Eνημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια την Υφυπουργό Υγείας κα Ζωή Ράπτη και το Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους

Κατά την ενημέρωση της Τετάρτης 21/4/21 από την ηγεσία του Υπουργέιου Υγείας το λόγο αρχικά πήρε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας :

Σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.015 κρούσματα Covid. Από αυτά, τα 1.418 στην Αττική, τα 442 στη Θεσσαλονίκη και τα 101 στη Λάρισα, με 61.323 τεστ να έχουν διενεργηθεί και θετικότητα στο 4,9%. Δυστυχώς με 839 διασωληνωμένους συμπολίτες μας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 86 θανάτους.

Στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνει το Εθνικό Σύστημα  Υγείας και όλοι οι υγειονομικοί μας, ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει αυτή τη στιγμή  να σταθεροποιείται, σε υψηλά βέβαια νούμερα, με μια ίσως μικρή τάση υποχώρησης και ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία  εβδομάδα είναι  στις 504 την ημέρα.

Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σε όλη τη χώρα είναι σήμερα 1.542. Από αυτές, οι 981 είναι  κλίνες ΜΕΘ Covid και οι 561 είναι  ΜΕΘ non Covid.

Θέλω να επισημάνω σε αυτό το σημείο την τεράστια προσπάθεια, συλλογική προσπάθεια όλων, ιατρών του Ε.Σ.Υ., νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού, στρατιωτικών ιατρών, αλλά και τη βοήθεια των ιδιωτών ιατρών στο σύστημα Υγείας. Η συνεισφορά τους είναι σημαντική και θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω. Το Ε.Σ.Υ. είναι ένα και ενιαίο.

Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός μας, βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας και η χώρα χρειάζεται την περαιτέρω παραμονή αυτών των ιδιωτών γιατρών στο σύστημα Υγείας για άλλες 20 ημέρες. Αυτό το διάστημα, λοιπόν, το Υπουργείο Υγείας θα επεξεργαστεί μια λίστα, ενδεχομένως με άλλους ιδιώτες ιατρούς, εάν και εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη.

Αυτοί οι ιατροί όμως έχουν ενσωματωθεί στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στην Αττική, είναι κομμάτι της προσπάθειάς μας. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ και φυσικά θα αμειφθούν με τις ανάλογες διατάξεις, οι οποίες έχουν ήδη έρθει στη Βουλή και αφορούν την αποζημίωσή τους και ως ιατρών συνεργαζόμενων με τον ΕΟΠΥΥ και με το αντίτιμο της επίταξής τους.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας κάνω κοινωνούς των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων σήμερα, σε σχέση με τα επόμενα βήματα και τις εισηγήσεις τους για τις μέρες που ακολουθούν και να τονίσω εδώ βέβαια, ότι όπως είπε πολύ σωστά και ο Πρωθυπουργός, όλα είναι  υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε νέα έξαρση του κορονοϊού.

Η Επιτροπή μάς εισηγήθηκε σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, να ισχύσει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με τα υγειονομικά μέτρα τα οποία ήδη ισχύουν. Επίσης, σε εξωτερικούς χώρους των ναών να τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση, αν είναι δυνατόν, των 10 μέτρων μεταξύ των πιστών.

Ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας στους ναούς, η Επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Περαιτέρω την εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικά της Μεγάλης Παρασκευής, η Επιτροπή πρότεινε η περιφορά του Επιταφίου να λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς, αν είναι δυνατόν, να γίνει η πομπή. Και δεύτερον, το καθιερωμένο προσκύνημα του Επιταφίου να διενεργηθεί εκτός ναού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η Επιτροπή εισηγείται ο περιορισμός κυκλοφορίας, που θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα να είναι από τις 22:00 και την ημέρα του Πάσχα στις 21:00. Και από τις 3 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα του Πάσχα, ο περιορισμός κυκλοφορίας να ισχύει από τις 23:00.

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα κατ’ εξαίρεση να ισχύσει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων στη συνάθροιση. Εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο, δύο ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα.

