Ελληνική Συμμαχία για τον HPV: «Η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης στο επίκεντρο για την αντιμετώπιση του ιού»

Ελληνική Συμμαχία για τον HPV: «Η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης στο επίκεντρο για την αντιμετώπιση του ιού»

Ελληνική Συμμαχία για τον HPV: «Η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης στο επίκεντρο για την αντιμετώπιση του ιού»

Η Ελληνική Συμμαχία για τον HPV παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των Φορέων Υγείας σχετικά με τον ιό HPV και τα σχετιζόμενα με αυτόν νοσήματα. Η σημασία της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της HPV λοίμωξης, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή θεραπευτική αντιμετώπιση των σχετιζόμενων με την HPV λοίμωξη νοσημάτων δεν έλειψαν από την ατζέντα των ομιλιών.

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), είναι σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών: του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Φέτος, η Συμμαχία συστρατεύεται στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την επίτευξη τριών στόχων μέχρι το 2030:

  • Να έχει εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών ηλικίας κάτω των 15 ετών
  • Να εξεταστεί το 70% των γυναικών ηλικίας 35-45 ετών με HPV testing
  • Να τύχει σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης το 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Με την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου, χαιρετισμό απεύθυναν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. Συγκεκριμένα, η κα Γραμματόγλου Ζωή μεταξύ άλλων ανέφερε «Είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία προγράμματος εμβολιασμού για τον ιό HPV για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας που βρίσκεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη φάση της ζωής του (αγόρια και κορίτσια),καθώς και ο προ συμπτωματικός έλεγχος των γυναικών με HPV testing σε ηλικία 35 και 45 ετών, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να υπάρξει σε ορατό χρονικό διάστημα εξάλειψη της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου που οφείλονται στον ιό HPV, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και τύποι καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Στη μάχη κατά του καρκίνου οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να  συνεργαστούμε στενά, ώστε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια».

Έπειτα η κα Κουκουγιάννη Μένια είπε χαρακτηριστικά «Η πρόληψη είναι το μεγάλο στοίχημα για την εξάλειψη του καρκίνου. Οι καρκίνοι που ο ιός HPV προκαλεί, μπορούν να προληφθούν, ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί. Αυτό είναι το μήνυμα και ο στόχος της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV. Ευχαριστούμε τους φορείς που αγκάλιασαν  αυτή την πρωτοβουλία. Είμαστε 18 φορείς ενωμένοι ενάντια στον ιό HPV και καλούμε ακόμη περισσότερους να στηρίξουν την Ελληνική Συμμαχία για τον HPV».

Στη συνέχεια, η κα Πασακοπούλου Αναστασία δήλωσε: «Έχουμε σήμερα τη χαρά να βρισκόμαστε στην επετειακή αυτή εκδήλωση διεκδικώντας τα αυτονόητα! Τη στήριξη της πολιτείας με σκοπό την καταπολέμηση του ιού HPV με αποτέλεσμα την εξαφάνιση όλων των καρκίνων που προκαλούνται από αυτόν. Ευχαριστούμε θερμά τους Επιστημονικούς Φορείς και Υποστηρικτές μας που έχουν συστρατευτεί μαζί μας με τον κοινό αυτό στόχο».

Συνολικά, έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, αλλά και επιστημονικών και πολιτικών φορέων του τομέα Υγείας, αναφορικά με τους σκοπούς της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HVP, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του ιού HPV σε αγόρια και κορίτσια, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού των αγοριών έναντι του ιού HPV στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, η εκπόνηση και εφαρμογή Εθνικού Προγράμματος Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και η υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας.

Ο κ. Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης & Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας HPV, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη νόσο. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «Στην Ευρώπη η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) ανέρχεται σε 11,2/100.000 γυναίκες/έτος με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυναίκες/έτος, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων. Στην Ελλάδα η επίπτωση του ΚΤΜ ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυναίκες και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000. Ο ΚΤΜ αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γονιμότητας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων. Όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ., έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία για να σταματήσουμε το να υποφέρουν και να πεθαίνουν γυναίκες από ΚΤΜ, μια νόσο που μπορεί να προληφθεί. Η εξάλειψη του ΚΤΜ είναι δυνατή σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα να ζήσουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτή την ασθένεια».

