ενδιαφέροντα περιστατικά από την καθημερινή κλινική πράξη και τον τρόπο διαχείρισης τους.

Από τις 19:00 με 19:30 διακεκριμένη διάλεξη με θέμα την Επεμβατική Αντιμετώπιση Σύμπλοκων Στεφανιαίων Βλαβών το 2021.

Από τις 19:30 με 21:00η καθιερωμένη συνάντηση με τους Καρδιοχειρουργούς μας. Λογομαχίες μεταξύ Επεμβατικών Καρδιολόγων και Καρδιοχειρουργών για την αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, τη σοβαρή στένωση της αορτικής ,και της σοβαρής ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας.

Από τις 18:30 με 19:30,σε παράλληλη σύνδεση θα έχουμε την παρουσίαση και συζήτηση της πολύ σημαντικής Ερευνητικής δραστηριότητας των Αιμοδυναμικών Εργαστηρίων της χώρας μας.

ΟΕ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Στη σύγχρονη αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης κεντρικό ρόλο παίζει ο συνδυασμός διαφορετικών κατηγοριών αντιυπερτασικών φαρμάκων σε 1 χάπι ως πρώτο βήμα θεραπείας στην πλειοψηφία των υπερτασικών ασθενών. Η σωστή εκτίμηση της αρτηριακής πίεσης εκτός ιατρείου προσφέρει «πολύτιμη» πληροφορία στον κλινικό ιατρό και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωστής διάγνωσης της υπέρτασης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της επιτυχίας της θεραπευτικής παρέμβασης.

Τα χαμηλότερα όρια στόχου για την αρτηριακή πίεση και η αντιμετώπιση του ολικού καρδιαγγειακού κινδύνου στους υπερτασικούς θα πρέπει να είναι σήμερα η κύρια στρατηγική θεραπείας. Η μελέτη της συμμόρφωσης στην αγωγή και κυρίως η βελτίωση της τελευταίας με παρεμβάσεις σε επίπεδο ιατρού-ασθενούς και συστήματος υγείας (ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας COVID-19) είναι σημαντική για την αντιμετώπιση της δύσκολα ρυθμιζόμενης υπέρτασης.

ΟΕ ΑΠΕΙΚΟΝΟΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

Θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα στην απεικόνιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ισχαιμικής και μη αιτιολογίας και θα προβληθεί η συμβολή της απεικόνισης στην καρδιοογκολογία. Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις στη στεφανιαία νόσο, με έμφαση στη συμβολή της απεικόνισης στη διάγνωση και διαχείριση των ασθενών. Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόβλεψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, στο ρόλο της απεικόνισης μετά την ISCHEMIA Trial, στη διάγνωση ισχαιμικής νόσου μικρών αγγείων, αλλά και στην απεικόνιση αρρυθμογενούς υποστρώματος σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Πέραν των διακεκριμένων Ελλήνων ομιλητών, καθοριστική στην επιτυχία του προγράμματος είναι και η συμβολή προσκεκλημένων ομιλητών από κέντρα διεθνούς κύρους στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με ομιλίες στο ρόλο της απεικόνισης στην καρδιακή αμυλοείδωση και σαρκοείδωση, στην εκτίμηση της  επίδρασης της COVID-19 στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης και νεότερων απεικονιστικών βιοδεικτών πρόβλεψης καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με ιδιαίτερου ενδιαφέροντος περιστατικά που ανέδειξαν τον συμπληρωματικό ρόλο των διαφόρων απεικονιστικών τεχνικών στη συνολική, βέλτιστη διαχείριση του καρδιολογικού ασθενή.