Σχετικά με την επαναλειτουργία των βαθμίδων εκπαίδευσης που βρίσκονται σε αναστολή, η Επιτροπή προτείνει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων να γίνει στις 10 Μαΐου 2021, με τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια, θυμίζω self-test εβδομαδιαίως μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού και με δωρεάν, φυσικά, διάθεση από τα φαρμακεία.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης, εστιατόρια και καφετέριες, η Επιτροπή εισηγείται θετικά στην έναρξη της λειτουργίας τους την 3η Μαΐου του 2021 για τους εξωτερικούς χώρους, με τακτική αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό.

Αναφορικά με τις υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, τα μέλη της Επιτροπής προτείνουν να ισχύσουν από τις 15 του Μαΐου του 2021.

Και φυσικά, τα μέλη της Επιτροπής τονίζουν ενόψει της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των ανωτέρω μέτρων από τους πολίτες.

Είναι προφανές ότι τα συναρμόδια Υπουργεία θα έρθουν με τη σειρά τους και θα αναλύσουν διεξοδικά τα μέτρα τα οποία αφορούν τα συγκεκριμένα Υπουργεία καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρτοφυλάκια.

Θα ήθελα τώρα να έρθω μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και να εξειδικεύσω ορισμένα πράγματα, μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Μάριο Θεμιστοκλέους, σε ό,τι να κάνει με τον εμβολιασμό.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο εμβολιασμός αποτελεί, είναι η λύση σε αυτή την τεράστια κρίση της Δημόσιας Υγείας την οποία αντιμετωπίζουμε. Είναι εμφανές αυτό σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τρέξει πολύ γρήγορα οι εμβολιασμοί και είναι εμφανές και στη χώρα μας όταν κανείς μελετήσει τα στοιχεία των μεγάλων ανθρώπων σε ηλικία που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι πλέον η πλειοψηφία των μεγάλων ανθρώπων σε ηλικία, συνανθρώπων μας, ευπαθών ομάδων που βρίσκονται διασωληνωμένοι εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, είναι κατά κύριο λόγο συνάνθρωποί μας οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Άρα είναι αυταπόδεικτο, νομίζω είναι ο τρόπος να εξασφαλίσουμε την υγεία μας, την υγεία των ανθρώπων μας, οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία συνάνθρωποί μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Έχουμε ένα άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο έχει κατανεμηθεί σε όλη τη χώρα και στα νησιά μας, με εξαιρετικούς υγειονομικούς οι οποίοι με σεβασμό στην αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας, με χαμόγελο και με ευγένεια επιτελούν το έργο τους, τη δουλειά τους και νομίζω ότι αυτό το αγαθό που έδωσε η Επιστήμη και οι γιατροί μας, τη δυνατότητα να έχουμε εμβόλια και να μπορούμε στην κυριολεξία να σωθούμε από αυτή την πανδημία, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε όλοι.

Θέλω να πω ότι ενδεχομένως το Μάιο να φτάσουμε  μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τον Ιούνιο να φτάσουμε μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Είναι μία πολύ πολύ μεγάλη ευκαιρία να εμβολιαστεί καθολικά όλη η χώρα στο μεγαλύτερο υγειονομικό πρόγραμμα και επιχείρηση που έχει ποτέ έρθει να εφαρμοστεί στη χώρα.

Αυτός είναι ο τρόπος για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του να εξασφαλίσουν τη ζωή μας εμβολιαζόμενοι έναντι της όποιας απειροελάχιστης ανεπιθύμητης ενέργειας.

Και πάντως, είναι εμφανές και θα ήθελα να πω ως Υπουργός Υγείας με πόνο ψυχής, ότι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνεται καθημερινά δεν είναι ένα στατιστικό στοιχείο, δεν είναι ένα νούμερο το οποίο ένας Υπουργός ή ένας υπηρεσιακός παράγοντας ανακοινώνει καθημερινά.

Είναι άνθρωποι πίσω από τα νούμερα, ανθρώπινες ζωές, οικογένειες που θρηνούν, συγγενείς και φίλοι που πονούν, τεράστια θλίψη για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι χάνονται από αυτή την πανδημία.