Συμπληρωματικά είπε πως :

Στην Ευρώπη η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) ανέρχεται σε 11,2/100.000 γυν./έτος. με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυν./έτος, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών αλλοιώσεων (CIN2+).1 Στην Ελλάδα η επίπτωση  ΚΤΜ ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυν. και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000 γυναίκες.2 Ο ΚΤΜ αποτελεί τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γονιμότητας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Σε χώρες με υψηλή (>75%) πληθυσμιακή κάλυψη με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) – υπεύθυνου για την ανάπτυξη του ΚΤΜ και ορισμένων άλλων καρκίνων, π.χ. πρωκτού, στοματοφάρυγγα, αιδοίου, πέους κ.ά. -, έχει ήδη σημειωθεί σημαντικότατη ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά και του διηθητικού ΚΤΜ (Φινλανδία, Σουηδία, Μεγ. Βρετανία). Στην Ελλάδα ο HPV-εμβολιασμός των κοριτσιών συμπεριλαμβάνεται men στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι σήμερα είναι χαμηλή (<44%).

Τον Ιούλιο 2021 ο Π.Ο.Υ. εξέδωσε νέες αναλυτικές κατευθυντήριες οδηγίες Προσυμπτωματικού Ελέγχου για ΚΤΜ, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται με HPV DNA test, από την ηλικία των 30 ετών και κάθε 5-10 χρόνια. Κατά την διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, πολλές προηγμένες χώρες (Αυστραλία, USA, UK, EU) άλλαξαν τα υπάρχοντα Προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου αντικαθιστώντας το τεστ Παπανικολάου με το πολύ πιο αποτελεσματικό HPV DNA test. Η ηλικία έναρξης του ελέγχου είναι τα 25 ή 30 έτη, τα μεσοδιαστήματα ελέγχου τα 5-10 έτη και σε ορισμένες χώρες προτείνεται επισήμως και η αυτολήψη κολποτραχηλικού δείγματος (self-sampling) για την διενέργεια HPV DNA test. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για ΚΤΜ. Ο έλεγχος  διενεργείται με τεστ Παπανικολάου, ευκαιριακά και με πλημμελή συμμετοχή των γυναικών. Έτσι, η θνησιμότητα του ΚΤΜ στην Ελλάδα δεν ελαττώθηκε κατά την διάρκεια της τελευταίας 40ετίας – σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες -, παραμένοντας  σχετικά σταθερή, με πολύ μικρές μεταβολές και τελευταία αυξητικές τάσεις.

Όπως αναφέρει ο Π.Ο.Υ., έχουμε τις γνώσεις και τα εργαλεία για να σταματήσουμε το να υποφέρουν και να πεθαίνουν γυναίκες από ΚΤΜ, μια νόσο που μπορεί να προληφθεί. Η εξάλειψη του ΚΤΜ είναι δυνατή σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε τα κορίτσια που γεννιούνται σήμερα να ζήσουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτή την ασθένεια.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογικής Ογκολογίας ΕΚΠΑ, ανέφερε: «Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτέλεσε την αιτία θανάτου για εκατομμύρια γυναίκες όχι μόνο των αναπτυσσόμενων αλλά και των ανεπτυγμένων χωρών για αρκετά χρόνια. Οι ευεργετικές προστατευτικές ικανότητες του εμβολίου απέναντι στα οξυτενή κονδυλώματα και τις δυσπλασίες (δηλαδή τις προκαρκινικές αλλοιώσεις) του τραχήλου της μήτρας έχουν ήδη καταγραφεί και δημοσιευθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες. Αυτό το οποίο μένει τώρα είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, καθώς και η σταδιακή ένταξη των αγοριών στα εμβολιαστικά προγράμματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στα επόμενα χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης εξάλειψή του τις επόμενες δεκαετίες».

Συμπληρωματικά είπε :

Η λοίμωξη απο τον ιό HPV είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτέλεσε την αιτία θανάτου για εκατομμύρια γυναίκες όχι μόνο των αναπτυσσόμενων αλλά και των ανεπτυγμένων χωρών για αρκετά χρόνια. Η ανακάλυψη του ιού HPV απο τόνZurHausen στα μέσα της δεκαετίας του ᾽80 και η απόδειξη ότι προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οδήγησε σε μία κούρσα για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του ιού, το οποίο έγινε πραγματικότητα το 2006. Απο τότε, εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο. Οι ευεργετικές προστατευτικές ικανότητες του εμβολίου απέναντι στα οξυτενή κονδυλώματα και τις δυσπλασίες (δηλαδή τις προκαρκινικές αλλοιώσεις) του τραχήλου της μήτρας έχουν ήδη καταγραφεί και δημοσιευθεί σε πολλές επιστημονικές μελέτες ενώ έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες δημοσιεύσεις οι οποίες αφορούν τη μείωση της συχνότητας του διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε χώρες όπου τα εμβολιαστικά προγράμματα ξεκίνησαν νωρίς και υπήρχε λεπτομερής καταγραφή. Αυτὀ το οποίο μένει τώρα είναι να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης καθώς και η σταδιακή ένταξη των αγοριών στα εμβολιαστικά προγράμματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στα επόμενα χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης εξάλειψή του τις επόμενες δεκαετίες.  

