Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: Διατροφικές «παγίδες»

Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: Διατροφικές «παγίδες»

Εγκυμοσύνη και Χριστούγεννα: Διατροφικές «παγίδες»

Τα Χριστούγεννα για την έγκυο έχουν μία ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, καθώς διανύει μία από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής της, εν μέσω εορταστικής ατμόσφαιρας, με τη χαρά της αναμονής αλλά και τις ανησυχίες για την υγεία της ίδιας και του αγέννητου παιδιού της.

Μπορεί  λοιπόν το άγχος και η κούραση για την προετοιμασία των γιορτών να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ένταση σε σύγκριση με άλλες χρονιές, αλλά μην ξεχνάτε ότι η πρωταγωνίστρια αυτά τα Χριστούγεννα είστε εσείς!

Απολαύστε την εμπειρία, ξεκουραστείτε και δώστε προσοχή στις οδηγίες του γυναικολόγου σας ειδικά σε ότι αφορά στη διατροφή.

«Κανείς δεν πρόκειται να σας απαγορεύσει αυτή την περίοδο μικρές διατροφικές παρασπονδίες, αλλά απέναντι σε κάποιες λιχουδιές θα πρέπει να παραμερίσετε την όποια παρόρμηση έχετε και να φερθείτε συνετά.

Στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, σε κάποιο κάλεσμα ή σε μία απλή έξοδο για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι κάποια πράγματα θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς γιατί μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το μωρό σας και τη δική σας υγεία» λέει ο δρ Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία και την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διευθύνων Σύμβουλος του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

Τι δεν πρέπει να φάτε και τι δεν πρέπει να πιείτε

1. Μοκτέιλ και όχι κοκτέιλ

Το ποτό παίζει ρόλο στις χριστουγεννιάτικες γιορτές αλλά φέτος θα πρέπει να το ξεχάσετε. Όταν είστε έγκυος το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε εντελώς το αλκοόλ.

Ανταλλάξτε τις πρωτοχρονιάτικες φυσαλίδες με ανθρακούχο νερό ή με ένα εποχιακό μοκτέιλ. Π.χ. ένας ζεστός χυμός μήλου θα σας δώσει όλη τη γιορτινή ζεστασιά, χωρίς καθόλου αλκοόλ.

2. Τα «απαγορευμένα» τυριά

Οι μέλλουσες μητέρες πρέπει να αποφεύγουν ορισμένα είδη τυριού επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τη λοίμωξη λιστερίωση. Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή επιπλοκές κατά τον τοκετό. Οι έγκυοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιστερίωσης επειδή οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έτσι, στην εγκυμοσύνη πρέπει να αποφεύγονται τα τυριά ωρίμανσης όπως το Brie, το Camembert, το μπλε τυρί Δανίας, η γκοργκοντζόλα και το ροκφόρ. Επίσης το κατσικίσιο τυρί που έχει ωριμάσει με μούχλα, το Chevre, πρέπει να αποφεύγεται.

Μπορούν να καταναλώνονται σκληρά τυριά όπως το Cheddar, το Edam, το Emmental, το Gouda, η παρμεζάνα, το τυρί τύπου cottage, η μοτσαρέλα, η φέτα και το χαλούμι.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι τα μαγειρεμένα τυριά σε πίτσα ή πίτες μπορούν να καταναλωθούν, ακόμα και αν ανήκουν στα «απαγορευμένα».

3. Προσοχή και στο ψάρι

Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων για εσάς και το μωρό σας, όπως όλοι γνωρίζουν. Οι έγκυοι μπορούν να τρώνε μία ή 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, αλλά όχι παραπάνω.

Τα μαγειρεμένα οστρακοειδή και θαλασσινά, είναι ασφαλή για κατανάλωση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης .

Υπάρχουν όμως και κάποια ψάρια που χαρακτηρίζονται από υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, όπως ο ξιφίας και το κοκκινόψαρο. Αυτά τα ψάρια περιέχουν περισσότερο υδράργυρο από άλλα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό σας.

4. Αυγά και κοτόπουλο

Όλοι και πολύ περισσότερο οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη πρέπει να τρώνε κοτόπουλο και αυγά αφού έχουν μαγειρευτεί πολύ καλά. Μόνο έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος σαλμονέλας. Ωμά αυγά σε αυτή τη φάση της ζωής σας, δεν επιτρέπονται.

5. Προσοχή στα αλλαντικά

Τα προσυσκευασμένα μαγειρεμένα κρέατα όπως το ζαμπόν είναι ασφαλή για κατανάλωση στην εγκυμοσύνη.

Τα άψητα αλλαντικά, όπως το σαλάμι, το προσούτο, το chorizo ​​και το pepperoni, δεν είναι ασφαλή. Μπορεί να περιέχουν παράσιτα που προκαλούν τοξοπλάσμωση, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό. Υπάρχει όμως τρόπος να τα απολαύσετε. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αν τα καταψύξετε για τέσσερις ημέρες. Αυτό σκοτώνει τα περισσότερα παράσιτα και καθιστά τα αλλαντικά πιο ασφαλή για κατανάλωση.

6. Όχι στο πατέ

Τα πατέ -οποιαδήποτε ακόμη και τα φυτικά- είναι στην απαγορευμένη λίστα γιατί μπορεί να περιέχουν λιστέρια. Επιπλέον, το συκώτι που αποτελεί συστατικό σε πολλά πατέ πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη λόγω υψηλών επιπέδων βιταμίνης Α, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βλάψει το μωρό σας.

7. Η περίπτωση της σοκολάτας

Δεν απαγορεύεται να φάτε μία σοκολάτα, αλλά προσέξτε την καφεΐνη. Μπορεί αυτή την περίοδο να βρεθείτε μπροστά σε πολλούς σοκολατένιους πειρασμούς και δεν είναι κακό να υποκύψετε, αλλά με μέτρο γιατί η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη.

Δεν πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο από 200 mg καφεΐνης την ημέρα, όσο δηλαδή περιέχει ένα φλιτζάνι καφέ.

Η σοκολάτα γάλακτος συνήθως περιέχει λιγότερο από 10mg ανά 50g και η μαύρη σοκολάτα λιγότερο από 25mg ανά 50g. Δεν μιλάμε λοιπόν για μεγάλες ποσότητες, αλλά όλα αθροίζονται. Μην ανησυχείτε αν για μία φορά υπερβείτε το όριο των 200 mg, καθώς οι κίνδυνοι για το μωρό σας είναι μικροί.

«Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο και αν ξεφύγετε λιγάκι – ή και πολύ – εκείνη την ημέρα, σίγουρα δεν πρόκειται να βλάψετε το μωρό ή την υγεία σας. Αρκεί να αποφύγετε τις απαγορευμένες τροφές που εγκυμονούν κινδύνους λοιμώξεων.

Απολαύστε λοιπόν τις γιορτές και μην ξεχνάτε ότι φέτος είναι τα δικά σας Χριστούγεννα», καταλήγει ο κ. Βασιλόπουλος.