Ναι, βεβαίως, στο εξωτερικό και σε άλλες χώρες σε συντριπτικά μεγαλύτερους αριθμούς. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Και ένας να χανόταν, θα ήταν τεράστιο θέμα για την χώρα. Πόσο μάλλον καθημερινά βλέπετε αυτές τις απώλειες.

Ο τρόπος να θωρακιστούμε από αυτό είναι να εμβολιαστούμε. Έτσι, λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία, μετά την δυνατότητα που έχουμε κάποιων αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, να μπορέσουμε και σε πιο νεαρές ηλικίες, νωρίτερα από όταν υπήρξε και έχει υπάρξει προτεραιοποίηση, δηλαδή με πρώιμη πρόσβαση, να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Έτσι από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και αμέσως την επόμενη μέρα, για όποιον δηλώσει, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ηλικίες 30-39 ετών με AstraZeneca. Και φυσικά συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε όλες τις άλλες ηλικίες με όλα τα εμβόλια. Και αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιους μήνες, με όλα τα εμβόλια.

Δίνεται όμως η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες χώρες, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για αυτούς τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Τη μία μέρα να εγγραφούν στην πλατφόρμα, την άλλη μέρα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Ένα fast lane.

Για να μπορέσει να γίνει όλο αυτό το πρόγραμμα, όπως είδατε, με αυτά τα τεράστια νούμερα το Μάιο και τον Ιούνιο, φέρνουμε νομοθετική διάταξη στην Βουλή τις επόμενες μέρες, που δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί εκτός από τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας, τα Mega Centers και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τους και φυσικά με όλους τους κανόνες ασφάλειας και προφύλαξης και όλη την οργάνωση την οποία έχουμε απαρέγκλιτα χρησιμοποιήσει σε όλο το πρόγραμμα «Ελευθερία».

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι επεκτείνεται και θα επεκταθεί και ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού εντός της μιας χρονολογικής μέρας, κοινώς θα εμβολιάζουμε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Και επίσης, θα εμβολιάζουμε και Σάββατα και Κυριακές. Και φυσικά, για αυτές τις υπερωρίες του προσωπικού μας θα οριστεί και το ανάλογο αντίτιμο, αναλογιζόμενοι και αναγνωρίζοντας την πολύ μεγάλη προσπάθεια, την εξαιρετική προσπάθεια, την τεράστια προσπάθεια που κάνουν στο κομμάτι του εμβολιασμού.

Θα ήθελα, τέλος, να πω ότι μιλάμε για τα εμβόλια μας, προσέξτε, ξέρω και βλέπω ότι πράγματι στην παγκόσμια κοινότητα ενδεχομένως υπάρχει βιβλιογραφία ή ακούγονται πολλά ή γράφονται πολλά.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να παρακαλέσω να εμπιστευθούμε τους ειδικούς. Βλέπετε υπάρχουν ανακοινώσεις από τον ΕΜΑ, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τον FDA στην Αμερική, από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έγκριτοι επιστήμονες μιλούν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εμβολιασμού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.

Ξέρω, καταλαβαίνω, καταλαβαίνουμε ότι προφανώς υπάρχει κούραση, κόπωση. Κυρίες και κύριοι, αν εσείς αισθάνεστε κούραση, κόπωση, αναλογιστείτε τι αισθάνονται οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το λοιπό προσωπικό. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν σταματήσει να παλεύουν 15 μήνες τώρα.

Νομίζω ότι πλέον περνάμε τους 6 μήνες από την 3η του Νοέμβρη, που έχω να δώσω ρεπό ή άδεια σε αυτούς τους ανθρώπους, 6 μήνες σερί κοινώς πάνε και 15 μήνες non stop παλεύοντας.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ αναλογιστείτε όλοι τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού, μεγάλοι και μικροί και αυτή την ευκαιρία ας μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε και το δώρο αυτό με επιτυχία και σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται, προκειμένου  να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω και με ορίζοντα τις δραστηριότητες αυτές, οικονομικές και κοινωνικές, που διαφαίνονται σιγά – σιγά στον ορίζοντα για όλη την ελληνική κοινωνία.

Στη συνέχεια η κα Ράπτη πήρετο λόγο :

Τον τελευταίο χρόνο, η κοινωνία μας δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού και όλοι μας έχουμε βιώσει το άγχος, την ανασφάλεια, το φόβο και τη λύπη.