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, Παιδίατρος – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων δήλωσε «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων έχει την τιμή και την χαρά να συμμετέχει μαζί με τους άλλους φορείς, στην πολύ μεγάλης σημασίας για την υγεία των παιδιών, προσπάθεια καταπολέμησης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας για να δούμε τις αυριανές γενιές των παιδιών μας να μην προσβάλλονται πλέον από τον επικίνδυνο αυτόν ιό. Να εξαφανίσουμε τους καρκίνους που προκαλεί σε αγόρια και σε κορίτσια».

Έπειτα η κα Ζαχαρένια Σαριδάκη, Παθολόγος – Ογκoλόγος, MD PhD, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Ασκληπιός, Κλινική «Ασκληπειόν Κρήτης», Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Ε.Ο.Π.Ε, κατά την διάρκεια της ομιλίας της ανέφερε «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να τροποποιήσουμε τις πρακτικές απέναντι στον εμβολιασμό κατά του HPV στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες στη χώρα μας, σε 3 άξονες: 1. Διεύρυνση του πληθυσμού στόχου· 2. Διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος· 3. Ενίσχυση της γνώσης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας. Όλοι εμείς οι ογκολόγοι στην ΕΟΠΕ δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τα παραπάνω μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας σε συνεργασία με όλους τους επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς».

Συμπληρωματικά είπε:

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να τροποποιήσουμε τις πρακτικές απέναντι στον εμβολιασμό κατά του HPV στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες στη χώρα μας, σε 3 άξονες.

•      Διεύρυνση του πληθυσμού στόχου: Ο εμβολιασμός θα πρέπει να καλύπτεται από το ελληνικό δημόσιο, και για τα κορίτσια, και για τα αγόρια στην Ελλάδα.

•      Διεύρυνση του ηλικιακού φάσματος: Σε σύμπνοια με τις διεθνείς πρακτικές, κορίτσια και αγόρια, θα πρέπει να εμβολιάζονται από τα 11 με 12 χρόνια τους (με δυνατότητα να μπορεί να ξεκινήσει κανείς και από την ηλικία των 9 ετών) μέχρι και την ηλικία των 26 ετών τουλάχιστον. Κατά περίσταση θα πρέπει να συζητείται εμβολιασμός και πέραν αυτού του ηλικιακού ορίου.

•      Ενίσχυση της γνώσης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας: Ενημέρωση ότι ο εμβολισμός με HPV δεν προστατεύει μόνο τα κορίτσια από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά προστατεύει τα παιδιά μας από όλους τους HPV – σχετιζόμενους καρκίνους (όπως είναι οι καρκίνοι του πρωκτού και λοιπού γεννητικού συστήματος και οι καρκίνοι κεφαλής – τραχήλου). 

Όλοι εμείς οι ογκολόγοι στην ΕΟΠΕ δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για τα παραπάνω μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας σε συνεργασία με όλους τους επιστήμονες και τους αρμόδιους φορείς.

Τέλος, ο κ. Λεωνίδας Γαλερίδης, Advocacy Assistant, European Parliamentary Forum for Sexual & Reproductive Rights (EPF), μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Ελλάδα επιτυγχάνει βαθμολογία 70,7% στον Άτλαντα του EPF σχετικά με την πρόληψη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει το εθνικό της πρόγραμμα εμβολιασμού και στα αγόρια και έτσι να ακολουθήσει τις πρόσφατες οδηγίες του ΠΟΥ καθώς και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, η διοργάνωση του προσυμπτωματικού ελέγχου σε όλο τον πληθυσμό θα αποτρέψει ακόμη περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και θα σώσει ζωές. Τέλος, ο Άτλαντας αναφέρει πως υπάρχει ανεπαρκή παροχή πληροφοριών από το κράτος. Ως εκ τούτου, καλούμε τις ελληνικές αρχές να παρέχουν ακριβείς επιστημονικές πληροφορίες στους πολίτες και να καταπολεμήσουν πιθανούς μύθους που εμποδίζουν τους πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη που προσφέρει η σημερινή επιστήμη».

Η Συνέντευξη Τύπου υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των εταιρειών MSD και Roche.

Λίγα λόγια για την Ελληνική Συμμαχία για τον HPV:

H Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι η σύμπραξη τριών Συλλόγων Ασθενών, του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ», της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Hλικίας, «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων, γυναικών και αντρών, γονέων και μη, καθώς και των φορέων υγείας σχετικά με τον HPV, τις παθήσεις που αυτός προκαλεί, την σημασία της πρωτογενούς (μέσω εμβολιασμού) και  δευτερογενούς πρόληψης (μέσω τακτικού προληπτικού ελέγχου), τον τρόπο έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την σωστή και ενδεδειγμένη θεραπεία σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.