Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις Προβολικές Δοκιμασίες 2022-23

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις Προβολικές Δοκιμασίες 2022-23

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις Προβολικές Δοκιμασίες 2022-23

Οι προβολικές δοκιμασίες αποτελούν ένα μέσο αξιολόγησης και κατανόησης της προσωπικότητας. Είναι ένα κλινικό ψυχοδιαγνωστικό εργαλείο, το οποίο, μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης και της ανάλυσης των αποτελεσμάτων, μπορεί να καταλήξει στη διάγνωση και στη δημιουργία εξατομικευμένου πλαισίου ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης σε εφήβους και ενήλικες.

Γιατί η επιλογή της συγκεκριμένης εκπαίδευσης;

Η εκπαίδευση στη χορήγηση και στην ερμηνεία των τεστ βασίζεται στη Σχολή του Παρισιού, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Εταιρία Rorschach και Προβολικών Δοκιμασιών. Σε αυτό το πλαίσιο κλινικής και θεωρητικής προσέγγισης, τα δύο τεστ θεωρούνται συμπληρωματικά και αναπόσπαστα εργαλεία τα οποία ερμηνεύονται σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία.

Βασική αρχή του συγκεκριμένου Σεμιναρίου είναι ότι η σωστή χορήγηση δοκιμασιών, οι οποίες στοχεύουν στην κατανόηση της προσωπικότητας προϋποθέτει τη γνώση βασικών στοιχείων ψυχαναλυτικής ψυχοπαθολογίας. Για τον λόγο αυτό το Σεμινάριο στηρίζεται στους εξής δύο βασικούς άξονες:

α) Εισαγωγή στις βασικές αρχές ψυχαναλυτικής ψυχοπαθολογίας που άπτονται του διαγνωστικού πεδίου των συγκεκριμένων προβολικών δοκιμασιών.

β) Εκπαίδευση στη χορήγηση και στην ερμηνεία των προβολικών δοκιμασιών.

4ος χρόνος Σεμιναρίου Προβολικών του ΙΨΥΠΕ – Π. Σακελλαρόπουλος

Η σημαντική ανταπόκριση στην εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχολόγων, οδήγησε ήδη από πέρσι στον εμπλουτισμό και στην ανάπτυξη νέων συνεργασιών του Προγράμματος Σεμιναρίων του Ινστιτούτου στις Προβολικές Δοκιμασίες,  με στόχο την περαιτέρω εμβάθυνση των γνώσεων, της θεωρητικής και κλινικής εμπειρίας, οι οποίες απαιτούνται  για την άρτια μέτρηση και ερμηνεία των προβολικών δοκιμασιών.

Η καθοριστική συμβολή, κάθε χρόνο, ψυχαναλυτών/τριών εγνωσμένου κύρους στην επιστημονική κοινότητα, όπως ο Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ο ΔρΧρήστος Ζερβής,η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Τζένη Σουμάκη κ.ά, εμπλουτίστηκε πέρσι (2021-22) με τη συμμετοχή των κάτωθι δύο διακεκριμένων εισηγητών από την κοιτίδα της θεωρητικής προσέγγισης και κλινικής εφαρμογής των Προβολικών Εργαλείων σύμφωνα με τη Σχολή του Παρισιού:

·         Βασίλη Καψαμπέλη, Ψυχίατρος–Ψυχαναλυτής (Μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων-S.P.P., Διευθυντής του Κέντρου Ψυχανάλυσης και Ψυχοθεραπείας Evelyn et Jean Kestemberg)

·         Pr. Catherine Azoulay, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας (Υπεύθυνη Υπηρεσίας Εκπαίδευσης Κλινικής Ψυχολογίας, Διευθύντρια Πανεπιστημιακού Διπλώματος Προβολικής Ψυχολογίας, Université de Paris).

Για τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο (2022-23) προγραμματίζονται ανάλογες συμμετοχές εισηγητών από την ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (το πρόγραμμα των Εισηγήσεων βρίσκεται σε τελική επεξεργασία και θα επικαιροποιείται στη σχετική ανάρτηση στο Site του Ινστιτούτου). Επίσης, φέτος το Ινστιτούτο ανακοινώνει με χαρά και τιμή τη συνεργασία του με τις εκδόσεις ΤΟΠΟΣ/ΜΟΤΙΒΟ, η οποία θα καταλήξει στην πρώτη σε ελληνική μετάφραση αντίστοιχη έκδοση με τίτλο Εγχειρίδιο του Rorschach και του ΤΑΤ – Ψυχαναλυτική Ερμηνεία σύμφωνα με τη Σχολή του Παρισιού. Η έκδοση αναμένεται να είναι διαθέσιμη τον Ιανουάριο του 2023 και θα είναι πολύτιμη για όλες και όλους τις/τους επαγγελματίες του χώρου που θα λάβουν τη σχετική εκπαίδευση στην μετέπειτα επαγγελματική τους πρακτική.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχολόγους – ψυχοθεραπευτές, μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας, τελειόφοιτους φοιτητές ψυχολογίας.

Διάρκεια – Αριθμός Εισηγήσεων

Το Σεμινάριο αναπτύσσεται σε 18 τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαρκεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Δεξιότητες οι οποίες θα κατακτηθούν

Ολοκληρώνοντας την ετήσια εκπαίδευση, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να χορηγήσουν και να αναλύσουν τα δύο τεστ (Rorschach, TAT).

Αριθμός συμμετεχόντων

8-15 άτομα

Ημέρα, ώρα και τόπος διεξαγωγής

Δευτέρα 15.00-18.00 & Τετάρτη 15.00-18.00 / 26 Σεπτεμβρίου 2022­– 21 Δεκεμβρίου 2022

ΙΨΥΠΕ – Π. Σακελλαρόπουλος (Εσπερίδων 85 – Καλλιθέα, Αθήνα)

Λόγω των μέτρων της πανδημίας το πρόγραμμα θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κόστος Συμμετοχής:

Το κόστος συμμετοχής για τον Σεμιναριακό κύκλο ορίζεται στα  600€ και καταβάλλεται σε 3 δόσεις (200 ευρώ κατά την Εγγραφή και 2 δόσεις των 200€). Η 1η δόση καταβάλλεται κατά την Έναρξη των Σεμιναρίων και η 2η έως τα τέλη Νοεμβρίου 2022.

Στη λήξη του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης, με προϋπόθεση την τακτική παρακολούθηση (επιτρέπεται μία απουσία).

ΣΗΜΕΙΩΣΗΟ αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας ενώ πριν την εγγραφή θα προηγηθεί προσωπική συνέντευξη μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να αποστείλουν τη συνημμένη Αίτηση Συμμετοχής συμπληρωμένη το συντομότερο δυνατόν, έως και την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στο mail athens@inpsy.gr με την ένδειξη στο Θέμα: «Συμμετοχή σε ΚΥΚΛΟ Εκπαίδευσης ΙΨΥΠΕ στις Προβολικές Δοκιμασίες 2022-23».

    Οι συνεντεύξεις θα ξεκινήσουν άμεσα, εντός του Ιουνίου 2022 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.