Δράση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιγεννητικής Απώλειας

Δράση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιγεννητικής Απώλειας

Δράση ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιγεννητικής Απώλειας

Γαλάζιο και ροζ φωταγωγήθηκε το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Με γαλάζιο και ροζ χρώμα φωταγωγήθηκε η πρόσοψη του Αρεταίειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, για να τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιγεννητικής Απώλειας, η 15η Οκτωβρίου.

Η φωταγώγηση του κτιρίου ήταν μία πρωτοβουλία της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου και του Τμήματος Περιγεννητικής Απώλειας σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Κλινικής «Δίπλα στη Γυναίκα» και την υποστήριξη της Εταιρίας MT Communication.

Στην εκδήλωση φωταγώγησης παρευρέθηκαν ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Καθ. Αθανάσιος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθ. Γεράσιμος Σιάσος, ο Πρόεδρος της Εφορείας του Αρεταίειου Νοσοκομείου και αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Καθ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος, η ΥφυπουργόςΤουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καθ. Νίκος Βλάχος, η Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μ/Γ Κλινικής  Αρεταιείου Νοσοκομείου, Πόπη Καλαϊτζή, προσωπικό του νοσοκομείου, μέλη του Συλλόγου και φίλοι της κλινικής.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Καθηγητής κ. Βλάχος παρουσίασε το νεοσύστατο Τμήμα Περιγεννητικής Απώλειας. Πρόκειται για το μοναδικό τέτοιο τμήμα στην Ελλάδα και φιλοξενείται στην Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

Στόχος του μοναδικού αυτού Τμήματος, όπως επεσήμανε ο κ. Βλάχος, είναι:

  • Η υποστήριξη και η ενημέρωση των γυναικών με περιγεννητική απώλεια (εμβρυϊκός/ ενδομήτριος θάνατος, αυτόματη αποβολή, έκτοπος κύηση, παλίνδρομος κύηση, επαναλαμβανόμενες/ καθ’ έξιν αποβολές, θεραπευτική/ προκλητή διακοπή της κύησης).
  • Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου τα ζευγάρια θα αισθάνονται ότι είναι σε θέση να αποφορτιστούν συναισθηματικά και ψυχολογικά.

Από την πλευρά της, η Ιατρός και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων, κα Καλαϊτζή, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου είμαι περήφανη που υποστηρίζουμε ως Σύλλογος Φίλων τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του  Αρεταίειου Νοσοκομείου, αυτού του ιστορικού νοσοκομείου με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό! Το Αρεταίειο αποτελεί ένα «κόσμημα» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου».

«Έμπνευσή μας», πρόσθεσε η κα Καλαϊτζή,«είναι οι άνθρωποι της Κλινικής που συνδυάζουν γνώση και ανθρωπιά! Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την Κλινική δημιουργήθηκε το πρώτο Τμήμα Περιγεννητικης Απώλειας, για να υποστηρίξει γυναίκες και οικογένειες που βίωσαν απώλεια κύησης ή βρεφικό θάνατο.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσες και όσους το οργάνωσαν και ειδικά στις κυρίες Ελισάβετ Μανιατέλλη και Ράνια Νικολοπούλου! Πολλά μπράβο στο Διευθυντή Καθηγητή Νίκο Βλάχο! Είναι ένα ελάχιστο «αντίδωρο» σε όσα προσφέρουν στις γυναίκες, στις οικογένειες και στην κοινωνία να στεκόμαστε αρωγοί στο σπουδαίο έργο που επιτελούν!».

Την Ομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της Περιγεννητικής Απώλειας, που έχει συσταθεί προσφάτως και απαρτίζεται από επιστήμονες και ερευνητές από το χώρο της μαιευτικής, της γυναικολογίας και της ψυχολογίας, εκπροσώπησε η μαία Ελισάβετ Μανιατέλλη η οποία τόνισε ότι  σε αυτήν μπορούν να απευθυνθούν όλες εκείνες οι γυναίκες οι οποίες έχουν βιώσει μια εμπειρία απώλειας κύησης ή βρεφικού θανάτου. «Στόχος μας εκτός από την ενημέρωση και τη στήριξη των οικογενειών αυτών, είναι η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, καθώς και η άντληση έμπνευσης και δύναμης για να συνεχίσουν», συμπλήρωσε.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με τις μελωδίες της ορχήστρα από φοιτητές της Κλινικής.

Για τον Σύλλογο

Ο «Σύλλογος Φίλων της Πανεπιστημιακής  Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταιείου Νοσοκομείου» ιδρύθηκε το 2019 από ενεργά μέλη της κοινωνίας με σκοπό να συμβάλλει στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέσα από την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πρόληψη αλλά και την υποστήριξη της γυναίκας σε όλα τα στάδια της ηλικίας της (παιδική, εφηβική, αναπαραγωγική και ηλικία εμμηνόπαυσης) ως βασικού αναπαραγωγικού κυττάρου της κοινωνίας. Υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Δίπλα στη Γυναίκα» που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων έμπρακτης υποστήριξης των γυναικών.

Περισσότερα για τον Σύλλογο μπορείτε να βρείτε εδώ:

Facebook Instagram