Οι αναγκαίοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω του lockdown, επηρεάζουν αρνητικά το ψυχισμό των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και καταγωγής.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται συναισθήματα αβεβαιότητας από την ανησυχία για τη οικονομική κατάσταση του κάθε νοικοκυριού, αλλά και συναισθήματα κούρασης λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ακόμα πιο δύσκολη και με συνεχή πίεση είναι η καθημερινότητα που βιώνει το υγειονομικό μας προσωπικό του Ε.Σ.Υ., αλλά και οι ιδιώτες γιατροί και οι άλλοι επαγγελματίες Υγείας που αισθάνονται καταβεβλημένοι όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά.

Το Υπουργείο Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, παράλληλα με την ακατάπαυστη προσπάθεια που καταβάλλει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά πασχόντων στα ψυχιατρικά Νοσοκομεία και στις δομές Ψυχικής Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα προστασίας στις κλειστές δομές και τις ανοιχτές μας δομές και ολοκληρώνουμε εντός του μήνα κατά προτεραιότητα τον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας στις μονάδες κοινωνικής αποκατάστασης.

Έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 2.200 ασθενείς και προσωπικό των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων σε 152 δομές του Ε.Σ.Υ., αλλά και 6.292 ασθενείς και εργαζόμενοι σε 150 μονάδες Υγείας, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Ωστόσο, όλη αυτή την παρατεταμένη περίοδο κάποιοι συμπολίτες μας βίωσαν και βιώνουν την εμπειρία της ασθένειας, της νοσηλείας και κάποιοι, δυστυχώς, και της απώλειας των αγαπημένων τους προσώπων.

Το Υπουργείο Υγείας εκτός από τη λειτουργία της γραμμής 10306 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των συμπολιτών μας όλο το 24ωρο, υλοποιεί ένα ειδικό πρόγραμμα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία, στις οικογένειές τους, αλλά και στο υγειονομικό μας προσωπικό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές του έτους και υλοποιείται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό 24 κέντρων ημέρας και κινητών μονάδων σε όλη τη χώρα, ενώ παρέχονται tablets για την τηλε-υποστήριξη των ασθενών μέσα στα Νοσοκομεία.

Στο συντονισμό αυτό συμβάλλει και η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ». Κατά το πρώτο τρίμηνο υλοποίησης του προγράμματος, έχουν προσληφθεί συνολικά μέχρι σήμερα 92 επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση αυτών των επαγγελματιών με 450 μονάδες υγείας στη χώρα, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 1.142 άτομα και διεκπεραιώνονται 249 νέα αιτήματα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5.040 τηλεσυνεδριάσεις μέχρι σήμερα και 148 τηλεκπαιδεύσεις του προσωπικού μονάδων υγείας και του γενικού πληθυσμού με 4.011 συμμετέχοντες.

Τέλος, έχουν διανεμηθεί σε όλες τις μονάδες ενημερωτικά φυλλάδια για το υγειονομικό μας προσωπικό, τους ασθενείς με Covid, τις οικογένειες και το γενικό πληθυσμό.

Περαιτέρω όμως για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των παιδιών μας και των εφήβων, ανακοινώνουμε σήμερα τη συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Διεθνές Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών Child Mind Institute με έδρα τη Νέα Υόρκη, για την ανάπτυξη ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος με στόχο την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας, παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας.

Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με το ποσό των 10.800.000 ευρώ, γίνεται στα πλαίσια του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την Υγεία» και περιλαμβάνει:

Την εκπαίδευση των επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε αρχές και τεχνικές θεραπευτικής προσέγγισης των παιδιών και των εφήβων.

Τη σύσταση ενός πρότυπου Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την ψυχική υγεία, με σκοπό την παροχή εξατομικευμένης στήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους με σύνθετες ανάγκες ψυχικής υγείας και

Τη δημιουργία και υποστήριξη ενός Εθνικού Δικτύου επαγγελματιών παιδικής ψυχικής υγείας, καθώς επίσης το ίδιο έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και μέσων τηλεψυχιατρικής για την εξ’ αποστάσεως παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα.

