Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη από την ΕΛΛΟΚ: “προστάτης χωρίς στίγμα”

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνοτου προστάτη από την ΕΛΛΟΚ: “προστάτης χωρίς στίγμα”

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη από την ΕΛΛΟΚ: “προστάτης χωρίς στίγμα”

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου στους άντρες και αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα άντρες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του καρκίνο του προστάτη.

Όμως, παρά τη συχνότητά του, μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένο για τις ενδείξεις ή τους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ενώ αποφεύγει να συζητήσει σχετικά με αυτό με τους γιατρούς του ή να κάνει τακτικά προληπτικές εξετάσεις. Ωστόσο, το κλειδί για την ασθένεια αυτή είναι η έγκαιρη διάγνωση, χάρη στην οποία οι πιθανότητες επιβίωσης και καλύτερης εξέλιξης της νόσου αυξάνονται σημαντικά.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία δύσκολη ασθένεια σε επίπεδο ψυχολογικής διαχείρισης, εξαιτίας των επιπτώσεών που έχει στην προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική και σεξουαλική ζωή των ασθενών, αλλά και του κοινωνικού στίγματος που τον χαρακτηρίζει. Πολλοί ασθενείς διστάζουν να απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας ή να μοιραστούν με τους γιατρούς τους τις ανησυχίες και τους φόβους τους, ενώ κάτι τέτοιο θα βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Με στόχο να αυξήσει την πληροφόρηση για τον καρκίνο του προστάτη και τους τρόπους πρόληψής του, καθώς και να περιορίσει το κοινωνικό στίγμα που περιβάλλει την ασθένεια, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου υλοποιεί τον Δεκέμβριο εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο “προστάτης χωρίς στίγμα”.

Με κεντρικό μήνυμα Μιλάμε για το πρόβλημά μας! Δεν μένουμε μόνοι!”, η εκστρατεία ενημερώνει το ευρύ κοινό για τον καρκίνο του προστάτη, την αξία της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, ιδιαίτερα για τους άντρες ηλικίας 50 ετών και άνω, και τονίζει τη σημασία της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους ασθενείς.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη “προστάτης χωρίς στίγμα” θα είναι σε εξέλιξη όλο τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνει ένα κεντρικό infographic με πληροφορίες για τη νόσο και ένα podcast που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της σειράς podcast της ΕΛΛΟΚ με τίτλο “Ο ελέφαντας στο δωμάτιο”.

Η εκστρατεία υλοποιείται με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη της εταιρείας Campeόn Gaming.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία μπορείτε να βρείτε εδώ.