"ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ": Τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

“ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ”: Τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

“ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ”: Τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου με θέμα «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ: Τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο. Νέα ενότητα: Καρκίνος Μαστού», η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:30 – 13:00.Η Συνέντευξη Τύπου έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Elia Ermou Athens Hotel» στην οδό Ερμού 15-17, ενώ μεταδόθηκε με livestreaming από το facebook του συλλόγου https://www.facebook.com/skkefi/.

Η δημοσιογράφος Νέλλη Καψή συντόνισε τη συνέντευξη τύπου.

Αρχικά, απηύθυναν χαιρετισμό η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., η οποία εξήρε τη σημασία της σωστής ενημέρωσης των ασθενών και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία της νέας ενότητας στο site του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. https://dikaiomamou.gr/ για τον Καρκίνο του Μαστού.

Ακολούθως, προβλήθηκε βίντεο με μήνυμα του κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, Ευρωβουλευτή, όπου ευχαρίστησε για τη συνεργασία του με το Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι., για τη σημασία της εξυπηρέτησης και της υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους καθώς και της έγκαιρης ενημέρωσής τους σχετικά με τα δικαιώματά τους. Αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη δημιουργία των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών υγείας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν πολλές καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο. Η ΕΕ δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε τα κράτη μέλη της να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε καινοτόμο εργαλείο. Η χώρα μας οφείλει να κάνει χρήση των καινοτόμων πολιτικών της ΕΕ και η κοινότητα των καρκινοπαθών μέσω των οργάνων της, όπως ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. πρέπει να συμμετέχει σε αυτές.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν έγκριτοι ομιλητές, οι οποίοι εξέφρασαν τη σημασία της ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών και των φροντιστών τους.

Η Δρ Ελένη Γαλάνη, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθύντρια Β’ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικών στην Ογκολογία (Women for Oncology W4O Hellas) αναφέρθηκε στον Καρκίνο του μαστού, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού από το χθες, στο σήμερα και στο αύριο αλλάζει λόγω της εξέλιξης της κλινικής ογκολογίας. Ένα, όμως, παραμένει πάντα σταθερό: η ανάγκη για κουλτούρα πρόληψης, για έγκαιρη διάγνωση, αλλά και πληροφόρηση. Για αυτό απαιτείται σύμπραξη επιστήμης με φορείς όπως το ΚΕΦΙ, με κοινό στόχο την ουσιαστική υποστήριξη του ασθενή με καρκίνο και της οικογένειας του.

Ο κ. Δημήτρης Τριπερίνας, Δικηγόρος Εργατολόγος αναφέρθηκε στις συντάξεις για τους ασθενείς με καρκίνο, επισημαίνοντας τα προβλήματα και στις αγκυλώσεις που υπάρχουν διαχρονικά, αλλά και στις δυνατότητες που υπάρχουν για τους ασθενείς με καρκίνο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στο πλαίσιο του παρόντος ασφαλιστικού συστήματος. 

Η κ. Φωτεινή Χριστοδούλου, B.Sc, M.Sc Δημόσιας Υγείας, Κοινωνική Λειτουργός Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. που συντονίζει την Δράση ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ αναφέρθηκε σε μερικά νέα δεδομένα. Μέσα από μερικά στατιστικά δεδομένα αναδεικνύεται η ανάγκη των ασθενών για επαρκή και έγκυρη πληροφόρηση. Η επισκεψιμότητα του website για τη φετινή χρονιά έχει ξεπεράσεις τους 82.000 χρήστες, ενώ δια ζώσης και τηλεφωνικά έχουν ενημερωθεί πάνω από 1.350 ασθενείς για τα αναπηρικά δικαιώματα τους! Ο αγώνας του Κ.Ε.Φ.Ι. για ενημέρωση έχει Πανελλαδική εμβέλεια και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών μας. Ακολούθως, παρουσίασε τη καινούργια ενότητα του website https://dikaiomamou.gr/για τον καρκίνο του Μαστού.

Οι κ.κ. Ανδριάνα και Άρης Χοντάι αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο βίωσαν τον καρκίνο στην οικογένεια τους. Η Ανδριάνα είναι μια ασθενής που παρακολουθεί η ομάδα του Κ.Ε.Φ.Ι. από το 2022. Έχει εξυπηρετηθεί στο πρόγραμμα της κατ’ οίκον υποστήριξης ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, και είναι το ζωντανό παράδειγμα της βοήθειας που προσφέρει το Κ.Ε.Φ.Ι. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για όλη την καθοδήγηση και διαμεσολάβηση που έχει λάβει από τον Σύλλογο και την βοήθεια σε κοινωνικό, ψυχολογικό και οικονομικό επίπεδο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες στη συνέντευξη τύπου για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια που κάνει για την ενημέρωση των ασθενών και των φροντιστών τους και ιδιαίτερα την εταιρεία MSD (Μέγας Χορηγός)και την εταιρεία GenesisPharma(Χρυσός Χορηγός).