Δίνουμε καθημερινό αγώνα για την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, προκειμένου ακριβώς να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και να αντιμετωπίσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας ,θέτοντας και τις βάσεις για την επόμενη μέρα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, τόσο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και εγώ προσωπικά θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επαναπροσδιοριστεί σε στέρεες βάσεις το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην μείνει πίσω.

Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία θα παρουσιαστεί εντός του έτους.

Στο δύσκολο αυτό αγώνα είμαστε όλοι μαζί για να βγούμε με ασφάλεια από αυτή τη δοκιμασία. Σύνθημά μας είναι: κανείς μόνος του στην πανδημία, κανείς μόνος του και μετά.

Τέλος, το λόγο έλαβε ο κ. Θεμιστοκλέους :

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν από το πρωί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 45.000 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 50.000 εμβολιασμούς στο τέλος της ημέρας.

Έχουν πραγματοποιηθεί, από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε, 2.645.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.870.000 είναι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ένα ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού 17,8%, και 775.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 7,4%.

Σήμερα το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και οι εκπαιδευτικοί. Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού 138.000 συμπολίτες μας και το Σάββατο 24 Απριλίου, υπενθυμίζεται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Να δούμε λίγο τα ποσοστά συμμετοχής ανά ηλικιακή κατηγορία. Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65,7% αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που ήδη έχουν κλεισμένο ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 66% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 68% και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 77% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.

Στην ομάδα 70-74 το 50% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και αναμένεται να εμβολιαστεί το 70,57% σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής.

Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 27% έχει εμβολιαστεί με μια δόση – είναι από τις τελευταίες ηλικιακές ομάδες που έχουμε ανοίξει – και 68,5% έχει εμβολιαστεί ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού.

Στην ομάδα 60-64, το 51% έχει εμβολιαστεί και το 60% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού.

Τον Απρίλιο, βλέποντας και την εξέλιξη του σημερινού ανοίγματος της ηλικιακής ομάδας 55- 59 και των εκπαιδευτικών, παραμένουν ελεύθερα ραντεβού για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Εδώ θα ήθελα να πω κι εγώ με την σειρά μου, πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Έχουμε κάνει και στην χώρα μας περισσότερα από 2.500.000 εμβολιασμούς, με ελάχιστα συμβάντα και το εμβόλιο της AstraZeneca συγκεκριμένα είναι ασφαλές.

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Στην Πατρίδα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 440.000 συμπολίτες μας, ενώ στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από 50.000.000 άτομα, στα οποία έχουν αναφερθεί ελάχιστα συμβάντα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα συντριπτικά στοιχεία νόσησης από τον κορονοϊό, όσον αφορά και την νοσηρότητα και την θνητότητα ή ακόμα και την πιθανότητα θρομβώσεων από το εμβόλιο.

Ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση όλων των οργανισμών, και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σε σχέση με τα οφέλη.

Εμείς, βλέποντας τα ραντεβού, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το τείχος ανοσίας εντός του καλοκαιριού, δημιουργούμε δεύτερη γραμμή εμβολιασμών, ένα δεύτερο σύστημα εμβολιασμού, που αφορά νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Ξεκινώντας από τους νεότερους και πιο συγκεκριμένα την ηλικιακή ομάδα 30-39, έτσι ώστε οι συμπολίτες μας από την ομάδα αυτά, αν θέλουν να εμβολιαστούν νωρίτερα να το κάνουν αρκετά πιο νωρίς από την αναμενόμενη ημερομηνία εμβολιασμού τους, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της ομάδας αυτής θα ανοίξει την Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 θα γίνει στην συνέχεια και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες.

Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα ξεκινήσουν στις 4 του μήνα και η δυναμικότητα του συστήματος για τον μήνα Μάιο, όπως ήδη έχει αναφέρει ο Υπουργός, θα ξεπεράσει τα 2.500.000. Το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται ως τις 10 το βράδυ και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουμε και την επταήμερη λειτουργία.

Θα ήθελα να πω πως τον Μάιο θα αναπτύξουμε 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, αρκετά περισσότερα από τον αρχικό σχεδιασμό, και όπως έχει πει ο Υπουργός, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί και το επόμενο διάστημα θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα.