Εκτεθειμένοι σε επαγγελματικούς κινδύνους οι εργαζόμενοι καθαριότητας των Δήμων

Εκτεθειμένοι σε επαγγελματικούς κινδύνους οι εργαζόμενοι καθαριότητας των Δήμων

Εκτεθειμένοι σε επαγγελματικούς κινδύνους οι εργαζόμενοι καθαριότητας των Δήμων – Ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MUC-Training for Health

Η διαρκής έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας καθιστούν ευάλωτους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Το Πρόγραμμα MUC-Τraining for Health, ένα τριετές έργο (01/11/2020 – 31/10/2023) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να καλύψει μεγάλο κενό στην εκπαίδευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Στο έργο συμμετέχουν 3 Δήμοι και 3 ερευνητικοί οργανισμοί από 5 Ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (συντονιστής έργου) και το Ινστιτούτο Prolepsis. Επίσης, συμμετέχουν το Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), το IKM Pro (Πολωνία), το Comune di Andrano (Ιταλία) και το Varna Economic Development Agency (Βουλγαρία).

Στη διάρκεια του έργου θα αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα βοηθά τους εργαζόμενους να αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από κινδύνους στο χώρο της εργασίας τους.

Τον Οκτώβριο του 2021 ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση των αναγκών και των ελλείψεων στον χώρο, μέσω ειδικής έρευνας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, εστιασμένες συζητήσεις με εργαζόμενους στον καθαρισμό των Δήμων, εκπροσώπους εργαζομένων και επόπτες εργασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι η εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα εργασιακής υγείας, είναι ελλιπής. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν ελάχιστες γνώσεις αναφορικά με τις σωστές αρχές και πρακτικές της υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Η έλλειψη αυτή, συχνά οδηγεί, σε μεγάλο αριθμό νόσων και εργατικών ατυχημάτων που παρατηρούνται στον κλάδο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο της εργασίας αποτελεί μείζον ζήτημα, που τους απασχολεί καθημερινά. Ωστόσο, ακόμη και όταν υπάρχει σχετική εκπαίδευση, παρατηρείται περιορισμένο ενδιαφέρον συμμετοχής και παρακολούθησης. Αυτό αποδίδεται στο περιεχόμενο και τη μορφή των εκπαιδεύσεων που είναι συχνά θεωρητικά και επιστημονικά, και όχι πρακτικά, ενώ υλοποιείται σε περιορισμένο χρόνο και υπό την πίεση της παράλληλης εργασίας.

«Ο υψηλός εργασιακός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό των Δήμων όσον αφορά λοιμώδη νοσήματα, πχ Ηπατίτιδες, σε συνδυασμό με το κενό στην εκπαίδευση των εργαζομένων του κλάδου σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, καθιστούν καίρια τη σημασία του Προγράμματος MUC-Τraining for health.», αναφέρει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Την περίοδο αυτή αναπτύσσεται εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο στοχεύει να καλύψει κενά και να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Το υλικό που θα αναπτυχθεί θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, μέσω της διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος, στο σύνδεσμο https://muc-trainingforhealth.eu/el. Η παροχή εκπαίδευσης προσαρμοσμένης στις ανάγκες των εργαζομένων αναμένεται να επηρεάσει θετικά την υγεία και την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα να δώσει μία νέα προοπτική στην προαγωγή της δημόσιας υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο και τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής, επισκεφθείτε τον Ιστότοπο του Προγράμματος MUC-Training for health και τη σελίδα του στο Facebook.