Διεξαγωγή του διαδικτυακού Συνεδρίου “Partnering for Patients”

Διάλογος υψηλού επιπέδου στο 1ο Συνέδριο για την προαγωγή της Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής

Διάλογος υψηλού επιπέδου στο 1ο Συνέδριο για την προαγωγή της Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής

Η Boussias Communications και το Health Daily διοργανώνουν για πρώτη φορά την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 το διαδικτυακό Συνέδριο “Partnering for Patients: Advancing Patient CentricityFrom theory to practice”. Η θεματολογία του Συνεδρίου θα επικεντρωθεί στην ανάγκη υιοθέτησης μιας Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του υγειονομικού χώρου και θα επιχειρήσει να προσεγγίσει το θέμα πέρα από τη θεωρία, στην πράξη.

Η ευρωπαϊκή οπτική πλέον στρέφεται προς μια περισσότερο συμμετοχική και ανθρωποκεντρική στρατηγική στην υγεία, καθώς η πανδημία ανέδειξε καθοριστικά και με εμφατικό τρόπο ελλείμματα και κενά του συστήματος, αλλά και την καθοριστική σημασία της προάσπισης της ανθρώπινης υγείας για το μέλλον των οργανωμένων κοινωνιών. Πιο πολύ από ποτέ, αναδύεται η αναγκαιότητα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, μέσα από οργανωμένα και ολιστικά σχέδια δράσης, όπου οι ασθενείς θα έχουν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Ήδη σε διεθνές επίπεδο, η τεχνητή νοημοσύνη και οι επιστημονικές εξελίξεις προσφέρουν νέες καινοτόμες προοπτικές στη διαχείριση των νοσημάτων και την παροχή υπηρεσιών υγείας.

Παράλληλα, ο χώρος της χάραξης πολιτικής υγείας στην Ελλάδα δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ αναδιαρθρώθηκε βιαστικά, υπό την πίεση της πανδημίας. Η δημιουργία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, η οποία έδωσε φωνή στους ασθενείς όλης της χώρας, ανεξαρτήτως ασθένειας, υπήρξε καθοριστική για την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων που η Πολιτεία έπρεπε κατά προτεραιότητα να αντιμετωπίσει, ενώ παράλληλα πίεζε και πιέζει σταθερά και τεκμηριωμένα για την εφαρμογή ενός ασθενοκεντρικού συστήματος υγείας στη χώρα μας.

Που θα συμβάλει

Με βάση τα παραπάνω, το Συνέδριο Partnering for Patients λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για τις πολιτικές υγείας στη χώρα μας και διεθνώς, καθώς μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη των σύγχρονων και μελλοντικών δυνατοτήτων και προκλήσεων κατά τη μετάβαση των συστημάτων υγείας σε ένα συνεργατικό και ασθενοκεντρικό μοντέλο.

«Γνωρίζουμε πραγματικά τι σημαίνει ενδυνάμωση των ασθενών; Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται, τι περιλαμβάνει, ποια είναι τα αποτελέσματα που αναμένονται από τους διάφορους ενδιαφερόμενους;» Το Συνέδριο θα προσφέρει το βήμα για τη διεξαγωγή ενός διεπιστημονικού και διεπαγγελματικού διαλόγου που θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, προσεγγίζοντας συνολικά το θέμα της Ασθενοκεντρικότητας και παρέχοντας προτάσεις για την έμπρακτη εφαρμογή της.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές από την Ελλάδα και την Ευρώπη, θα ανοίξει η Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Κατερίνα Κουτσογιάννη.

Τι θα συζητηθεί

Ειδικά, οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την προώθηση της Ασθενοκεντρικής Στρατηγικής θα συζητηθούν κατά την 1η Ενότητα του συνεδρίου την οποία συντονίζει ο Δημήτρης Αθανασίου, PDCO Member, European Medicines Agency – EURORDIS, Member of the Board of WDO, EPF and GPA και στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Eurordis: Dirk Van den Steen, Deputy Head of Unit in B1, DG SANTE Health Systems, Medical Products and Innovation, European Commission, Matteo Scarabelli, Patient Engagement Manager – HTA, EURORDIS, Juan García Burgos, Head of Public and Stakeholders EngagementDepartment, Stakeholders and Communication Division, European Medicines Agency (EMA).

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα εστιάσουν στη συνέχεια στις εθνικές προτεραιότητες, με κεντρική ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη η οποία θα αναφερθεί στην Ασθενοκεντρικότητα ως Εθνική Προτεραιότητα, ενώ θα ακολουθήσει Στρογγυλή Τράπεζα για με θέμα: «Η Ενδυνάμωση των Ασθενών ως ο δρόμος για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό Σύστημα Υγείας» με εκπροσώπους από τον ΕΟΠΥΥ, την Ένωση Ασθενών Ελλάδος, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον ΣΦΕΕ. Συντονίζει ο Καθηγητής Πολιτικών Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης.

Δείτε αναλυτικότερα το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ: www.partneringforpatients.gr

Επιβεβαιωμένοι διεθνείς ομιλητές:
 • Pablo Botas, CEO & Head of Science, Foundation 29
 • Juan García Burgos, Head of Public and Stakeholders Engagement Department, Stakeholders and Communication Division, European Medicines Agency (EMA)
 • Martine Dehlinger-Kremer, Vice President of Scientific Affairs, Pediatric Subject Matter Expert, PRA Health Sciences, Center for Pediatric Clinical Development, President EUCROF, Chair of the Children Medicines Working Party, European Forum for Good Clinical Practice (EFGCP)
 • Sally Hofmeister, Duchenne CAB Coordinator
 • Matteo Scarabelli, Patient Engagement Manager – HTA, EURORDIS
 • Dirk Van den Steen, Deputy Head of Unit in B1, DG SANTE Health Systems, Medical Products and Innovation, European Commission
Επιβεβαιωμένοι Έλληνες ομιλητές:
 • Μαίρη Αδαμοπούλου, Πρόεδρος “Σωματείου 95 – Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς»”
 • Δημήτρης Αθανασίου, PDCO Member, European Medicines Agency – EURORDIS, Member of the Board of WDO, EPF and GPA
 • Νίκος Δέδες, Γεν. Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Πρόεδρος Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», Πρόεδρος οργάνωσης «European AIDS Treatment Group»
 • Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
 • Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος HACRO, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Coronis Research
 • Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην»,
 • Αναστασία Κριθαρά, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”, μέλος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ)
 • Δήμητρα Λίγγρη, Co-Chair of RWE and Artificial Intelligence (AI) for HTAi, Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς στην Υγεία (European Healthcare Fraud & Corruption Network – EHFCN)
 • Χρήστος Λιονής MD, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντής Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικήςστο Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Γιώργος Μαζαράκης, Δ/νων Σύμβουλος PCC HELLAS
 • Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ)
 • Elena Petelos, Co-Chair of RWE and Artificial Intelligence (AI) for HTAi, Vice President HTA Section, European Public Health Association (EUPHA)
 • Θεοφάνης Ριγάτος, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ
 • Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Σχολή Κοινωνικής & Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
 • Γιώργος Τσιακαλάκης, Διευθυντής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας